用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ ...
go

好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ [複製鏈接]

Hello~~

真係好耐冇傾喇~~ 我地個topic 都唔g趺左去bin she 喇

唔經唔覺又就黎3年班. 時間過得真係快. 我果件都重係好bb啊~

呢個summer 我同2個仔都安排左好多活動黎消耗體力. 另外加強作文技考亦是一大挑戰呢

joey媽媽

一日遊好啊~~ 我prefer 10月, 冇咁熱 今次去bin she 好呢?

joey 媽媽,

我仔最有進步ge 就係近視喇~~ 佢e+ 已經400度近視, 都唔g點算

Joey媽媽,

我e個書蟲1年+100度呀~~ 視光c 建議佢帶夜晚ge矯視隱形眼鏡, 可以減慢+深速度. 但我大仔又點會肯帶 

e+ 唯有set 個rule, 睇有字ge野要係書檯, 開燈, 用斜板, set timer 15mins. Timer 響左就要停. 如果想再睇就再set timer 15mins 望出窗休息, 然後先可以再睇15mins書.  

細仔9月要報學校lu, 如無意外會跟哥哥. 但d 學費就會好金   所以仍然心大心細. 細老概念野較差, 轉數又慢, 我怕佢讀唔上, 哥哥學校又冇特殊支援.  

暑假我1d都唔敢放鬆, 把活動排得密密的, 消晒佢地d energy

[ 本文章最後由 tin_tin 於 07-8-8 00:29 編輯 ]

原文章由 kmwun 於 07-8-8 10:31 發表
tin_tin

我仔仔舊年都開始戴眼鏡,今年已經要換,而家140-200度,希望唔好深得咁快。

而家我自己戴緊矯視隱形眼鏡,都幾好,不過要小朋友戴真係有難度。

g前大仔arm arm 有近視我俾藍梅佢食, 係減慢左加深速度. 但一上左小學又開始加快左. 真係唔g點算

原文章由 wewangwang 於 07-8-10 18:56 發表
真是順得哥情失嫂意,好難才有個 ‘perfect date’ 就晒所有人,不如下次食dinner就下lunch來不到的媽咪,Friday dinner相信好多mummy可以ok,或可帶埋小朋友來.

Stella, 真係好懷念2年前食日本野個次.題外話-我 ...

平日lunch我就唔得喇~~ Friday dinner 就一定冇問題. 9月都好woh, arm arm 開學唔c點溫she

講開打機, 我兩個仔近來咪上了Wii, 尤其喜歡旦克車遊戲. 玩左呢個game g後, 佢地ge手眼協調好左好多. 甚少溝通ge兩兄弟亦多左好多話題, 又可以練佢地輸左都唔可以發皮氣(因會被罰冇得玩). 真係一個不錯ge訓練呢!!

[ 本文章最後由 tin_tin 於 07-8-13 22:36 編輯 ]

原文章由 joey媽媽 於 07-8-19 15:16 發表
各位:
   你們的小朋友會否一早上起身~~第一件事就係不停搵遊戲機玩呢?
我不知我仔真是太熱愛或是......(一般細路都會會咁ops:" />ops:" />
)

呢個假期就快完....我個心情都未平伏呢?我想一想都要快些適應上學了 ...

我仔就好有紀律, 每日一早起身都會先刷牙洗面, 吃過早餐, 再做20mins computer homework (每日一篇+game)

佢喜歡數字ge性格真係好好用呢~~
不過Sunday 佢就classify as "game day". 所以都玩幾耐遊戲機. 下星期就係收服心情week, 希望開學不要發呆就好喇

不停搵遊戲機玩小心眼睛健康啊~~

[ 本文章最後由 tin_tin 於 07-8-21 22:27 編輯 ]

原文章由 wewangwang 於 07-8-22 10:44 發表
tin tin,

有冇英數‘每日一篇’ 的網址,我想join.

記得你買nordic natural 好平,下次再買請預我

英文每日一篇 http://www.myenglishpal.com

原文章由 mandylung 於 07-8-21 23:15 發表
亞仔29號都要返健康院再驗眼 (成日打機, 有機要帶眼鏡), 因上次驗眼時情緒唔係幾好.  佢最近好鍾意斜視, 點改佢呢個行為好?

我個仔早排都係好鍾意斜視, 後來發現佢坐得唔正, 成日打則個人睇tv, 9到對眼成日打斜黎望

btw, 點解去健康院驗眼ge? 唔係評詁中心/e院驗ga mair?

[ 本文章最後由 tin_tin 於 07-8-22 22:22 編輯 ]

原文章由 wewangwang 於 07-8-22 22:52 發表
tin_tin,

請問你知唔知有沒有英數每日一篇.

我曾經係wanchai 小童群x見過類似數學每日一篇ge廣告, 佢地有英文板和中文板, for 8 years old or above. But 唔記得左叫mug名

搵到喇~~ 叫每日一數
http://mad.trumptech.com

[ 本文章最後由 tin_tin 於 07-8-23 22:32 編輯 ]

原文章由 mandylung 於 07-8-29 17:44 硐表
今日去完康院驗眼,亞仔原來有近視, 唔怪得最近噤鍾意斜視啦,  跟住就同佢配眼鏡. 要做四眼 lu !

有近視就要好好保護眼睛喇~~ 唔好好似我果個咁1年+100度

原文章由 wewangwang 於 07-8-23 23:37 硐表
click 了入去,係小3level開始,不算淺,都是遲D先玩

我同個仔register 左trial a/c. 佢玩得好開心啊~

我2隻仔ge所有暑期活動終於結束了, 明天起開始俾佢地溫吓書, 準備開學

明天開學了! 祝小朋友學校生活愉快! 社交多多進步!

Joey媽媽,
"沒有媽媽陪放學的日子" 我覺得很好啊~~ 爭取被仔仔試吓啦~

sjmama,
好彩2個小朋友都冇mug大礙, 但工人就要好好照顧喇~~ 你都要take care 啊~~

Mandylung & stellacl,
我同老公都好怕作文, 2個仔絕對有我地ge遺傳 too

我2個仔開學都好開心, but 老c話佢地都重係好holiday mood

你地有冇人聽過Magic Eyes? 聽講係用自然療法改善近視問題. 有人試過ma?

原文章由 mandylung 於 07-9-6 23:40 硐表
tin tin

我無聽過Magic Eyes, 係咩嚟o架?  點幫到改善近視 ?

神奇的視力
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1111759&extra=page%3D2&page=1

原文章由 mandylung 於 07-11-22 13:26 硐表
係呀, 個人行為真係令人好頭痛. 好似亞仔最近好鐘意索人哋手臂

agree~~ 我個仔e排見件3有d得意嘢就"mall", 我個胸都中左幾次招

另外佢又好多嘢憂慮, 一病就好怕e唔番. 幾個week前佢燒左3日, , 佢每個鍾都要check體溫, 一見燒番就好down. 可以點9好呢? 

重有果d潔癖, d嘢係街跌左落地就c都唔肯執, 好似要佢去執c咁 但佢個人本身又好dirty ga bor.

Merry X'mas!!

wah 我好耐冇上黎喇, 小朋友放左一個咁長ge假期, 星期一終於要番學喇~~ 希望佢地個個都可以收拾心情, 上堂坐定定啦~~

mug BK 多左咁多咁cute ge icon
‹ 上一主題|下一主題