用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ ...
樓主: 加加媽咪
go

☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ [複製鏈接]

Re: ~<屯門兆麟苑聖彼得>交流會~

雨霖鈴媽媽 寫道:

係架~我住掃管笏架...so我好想bb小學讀鄭任安(全日)

鄭任安夫人千禧小學今年小一開 5 班, 兆麟苑聖彼得已經佔了一班 (學校網頁顯示有31人, 還未計算叩門成功那些學生)! 還有派去何日東上下午校合共 48人呀!

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)交流會~

加加媽咪 寫道:
雨霖鈴媽媽,
$500我都覺得貴咗d, 都唔知d 收費係點定, 因為小欖海琴軒要收$600, 兩個點都唔係相差好遠, 但係就收貴$100, 真係犀利.
我住置樂果邊$320都可以接受, 不過仲考慮近俾唔俾囡囡搭校車.

加加媽咪,

如果可以唔搭就唔好搭校車, 又要早起身返學, 又唔係早d返到學校喎, (次次都要九點前), 又要提早十分鐘放學, 如果你送返學的話, 又可以與其他家長聯繫, 會知多好多關於學校的事情, 以及將來選小學的問題, 邊間小學好呀等等, 還有仲可以在學校出面看到小朋友上早會, 唸主禱文, 唱歌做早操等, 特別係 k1 的小朋友企的位置會面向家長, 多數會看到你囡囡上早會做早操, 千祈唔好錯過呀! 這些就係搭校車的家長無的。  

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進 ~

mandylo 寫道:
hi
唔知有無mama比小孩搭1程校巴呢?唔知得唔得???

應該得, 朋友以前都係比囝囝搭一程, 放學先搭, 不過詳情都係問番校巴公司好, 因為清楚d。

點解青山村的學費貴過兆麟o既???      

半日 $ 1,365

加加媽咪 寫道:
係喎, 講講吓原來我都未交今個月學費添.......
我仲以為係每月10號前交???

不過今日都未收到書包同書喎~~~~    

你無記錯呀, 係每月10號前交校務處。

[quote]
Y.Y. 寫道:
各位"靚媽咪"本人想問各子女已入讀這間幼稚園差不多兩個月了,貴子女班主任有否親身打電話說說孩子在校內怎樣?
唉!我就時時都想問?但我女兒班主任打來找我只追討通告回條,好像不想和妳傾多一句!有一次我追問

係咪生日的主角要買蛋糕請其他小朋友食, 乜學校無供應咩?

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~

[quote]
Y.Y. 寫道:
想請教

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~

Y.Y. 寫道:
多謝妳回覆!
但很奇怪"學校每週通告"列明
-舞蹈組(B) - 4:40 ~ 5:40
-學校舞蹈組 - 4:45 ~ 5:30

-舞蹈組(B) - 4:40 ~ 5:40   
  ----> 屬於課外活動, 由外來老師教授, 要收學費及買跳舞衫及鞋

-學校舞蹈組 - 4:45 ~ 5:30
  ----> 由學校舞蹈老師挑選及訓練, 不用收費
‹ 上一主題|下一主題