用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ ...
go

☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ [複製鏈接]

Re: ~<屯門兆麟苑聖彼得>交流會~

星期六不用返學的, 除左讀全日班或參加課外活動(k2 & k3)。

全日班減免學費好似要父母都要工作 (母親不一定要全職, 兼職都可以), 唔知係唔係呢? 還有膳食費係唔可以減免的, 每月$ 700.-。

半日班減免就容易好多, 我見好朋友都成功申請到, 減多少就有所不同, 有全免, 半免, 3/4 免。

SHRILEY 寫道:
見到你地開呢個topic好開心, 因為呢間係我一直心儀既幼稚園.   不過我個仔仔e 家先得13.5months.     

你地有冇人係到讀n1??  

兆麟呢間係幼稚園, 所以係無 n1 班的, 要滿兩歲八個月先可以入讀 k1。

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)交流會~

加加媽咪 寫道:
唔係呀, 我囡囡今年讀 K1咋, 所以家長會當日見不到你了,
不過日後仲有好多機會係學校見.  : 你個小朋友讀K2全日班嗎? 是囝囝定囡囡呀??

其實我覺得學校應該早些安排家長會, 等家長們可以早些預準小朋友返學的用品, 太早買都唔知用唔用得著同啱唔啱規格, 太遲買又驚買唔到 (可能我太緊張吧! ) 加上平日我又要返工, 都唔知點好???

學校網頁應家長要求, 刋登了小朋友開學時的必需品, 咁就唔使等到開完家長會先知要買什麼, 快d上去睇下啦!  

加加媽咪:

我的小朋友都係讀兆麟聖彼得, 今年升低班了。

加加媽咪:

都唔明點解咁耐都未有編班名單公佈, 真難明?   好想知邊兩位老師負責及幾多同學仔會同班呀!

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進 ~

加加媽咪,

你囡囡編左邊班呀? 等我估下邊個老師負責先....。學校刊載
了新一年的架構圖上網, 我都係剛剛睇到咋。

angeline

加加媽咪,

老師教的班別每年都會有可能不同的, 網頁上剛剛刊登了新的架構圖, 裡面列明老師所教的級別, 你可以上去睇下。
我估係由 A - D 排列!

angeline

加加媽咪,

我都估係黃老師, 是幼班級長, 等我再估下邊個係輔助老師先..hehe    劉, 陳, 何, 譚老師邊位係呢?  
低班家長會我有去, 無乜特別, 最主要係聽下邊幾個老師負責教囝囝o者。

angeline

加加媽咪,

我囝囝讀上2A, 一定會有同學仔同班的, 因為每年編班會大兜亂, 即是每班分配幾個是舊同學, 其餘就是新同學,  等小朋友可以認識多些新朋友, 都唔錯的。 我唔會搭校車, 因為我住在附近!  我估係黃笑玲老師, 我覺得會係 A - D 班咁排列, 因為低班同高班都係咁, 至於輔助老師就好似唔係順序, 當日曾經介紹過, 但是, 因為太多老師所以唔係好記得。

angeline

加加媽咪,

明天家長會你會唔會帶囡囡一齊去, 會有老師幫你照顧囡囡的!

angeline

加加媽咪,

你有無帶囡囡一齊去家長會呀, 咁其他科目呢, 英文科同普通話係邊個教呀?  好似八卦左d添 ..... :

angeline

吓.... 教學模式轉左咩, 唔通我聽漏左, 我聽到就好似係幼班開始先, 低班同高班無變喎, 咁而家教學模式係點轉呀?  唔該!   

我囝囝都係讀低班喎!

[quote]
Y.Y. 寫道:
angeline

囝囝放學返黎成日都講住明天去騎術學校參觀, 講到鬼死咁興奮, 未去都咁, 明天去完返黎一定不停咀了。  

chunchunmama,

我個仔今朝又係一早起左身, 可能係今日有得去睇馬仔 ,
仲好興奮咁話要早d返學, 唔係老師唔等佢喎。

我剛剛仲睇埋佢上旅遊車添! :

加加媽咪,

係分兩批去的, 九點第一批三班(一架旅遊車, 一架校車)出發, 十點第二批兩班(一架旅遊車)。一來唔使咁多小朋友一齊去睇馬仔(慳番輪候時間), 二來可以慳番架旅遊車。

係咪蝴蝶邨....我諗係啩, 我淨係知近新屯中。 :

Y.Y.

咁我囝囝同你囡囡唔係同一班了。

加加媽咪,

囝囝去完騎術學校真係好開心, 仲學到好多知識返黎, 最開心係可以親自用手仔餵紅蘿蔔比馬仔食, 佢話隻馬仔食野時攪到佢只手仔好痕喎, 因為要將紅蘿蔔平放在手仔上(囝囝形容得好詳細), 最攪笑佢話馬仔住的馬房好嗅的, 但是唔可以話嗅, 因為咁講馬仔會唔開心, 所以唔講得(我諗係老師教小朋友時講的), 佢唔想馬仔唔開心喎。

angeline
‹ 上一主題|下一主題