用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;)
樓主: HelenMrs.Lau
go

我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;) [複製鏈接]

Re: 聚腳地∼∼∼

hahaa~

helen你真係好犀利呀...咁快又諗到新主意~

我覺得第二個(士啤蘇媽咪會)幾好...得意啲!
定係唔用"媽咪"會好啲?會唔會有啲爸爸都會加入呢??

叫"我的士啤酥"如何???

陸美媽

hinhinmummy~

咁醫生有冇話會點跟進?軒軒主動攬住姐姐錫,你應該開心吖!起碼軒軒又有進步,同埋你工人平時都好鍚軒軒啫,唔駛妒忌...可能軒軒跟住會攬住你鍚鍚喇~

另外,你有冇試下自備一啲軒軒鍾意嘅食物帶返學,到食嘢時叫老師餵佢,等佢適應咗老師先,然後再適應學校嘅食物,應該work架...

我個仔都係咁,平時係屋企上午10:00就要瞓兩三個鐘至食晏,但學校就掉轉,11:30食完晏至瞓覺,所以佢未到食晏已經扭眼瞓,但老師好好慢慢幫佢調校時間,然後開始餵我自備嘅麵包/蛋糕,跟住進展到呢兩日放學,老師讚佢開始肯食學校嘅飯仔,嘩~~我同老公開心到不得了,連佢自己都知我哋讚佢,自己係咁拍手呢...hahaa......

我覺得軒軒可能需要多點時間適應學校生活,而你亦唔需要太擔心係咪會穿煲,正如醫生都未能夠話到你聽診斷到啲咩,倘若老師問你,你咪話佢知,如果學校因為咁而唔俾軒軒讀的話,我勸你走快啲添呀...

陸美媽

[士啤酥會] or [士啤酥club]都幾好喎~

好似一件甜品咁,唔一定每日有得食,但有得食果陣會好開心...
正如當自己小朋友突然間做到一啲嘢或有進步時,足以令我哋開心大半天,心都甜晒咁......

你哋話係咪?

陸美媽

Re: 我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;)

其實睇番你所講,軒軒都keep住有進步,真鄧你開心 ~
而學校唔俾自備食物,可能係驚其它小朋友"有樣學樣",咁唯有花多點時間等佢適應啦~

mickeyma~
真鄧你開心 ...唔知我個仔幾時做到呢?

gongonma~
小朋友大細無所謂,得閑咪入嚟傾下偈囉

dear all~
剛剛收到社工寄嚟嘅信,通知我"早期訓練"及"兼收位"嘅名額都增加咗,希望可以大大縮短輪候時間啦~

陸美媽

mickeyma~
其實我真係好彩咋,遇到個好嘅健康院醫生,係佢主動提出refer囝囝去做評估,當時(15mths)醫生都唔太肯定是否有問題,而我同老公硬加覺得一定係佢睇錯,但都即管去做評估,希望證明我地係啱嘅...

但第一次去見完姑娘後(16mths),返屋企冷靜地諗清楚,至開始覺得囝囝的確比其他小朋友慢,之後再加上兒科醫生評估既佈告,話囝囝整體慢約5個月...

如果唔係健康院個醫生,我諗我哋兩公婆仲"ON居居"唔發覺有問題,因為就算到今日,我哋身邊嘅人都仲係話"男仔係咁架!乜都慢啲架!兩三歲先講嘢唔奇架",所以佢地反而覺得我怪,做乜得個歲半人仔就要佢返學...相信祗有你哋至會明白 :-|

你28mths發現都未太遲,而且我見你為宇宇都做咗好多好多......我哋大家繼續努力吧~

kmwun~
你小朋友依家幾大呢?咁有無做緊早期訓練呀?

陸美媽

kakab105~

記得預埋我喎~

呢幾日比較忙,遲下再傾......

陸美媽

kakab105~

sorry~我仲未可以肯定(1大1小) or (2大1小)住喎...因陸美爸未知果日駛唔駛返工呢~我一有消息會立即通知你...thx~

日期方面:我地依家都未決定地方,1003會唔會"敏"咗啲呢?

時間方面:我都贊成15:00,我個仔都係極需要瞓晏覺的...

地點方面:等我都搵搵啦~係咪要有得食又有得玩呢(都幾頭痛)?其實你之前搵果啲都幾好吖...

陸美媽

kakab105~

中央圖書館係咪有遊戲設備/玩具供應呢?
如果有的話我諗都OK架喇~最多大家咪食飽先嚟囉,因為我估多數都唔俾飲食架~
如果大家都OK的話就要快啲book場喇...

陸美媽

我都想知依家最後決定點呀???

我都預咗果日一齊玩架

陸美媽

綠色果啲係菌嚟架,嘔/痾晒出嚟好架,希望軒軒早日康復

另外,軒軒爹哋方面慢慢嚟啦,我覺得佢未必係接受唔到自己個仔嘅問題,而係如果我地成班人,連大連細都成幾十人,始終唔知啲同事點諗嘛...我諗你都唔好太介意喇

陸美媽

有無煲啲粥水俾佢飲(幾好架~)?若佢唔想食就算喇,俾足夠水份比進食更重要啊...醫生有無俾啲補充水分嘅沖劑你?如無的話可用500cc水加半茶匙鹽和4茶匙葡萄糖佢飲,可以補充流失嘅鹽分及礦物質,避免飲奶類嘅飲料,盡可能俾啲稀釋咗嘅果汁。

小朋友身體細小,病一病輕幾磅真係特別明顯,為有就下佢,令佢心情愉快,身體會好得快啲架~

陸美媽

其實你可以平時抽啲時間兩公婆去拍吓拖,就算兩三個鐘都可以,係呢段時間最好可以完全唔諗屋企/仔女事,真真正正二人世界,睇場戲又得,食吓嘢又得,或者行吓公園都得,等大家都可以輕鬆吓,減減壓......relax!......
有時男人響出面返工幾叻都好,返到屋企都會好似小朋友咁,要氹吓,有時你氹佢,有時佢又氹吓你,大家心情好對小朋友都好啲架~

don't give up!...cheer up!!!...

陸美媽
‹ 上一主題|下一主題