用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪會
樓主: Venus
go

民生媽咪會 [複製鏈接]

Re: 民生媽咪會

venus, 提早半小時應該唔得喇, 因為佢起身比較遲, 我地有俾麵包佢食, 但都係咁..... 唯有再減少d奶啦!

開學頭3日, 因為個女嘔, 所以佢都話唔好搭保母車, 要搭巴士/地鐵返學, 但之後無嘔, 佢無再講喇! 你tum下佢, 話佢知大個仔係要搭校車返學, 個個小朋友都係搭校車架, 睇下得唔得?

ilovehongkong, 全中, o個個就係我個女喇! 今日我無俾奶佢飲, 淨係俾佢帶個麵包&維他奶上車食, 希望好d啦!

elsapoon, 多謝關心, 我今日無俾奶佢飲喇, 希望無事啦!

jj14, 你個女係無故俾人打定係小朋友玩樂時既爭執? 如果係無故俾人打就要同老師反映下.

venus, 俾d時間啦, 你個仔遲早都會適應架!

ilovehongkong, 我個女成40lbs, 係肥妹仔一名! 佢2月出世, 係大女. 乜佢識你個女咩? 我每日問佢有無識到同學仔, 佢話男仔女仔囉, 問佢知唔知同學仔叫咩名, 佢又話唔知喎! 點解你知佢地手拖手落車既? 你同埋個女一齊返學?

我都想參加芭蕾舞班, 不過要睇下返幾點? 因為而家逢星期六佢要返普通話playgroup, 我驚會撞時間.

因為我個女之前淨係飲奶, 然後就返學, 但因為佢嘔, 所以保母就建議佢帶麵包&維他奶上車食, 可能佢飲晒d奶先至食包, 所以口乾囉...

venus, 你個仔有進步喎!  

elsapoon & tungwai, 我個女食野都ok啦, 佢唔係好大食, 但是樣樣野我都會俾佢試(雖然有時佢唔肯試), 可能佢個size似我啦, 所以咁肥囉!  

venus, 照咁睇, 你個仔半年後應該都有40lbs.  

ilovehongkong, 你係全職媽咪? 我9月1日都係請半日假先至可以陪佢返學咋, 你就好啦!    你個女係咪姓朱架? 因為我問個女同校車既同班同學仔叫咩名, 佢初時話唔知, 後來又話叫朱xx, 但是xx呢兩個字實在聽唔到個女既發音, 所以問你證實下!  

ilovehongkong, 我個女係姓張架, 但我check pm無message喎! 你可以e-mail給我 :

[email protected]

咁我個女講o個個朱xx同學, 唔知係邊個呢?   等我今晚返屋企再問下佢先!  

ilovehongkong, 收到你既pm喇, 尋晚我個女都講左你個女個名出黎呀!

venus, 乜d保母姨姨咁架? 好得人驚喎!  
你個仔好叻喎, 咁你有無大力贊佢呀?  

elsapoon, 我個女都係咁答我, 只是玩玩具, 食餅同去廁所, 問他同學仔叫什麼名, 他笑說唔知道.  

venus, 雖然佢唔係我個仔, 我都覺得佢好叻, 有好大既進步, 抵錫!  

venus, 我都話你o個個係叻仔架啦!  

我個女本手冊都係多數圓圈咋!  

你地有無報芭蕾舞班? 我報左12:30 o個班.

so, 咁真係可能會見到喎! 電腦班放幾點呀?

So 寫道:
傻媽媽 >>
我星期六12:00都會帶仔仔返電腦班,可能會見到你喎﹗

rio, 我覺得最主要夾老師眼緣, 係唔係大b都唔係咁大問題.

so, 芭蕾舞都係下星期六開始, 不過時間係 12:30-1:15, 唔知會唔會見到你呢?

venus, 我個女都未戒夜片, 佢臨訓前都要飲一樽奶, 所以未戒得住.

elsapoon & choletam, 你地d小朋友好叻喎, 咁快就戒到夜片, 我個女臨訓前仲要用奶樽飲一樽8安奶先訓, 所以每晚條片都好重手. 我都未知幾時先幫佢戒夜片, 亦唔知點開始? 你地可以教下我嗎?

bb517, 我個女讀k1, 返左學一個月, 目前為止只帶過一份功課回來, 仲要係大人同小朋友一齊做既親子功課, 除此之外就無功課喇!

chloetam, 我驚個女未習慣前, 我已經激死左! (講笑o者)

最主要都係我懶, 所以未知幾時開始, 拖得就拖...  

chloetam 寫道:
傻媽媽,
我覺得d小朋友都係習慣架喇,我個女初頭幫佢戒片都要 每晚叫醒佢起身去vv,習慣左佢就自己識起身喇。

我個女都從未講過要帶廁紙筒喎!  

tungwai 寫道:
我想問下你地廁紙筒那副畫是否一個一個圓圈咁印落張圖畫紙到嫁, 因為我個女都冇同我講過話要帶廁紙筒返學校, 如果唔係你地講, 我都唔知那副是整的畫

ilovehongkong, 我完全唔知既?  

[quote]
ILOVEHONGKONG 寫道:
Hi 傻媽媽
我個女都冇講過!我女女話你女女今日好叻!所以老師送

venus, 我都係尋日睇書包先發現老師貼了一張紙話要帶三張相, 我都要聽日先交到. 弊喇, 個女乜都無同我講添! 就算我問佢, 佢都唔識講, 咁要靠你地多多提示喇! 唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題