用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

呢個世界同小說”笑傲江湖”都差不多,我相信世界係有真心愛護學生既敎育工作者,但更多係只當打份工睇業績既,有d所謂傳統名校(其實我唔覺德望係,依間係我讀書年代只係一般貨色)自持身份狗眼看人低,當你有利用價值時,咪同你講一世goodhoper,但係佢地眼中你已經無利用價值,最好你依家退學唔好拖佢地後腿!

一般小學要利用升中成績吸引小一收生,所以咪咁緊張。但你個間又唔驚小一無人讀,話之你派左去沙頭角,最好你以後唔好提係佢地學校讀過!

樓主其實可以有兩手準備,萬一派得唔好可以去有英文班既B2叩門,你女兒英小而且英文唔差應該有競爭力!

Yanamami 發表於 19-4-14 16:31
去了那一间都一样……不敢贊同,朋輩在中学階段影响很大,選校除了成績,还得選校风朋輩。甚麼事情也应有 ...
我明個位家長所指,因為身邊好多朋友都盲目崇拜直資私小,想盡一切方法去追求,以為入到後靠晒學校培育可以十二年唔駛煩,結果放哂手怱視左本身對子女培育,結果到後來發覺追唔上已經太遲,根基已成好難追!
我本身兒子細個時起步超慢,心知肚明無直資會收,只能入屋邨小學,但幸運是校長真係一個好愛護學生既教育工作者,連帶老師和整間學校校風亦係咁,加上自己花時間跟小朋友既學習,結果六年時間慢慢追返上來,去年考一間都叫有d 名氣既B1直資中學亦收左。

所以我認同無論讀咩野學校都好,最重要係打好根基,有好既成績就有好議價能力,就算唔係直資出身,一樣大把好學校可以揀!

其實樓主介唔介意講下自己報左咩野直資waiting緊?我相信呢到好多高手可以靠此推算到妳小朋友大約的banding。

IloveJJ 發表於 19-4-15 11:53
也贊成,不過中學都仲有睇背景的,只係比例少好多。
到中學睇既背景又有唔同,除左”家庭支援”,仲有小學牌頭!

haihaimom 發表於 19-4-16 09:12
回覆 sam9035 的帖子
家人同教會學校打了半世人交道,眼見入面咩野人都有,唔好以為教會就一定係好人,當中有人係真正不計名利奉獻一生,但亦有d人係獨攬大權以權謀私,所以從來唔覺得教會學校一定就比較好!

其實呢個post有咁多相同經驗既人,大家都應該心中有數係咩野一回事,不過咁遲先有人出來護航已經少見,我絕對相信小六老師係有心,不過可能係偏埋左佢地覺得仲有用既學生!
‹ 上一主題|下一主題