用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

118韓國燒烤LUNCH(4人成團)

請報名:
1. HELEN
2. mamee
3. 小艾比
4. 6美

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

[size=x-large]軒軒

生日快樂  口齒伶俐  日日進步  身壯力健

6美EE

hinma,

又喊.....但比我都會....軒軒生日....送你驚喜.....

軒軒叻叻呀     

尋晚咪許左好多願囉....呵呵

陸美媽

各位,

你地有冇收到一張"殘疾人士免費乘搭車船及免費參觀博物館證"?

任何持有此證之殘疾人士, 均可於十一月廿七日(星期日)與一名同行照顧者免費乘搭車船及免費參觀博物館

大家可以plan下當日四圍去, 慳返唔少$呢....

陸美媽

hinma,

我仔都出去salon cut過hair, 以前一向都係我幫佢剪的, 但上一次一時失手, 剪到一忽忽, 所以一定要帶出去搵髮型師執返好.....

雖然都有時兩頭擰, 但都算合作, 而且我又帶備大量零食供應......呵呵....出去剪完發覺我一以往真係剪得好差呢......呵呵

陸美媽

學友歌聲感動自閉男童
23/11/2005

「 有 著 我 便 有 著 你 , 千 個 萬 個 世 紀 , 絕 未 離 棄 , 愛 是 永 恆 當 所 愛 是 你 。 」 一 個 五 歲 自 閉 小 童 , 活 在 自 己 的 世 界 , 卻 常 哼 張 學 友 這 首 《 愛 是 永 恆 》 。 昨 日 , 學 友 和 男 孩 見 面 , 不 肯 說 話 的 男 孩 , 哼 了 幾 個 音 , 還 錫 了 學 友 一 啖 , 場 面 感 人 !

學 友 昨 日 出 席 電 視 節 目 《 天 下 父 母 心 》 啟 播 儀 式 暨 問 卷 調 查 發 布 會 , 男 孩 在 父 親 陪 同 下 和 學 友 見 面 , 學 友 試 和 他 說 話 , 雖 然 男 孩 父 親 在 旁 細 心 鼓 勵 , 男 孩 始 終 緊 閉 嘴 巴 , 不 發 一 言 , 學 友 將 《 天 下 父 母 心 》 的 主 題 曲 《 愛 是 永 恆 》 CD 送 給 男 孩 , 還 牽 男 孩 的 手 , 最 後 男 孩 也 肯 給 學 友 抱 。 對 於 自 己 的 歌 曲 能 喚 起 男 孩 反 應 , 學 友 說 : 「 幾 感 動 , 自 己 唱 歌 , 唔 知 有 乜 影 響 , 小 朋 友 鍾 意 好 開 心 。 」

擔 心 女 大 會 自 殘
已 有 兩 個 女 兒 的 學 友 , 席 上 負 責 公 布 「 父 母 最 痛 事 . 父 母 最 樂 事 」 , 學 友 坦 言 : 「 自 己 最 開 心 係 囡 囡 冇 病 冇 痛 , 最 唔 開 心 亦 係 囡 囡 有 病 有 痛 , 而 最 擔 心 係 佢 大 個 會 自 殘 身 體 , 如 果 囡 囡 成 日 病 真 係 好 痛 心 , 因 為 我 爸 爸 身 體 唔 好 , 小 腦 萎 縮 成 日 要 出 入 醫 院 。 」 現 時 學 友 大 女 五 歲 , 小 女 兒 亦 八 個 月 大 , 學 友 說 : 「 佢 唔 肯 食 , 成 日 要 , 大 女 話 第 日 唔 結 婚 要 同 我 一 齊 , 雖 然 明 知 佢 講 大 話 , 但 聽 到 都 好 開 心 。 」

愛是永恆

歌手:張學友 |  作曲:Dick Lee
填詞:林振強  |  編曲:Sydney Tan

有始不有終 能受百樣痛
從沒有合約合同 但卻跨時空
這滔滔不息的愛 我贈給你用
這一生 和下世 有幾多全奉送

閉起的眼中 無論重又重
仍是見著你面容 在我心湖中
這份愛 永遠都存在
共你同在 無盡永恆中

*有著我 便有著你 真愛是永不死
穿過喜和悲 跨過生和死
有著我 便有著你
千個萬個世紀 (天老地老也好)
絕未離棄 愛是永恆當所愛是你*

兩手雖似空 其實抱著你
其實你沒有別離 在我心湖中
每掠過 也似風撩動
令這湖上 無盡愛浪湧

REPEAT**

[size=x-large]C9食壽司團,CALLING∼∼∼
地點:灣仔
日期:2005年11月30日
時間:中午12:45開始

請報名:
(1)HELEN
(2)6美媽

tin,

pls. check pm~~~

thx

44,

我冇pm既....

陸美媽

Annie,

唔睇電視呢樣, 盡力而為吧....(我都唔能夠完全唔開呢...), 但都比以前睇少左, 不過好似我要煮飯咁, 都係要俾佢睇...

英文教材方面, 呢度好多媽媽屋企都有, 但當發現小朋友的問題後, 都係放係度鋪塵....冇計, 真係要搞掂廣東話, 先可以再諗其它....

努力吧...

陸美媽

[size=x-large]C9食壽司團,CALLING∼∼∼
地點:灣仔
日期:2005年11月30日
時間:中午12:30開始

請報名:
(1) HELEN
(2) 6美媽
(3) abby
(4) 44
(5) mamee
(6) caroleks
(7) siubchuma
(8) 承媽
(9) 678

[img align=left]http://img267.imageshack.us/img267/8326/7441zr.gif[/img]

C喇......ama))))

我地係咪約左1211架?

頭先我見你話1210既.....C啦....呢排好忙....搞到亂晒添....

6美

annie,

第一堂其實=做評估, 導師要大概知道小朋友既程度如何, 至知道從可入手去教......

$400/堂我最初上都覺得肉赤, 但當你上多幾堂後, 效果會慢慢見到, 亞仔真係學到野, 當然仲要加上勤力係屋企做訓練, 唔可以單靠每星期上一小時堂, 便立刻有進步......

依家我仔仔返早期, 所以冇再返幼訓了, 但比較之下, 我覺得以前返幼訓時, 仔仔進步得比較快, $400真係值得俾.....

陸美媽

好耐冇入黎報告仔仔近況了....

呢個月早期訓練的時間表實在太充實了, 每星期都有3-5堂訓練上.....

今日上幼兒訓練時, 同仔仔一齊入感觀室玩, 佢都玩得幾開心, 但當姑娘要佢除襪, 踩上一些唔同物料的地墊時(毛毛/草地/膠粒/水松......), 就非常抗拒, 仲即刻走去拎返襪要我幫佢著..... :tongue:

講說話方面, 始終比較被動, 通常都要我講一次, 佢再跟住講.....

陸美媽

[size=xx-large]Merry Christmas!

[size=xx-large]HAPPY NEW YEAR!!!

[size=large]祝44仔 生日快樂 口齒伶俐 進步神速

各位拎左魔術貼既靚媽,

黑色果隻, 因為新既關係, 痴得好實, 各位初時可以mit開佢, 痴得鬆d比佢地mit, 用耐d就會好d架......明白冇?

but最初, 我老公都好難mit開呢....呵呵

陸美媽
‹ 上一主題|下一主題