用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日 ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日開始公佈)   [複製鏈接]

回覆樓主:

馬灣基慧, 好似比上年好

Dylanli2017 發表於 18-7-10 11:17
回覆 Fivedragon 的帖子

我覺得馬基今年成績差,156人得5個入荃官,入何荃耀仲是一個都冇,唔知點解可以叫 ...

佢入荃官不嬲少, 因為走向外區多。
今年無人入何傳耀,的而且確奇怪,
因為荃灣四英中, 何傳耀•王少清相約,何解側向一邊。

至於係咪一線, 都係以升band1中學數據為準則去介定。 不應以集中升某一中學黎睇, 香港咁多好學校。

kcm    發表於 18-7-10 20:25

kcm 發表於 18-7-10 20:33
你覺得荃灣區邊間係一線小學?

唔差在等埋其他小學公怖

Dylanli2017 發表於 18-7-10 11:42
回覆 subb 的帖子

39%已經計左band 1abc了。我覺得王少清其實同band 2距離差唔多,何中點都好過王少清 ...

其實,如果只計band 1 升中, 我諗浸聯,仁立都係大約40%到。

仁立計埋band2A-1, 都係得56%, 馬基大約51%.

係咪一線自己諗。

Dylanli2017 發表於 18-7-15 13:57

新界區來講,仁立學術級數高過浸聯,睇公開比賽獎就知 ...

都係個句, 睇小學好唔好最切身關係係睇升中。

公開獎係榮耀,但主要係對得獎同學和學校有益,但一間學校有幾多同學可以攞到獎。

Dylanli2017 發表於 18-7-15 18:47

浸聯升中唔見得好過仁立,再加上有好多浸聯學生都是靠運動入band 1學校,但你留意 ...

仁立,浸聯,馬基三間係相約。

我地睇實際數字,唔好道聽途說。
浸聯有好多學生靠運動入,咁究竟係有幾多?佢地係咪band1生?

咁仁立又有冇呢類學生呢?

呢啲無限延伸問題,可以吹都好大。與其提出質疑,我寧願信數字。

Fivedragon 發表於 18-7-15 18:52
仁立,浸聯,馬基三間係相約。

我地睇實際數字,唔好道聽途說。

你唔係好明白band2A-1 人數比率既意義係邊。

一心話只睇band 1就去決定學校係咪一線

Dylanli2017 發表於 18-7-15 19:50

我冇放大,是你放大左,浸聯同馬基只是普通學校。版主既升中率,大家都是睇band 1 ...

咁你點解覺得有需要有B2A-1 呢組數據?
點解唔直接用band 1數據就算數。

Dylanli2017 發表於 18-7-16 07:00

就我自己來講,我是唔睇b2a數據既,就好似,王少清既水準都話是band 1學校,但實 ...

問題係,你唔睇band2a-1, 就唔夠資料去評論一個小學係咪一線。

照你咁講仁立都唔係一線, 好多官津都唔係, 只有APS, KTS 個類先算係。

Dylanli2017 發表於 18-7-16 07:21

Band 2a我是唔睇,每個人要求唔同,我只可以話我要求比你高。我留言並冇話仁立是 ...

咁你不如直接講一間你覺得係一線既小學, 我地大家再分析下。

你定義既一線係咪已達神校既級數。
講緊要有80%升band1 率?

Dylanli2017 發表於 18-7-16 07:21

Band 2a我是唔睇,每個人要求唔同,我只可以話我要求比你高。我留言並冇話仁立是 ...

仁立都唔係一線,都好傷仁立家長既心。

Yanamami 發表於 18-7-16 08:25
有討論过:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3658118&extra=page%3D6&ordertyp ...

我認同每個人對一線學校定義都唔同。
我而家只係好奇Dylanli07個定義, 何謂一線?
純討論,唔係話有啲咩不愉快。

Dylanli2017 發表於 18-7-16 09:12

我留言都冇講過一線2個字,只是話仁立稍勝浸聯馬荃,同埋亦冇講過其他區。可以話 ...

咁仁立係咪一線小學?

Dylanli2017 發表於 18-7-16 09:15

應該改為: 仁立都好唔過浸聯馬基,好傷各位本區垮區叩門家長既心 ...

我一向都唔認為仁立好得過馬基浸聯, 只可以認為同級數學校。只係有聯繫的而且確係吸引到家長選仁立。

我只係想知你指既一線係那些學校?

Dylanli2017 發表於 18-7-10 11:17

我覺得馬基今年成績差,156人得5個入荃官,入何荃耀仲是一個都冇,唔知點解可以叫 ...

你係呢到有提過馬基唔係一線小校。
其實你心裏都有一個準則去界定一線二線, 只係想理解。

archie1728 發表於 18-7-16 18:04
浸、馬升B1中比率一定唔及仁,因為仁有聯繫中學,葵青B1中仲要多過荃灣好多!正如仁亦唔及沙呂、一呂原理 ...

仁立有聯繫,大約有56%band2a-1位
浸馬無聯繫,大約有50%band2a-1位

仁立入得林護,我相信一定係band1學生,所以係band2a-1比率影響應該不大, 就算唔入林護都入到其他band1 學校, 只係有機會band2a-1c條數再大啲, Band1 條數細啲, 所以我一路以黎講,唔好剩睇band1,要睇band2a-1.

archie1728 發表於 18-7-17 09:17
荃灣得嗰3-4間B1中,B1生入B2A/B2比率一定高; 反觀葵青,我唔信有B1要入B2,除非係佢自願。

當然仲有跨區 ...

葵青band2a-1 有陳記•全完, 有唔少band1生讀。

豐乳同露 發表於 18-7-17 11:12
成日都係度比較....仁立, 馬基, 浸聨
但睇返近幾年入 band 1 中學的%
其實跟本就三間都退歩緊 ...

同意退步緊。
但其他個啲又無咩好講,唯有講呢三間。

subb    發表於 18-7-17 11:53

大家都好關顧荃灣學校行情
‹ 上一主題|下一主題