用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 奧校-奧林匹克數學比賽
樓主: Sherlock.Holmes
go

奧校-奧林匹克數學比賽 [複製鏈接]

回覆 jumphigh 的帖子

最難是華羅庚杯,但問題是,你自問你小朋友有冇能力去考?呢個比賽起其他比賽起碼難幾倍,因為大人對住呢d題都唔識做

我所講既有冇能力是指有冇攞獎既能力,而非參賽資格,就唔好問我小朋友,就叫你來做,小學高年級既題,你都未必識做,所以唔好下下自視過高

是你話奧校比賽是猪肉獎,仲唔是自視過高?自己都要有咁既料先講,如果自己都搞唔掂果個比賽,又點話人地猪肉獎?做人謙d好

你自己去奧校個網頁,猪肉獎點解咁多名小學參加? 喇沙,拔萃,英華,聖保羅男女附屬小學…… 等等都有參加。莫非你小朋友讀果間學校仲超班得過以上學校? 恐怕你個小朋友連呢“猪肉獎“都冇哦

唔是話個獎難得,而是難得見到你咁目光短淺既人,好老實講句,如果你要得果d是只設冠亞季3個人得獎既賽,咁你只能參加世界性賽事,話晒全球有幾十億人口,3個人攞獎,達到你要求。好可惜 ,香港人好少拎到世界賽事既大獎,或者你小朋友除外囉,哈哈

既然果d學校唔重視,何解又派學生去參賽? 咪自己晒自己時間?

不如你公開下你小朋友讀邊間學校咁晒利?而家我是讚緊你,何來攻擊?

你自己本身都唔識做奧數,話人井底之蛙?

當然是"叻人"先啦,既然你都話是猪肉獎

原來你唔明白。如果你自己都唔識奧數,你點知果d題難唔難?保良局既 全港小學數學精英選拔賽人人都可以參加,咁代表呢個比賽是猪肉獎? 你呢d用門檻來評價一個比賽好膚淺下,仲唔是井底蛙? 有d出名既中小學人人都有得in,唔通代表果個小學好唔掂?

自己都唔識奧數,何來有資格評論比賽水平,你先至唔合邏輯

人地官方網頁都無列參賽人數出來,你如何得知比率? 假如1000人參加,60人得金獎亦只是6%,而華羅庚杯,人地一等獎都有10%。所以話你膚淺。睇一個比賽是咪猪肉,要睇比賽既難度,而唔是比率,你自己都唔識奧數題,咁當然無法知道比賽難度

回覆 noverzero 的帖子

華羅庚難度我暫時覺得最高,當然,世界性賽事除外,保良局果個小學數學精英挑戰賽都幾難下,我覺得,係呢2個賽事攞一等獎,先至好話其他人拎既係猪肉獎,畢竟你要有咁既實力先至好話人,否則好似有d太自以為是
‹ 上一主題|下一主題