用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

connie,

雖然認知方面達標, 但表達都慢了9個月, 也不可掉以輕心呢...

除私家言語治療外, 協康/明愛/痙攣/基督教服服處等非牟利團體也有言語治療服務, 費用較私家的平...

另外, 平時日常生活中, 多跟仔仔說話也是非常重要的...

如何教幼兒說話

1.  跟孩子說話時, 要先取得孩子的注意, 例如喚他的名字, 輕拍他, 要他的眼睛望著你, 才跟他說話。這樣他才能集中精神聽你的話和看仔的口形。

2.  家長說話聲線要柔和, 讓孩子覺得說話是件輕鬆的事。

3.  孩子的理解能力有限, 所以家長說話要簡短易明, 並教孩子一些常用的手勢來幫他明白, 也使說話更有趣。
例:「俾」- 伸出手掌;「我」- 拍拍自己;「叻」- 豎起拇指。

4.  對幼兒說話, 要多跟隨他的興趣, 而不是要孩子跟隨你的興趣。例如他愛玩積木, 便可跟他說你們在疊些甚麼, 要怎樣把積木疊起等等。

5.  儘量跟孩子談眼前所發生的事, 例如他正在做些甚麼或你正在做些甚麼, 這樣他才能把動作和相關的說話連在一起, 學習就更容易。例:孩子把椅子推好, 你可說:「叻啦, 推好張椅啦。」

6.  鼓勵孩子自己去說:
- 別讓兄弟姊妹代他說話。
- 別只待他說到一半, 父母便代他把話說完。
- 別過份對他照顧週到, 請讓他自己說出所需, 但無須要求他發音準確。       
例:要東西 - 孩子伸手說「俾」或「餅」。

7.  切勿迫孩子在別人面前背誦, 否則他會覺得說話是件苦事而害怕去說。
例:「背1-        10俾姨姨聽啦, 講啦!」

8.  別將孩子跟他的兄弟姊妹和其他小朋友比較, 這只會增加父母的憂慮, 也令孩子感受到那份壓力。

9.  多聆聽孩子的話, 對他的話或「發聲」, 要即時回應。如果他說不清楚, 你便待他說完後把他想說的話正確說一遍, 讓他多聽。例:孩子指著街上的車說:「呀!」你便可跟他說:「係喎, 車喎, 好多車喎。」

10.  找尋說話的機會。
- 跟孩子洗澡:和他談身體各部份。
- 摺衣服:告訴孩子有甚麼衣服和衣服是誰的。
- 到超級市場:告訴孩子你要買些甚麼。
- 吃飯:告訴孩子今天有甚麼餸菜。
- 出外玩:告訴孩子沿途所見的事物。
- 睡覺:跟孩子說故事。

11. 教孩子說話時, 單教他這是甚麼是不夠的, 你要加入各類的詞, 並從現實生活中取材。
例:物件:杯、車、碗、牙刷、掃把、電視、燈......
        動作:食、飲、砌、跑、洗......
        形容的:叻、靚、大、細、乾、濕、飽、餓、乾淨、污糟、苦、甜、鹹、軟、香、臭......

12.  如果孩子只有一些單詞, 家長可教他把兩個詞連在一起。
例:  動作+物件 (食餅, 食糖, 洗手, 洗面)       
       人物+動作 (爸爸食, 我要, 媽媽坐)       
       物件+形容詞 (花花靚, 衫濕, 襪污糟)

13.  別過早糾正孩子的咬字發音:
三、四歲的孩子仍發音不準確是很正常的, 他絕對不是懶惰或不肯學才有錯誤的發音。家長切勿強迫他模仿正確的字音, 否則他可能會失去說話的信心。
家長也不要模仿他的錯音來跟他玩, 而只要把正確的話說一遍給他聽便行。例:孩子指著花說:「巴巴好靚。」家長可回應:「係喎, D花好靚。」

陸美媽

happy birthday 2 U
happy birthday 44

祝你 生日快樂 日日有飯開

呵呵

UP

mamee,

可能天氣凍, 個個喱埋晒....

我上次同老公見牙醫時, 都問過醫生, 幾時要帶亞仔檢查呢?醫生提議我下次洗牙時, 可以帶埋亞仔去睇, 醫生又可以教下佢刷牙先...but醫生話, 亞仔跟我入去會好d, 跟老公就冇咁好喎....因為....老公連洗牙都好大反應呢...

陸美

mamee 寫道:
Dear all

嘩..個topic真係跌到無影無蹤

我個仔最新近況係, 我今晚發現左佢蛀牙啊 :-|  其實平日佢刷得真係幾'拿西'下, 呢方面以後我會著緊些.
依家最急切就係要找牙醫資料, 呢方面我會pm下呢道既會友. 希望阿仔見牙醫可以順順利利過關, 呢個都算係一個很好既考驗(見牙醫).

mamee

mamee,

順利9掂真係好...

fri果日你有冇溫書呀?收到我message喇呵?

thank you!

tin,

係大仔... .....right?

hinma,

bin個 成咁呀?

陸美

終於有機會睇到日劇版的"與光同行", 真的很感人, 重點講述了光仔讀一年級的情況, 袛是略嫌唔夠喉...     

陸美媽

復活節假期, 大致上係睇左套羅拔神奇家族之外......亞仔就一直病喇 :cry:

發燒燒左3日, 一日比一日高燒, 尋晚燒到104度, 又發冷發熱, 半夜去了c+e院睇e生.....touch wood e+終於退左燒喇...

veroshea,

1. 你可以join協康會家長資源中心, 明愛家長資源中心....佢地經常舉辦很多小組及活動, 很適合我們的小朋友參加.

4. 早期訓練服務一般去到六歲, 至於星期六一般得上午, 要視乎個別中心及導師安排.

2 & 3....唔識答呢 未諗到咁長遠呢...

陸美媽媽

veroshea 寫道:
你地好呀, 我有問題想問下你地, 其實可能你地之前都答過好多人, 不過我真係無時間從頭開始睇晒呢個topic,  唔該可否再講多一次?

我仔仔而家29months, 平估了語言及發展遲緩, 約9個月, 口腔肌肉遲緩, 而家返緊n班, 再有參加青蔥計劃, 排緊隊早期訓練仲未有位.

1. 其實除咗我做既呢幾方便, 仲有咩可以幫到個小朋友呢?
2. 你地小朋友大咗之後會唔會覺得自己同其他人有分別? 對佢地心理會唔會有影響? 點樣可以扶導佢呢?
3. 上小學後會否很難適應?
4. 早期訓練一般會維持幾耐? 有無星期六?

原文章由 小艾比 於 07-7-13 14:26 發表
又係時候up 下先

今年去參觀阿女學校畢業禮, 除左去睇阿女表演外, 無啦啦有意外驚喜o既事, 就係阿女攞左個全組勤學獎, 睇黎呢份獎都係頒比我喇 , 不過另外又一驚喜係抽到份禮物. 嘻 ...
‹ 上一主題|下一主題