用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2025 DSE 計分問題
go

2025 DSE 計分問題 [複製鏈接]

hidingdong 發表於 23-2-20 12:16
想問下各位, 2025轉咗通識, 變咗只有合格同唔格, 咁大學的收生同之前會有乜唔同, 例如想讀醫, 咁而家只有七 ...

以我所知,現計七科成績的中大醫科未出 2024, 即第一年課程改革後的計分方法

hidingdong    發表於 23-2-23 18:25

73662710 發表於 23-2-21 08:52
Admission talk時,中大醫學院老師叫人無需額外讀多一科!

謝提醒,我都冇留意呢個point,佢都好似冇話過M1 M2 到時會唔會當一科計

hidingdong 發表於 23-2-23 18:23
回覆 73662710 的帖子

請問佢係講2024 定2025?謝謝

有人問教授2024的計分方法,佢都未定實,莫講話2025

chez 發表於 23-2-24 09:49
回覆 hidingdong 的帖子

CU medicine gave a career talk at my kid's school recently.According to the  ...

thanks  

73662710 發表於 23-2-25 17:42
個人估計3X+3
M1/M2 contributes half if better than worst subject of 3X+3

其實如果佢 M1 M2唔當一科,3X +3 或者 best 6 其實冇分別,I think very few students will take 4 electives not counting M1 or M2

gracelam 發表於 23-2-27 17:46
中五補咗3個月,主要攞D白話文/文言文做題,作吓文比老師改睇吓同學校比分有冇大出入。後來太忙冇補! 宜家 ...

你好,請問方便 share 喺邊度補習嗎? 我仔嘅中文科成績令我超頭痛。thanks.
‹ 上一主題|下一主題