用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

睇左咁多年,今年終於到我都可以出聲喇﹗

好呀﹗我報到﹗一齊傾丫﹗

我係果d由未有bb,經已想生個女,然後要將個女放入spn,煲晒所有topic (好幾次),真係等左好多年……就係等聽日交表既超級fans

真係多多指教—3

我都幾相信呢個係事實﹗

作為一個以愛行先既機構,先照顧員工既需要,其實都無可厚非既﹗有家姐哥哥响度讀較有機會,其實好多學校都係咁~~~

我諗同搵老公一樣,真係要信下緣份喇﹗
原帖由 wootaitai 於 10-3-5 12:37 發表
I asked a current mum, she said the priority for admission is:

1. Kids from related parties - ie people working in the school and the hospitals (this means quite a lot of people!)
2. Siblings
3. Othe ...

我都以為只係我咁crazy.... 不過其實我都有諗過如果係仔,條路又應該點鋪~~~不過好彩係女,不枉我做左咁多 research!!

一開topic,即係話將要展開停不了的緊張~~~幾時先捱到四月尾等派信呀﹖

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-3-5 13:16 發表
me too..... 我以為只係我咁crazy....

1. 好學校,當然仔仔女女都可以讀啦﹗

2. 聽其他媽咪講,可以試下轉去 st. jo 既 kinder,又或者考其他『好』學校,再唔係聽講高主教都喜歡 spn 既男仔﹗ 其實磨利把刀,出去邊度都唔怕啦﹗

3. 係貴呀﹗無計啦﹗我心甘命抵﹗

原帖由 陳皮爸媽 於 10-3-5 12:58 發表
想問一下
1)仔仔可不可以讀?

2)將來會上什麼小學?

3)點解學費咁貴?

嘩﹗生多個呢家野呢,真係唔敢諗住,宜家都經已攰到嘔﹗如果呀女入到SPN,可能考慮生多個女啦﹗

原帖由 max1116 於 10-3-5 22:35 發表

siumuichu, 咁你個女係唔係大B呀 ??? 如果入到SPN的話,會唔會生多一個呀 ???

唔好咁講﹗各人有唔同喜好姐﹗我既喜好係幫呀女鋪路﹗

原帖由 lovelinda 於 10-3-5 17:59 發表
好佩服siumuichu & stinkyrabbit111
自問自己做的research 一定無你們咁充足!

我都返黎喇﹗我大約10:00 去到,5分鐘就可以出返黎喇﹗application no. is 4xx

希望幫呀女踏出人生成功既第一步﹗

以後既事要交比天主喇﹗

我見到今日有家長成本相簿帶去叫老師揀一張﹗

老師真係幫佢揀左張呀﹗ 早知我都帶本去啦﹗

原帖由 max1116 於 10-3-6 19:02 發表

吓 ! 咁老師有咩反應呀 ???

咦﹖原來好多架喇﹖我以為會過千~~~

原帖由 max1116 於 10-3-6 19:03 發表

11點已經 5xx ?????? 真係破紀錄了 ~

各位﹗祝順順利利呀﹗黎緊互相 support 下﹗我一定日日夜夜都諗住﹗

wow!! That's really a lot this year then!

原帖由 wootaitai 於 10-3-6 23:01 發表
my elder daughter was a 2004 b. back then i think there were around 300-400 applicants (guessed from BK)

嘩﹗我返黎喇﹗一個weekend 過後,居然要追 post﹗

其實800個係好多﹗SPK 好似有 1800,收 180 個,係10 份1,但係 800 個收 60 個唔只 10 份 1 呀﹗

Oh~~~我又亂講左野﹗

總之就係自己盡左力就算喇﹗有時做父母既,都係盡力同個仔女鋪好條路,但係佢條路係點,最後都要睇佢自己點行﹗

原帖由 bullbullma 於 10-3-8 13:17 發表
今年SPK收左三千幾份form, 交form都交左個幾鐘

根據以往既 record,大概四月下旬有信,五月頭 interview!

我都好 surprised 喎﹗無理由 reference letter 都唔收,但係收 portfolio ﹖﹗無理由有 d 老師收,有 d 老師唔收……

樂觀 d 諗,唔會唔佢只係幫自己交果張form 做個靚封面咋﹖

其實我一向最叻就係自我安慰~~~

原帖由 kiteli 於 10-3-10 14:33 發表

SIUMUICHU,

哈哈, 妳講得好搞鬼呀 ,...

唔好放上心,討論下姐﹗互相 support ma,衰野當然唔好諗啦﹗

原帖由 lovelinda 於 10-3-10 15:33 發表
原帖由 siumuichu 於 10-3-10 14:09 發表
我都好 surprised 喎﹗無理由 reference letter 都唔收,但係收 portfolio ﹖﹗無理由有 d 老師收,有 d 老師唔收……

樂觀 d 諗,唔會唔佢只係幫自己交果張form 做個靚封面咋﹖ ...

...

下﹖你住邊頭呀﹖太遠好辛苦喎﹗

原帖由 lovelinda 於 10-3-10 15:39 發表
mamameee,
剛剛才見到你在"大埔SPN"的forum回應我,雖然自己是版主,但都很少去看,真是慚愧...
不如我們在這裡talk,統一啲...
你講得啱,我係大埔同CWB都有報呀!
大家一齊努力啦!
你幾時interview大 ...

下﹖咁有咩消息可唔可以講黎聽下﹖唔方便,pm 都可以喎﹗

原帖由 lovelinda 於 10-3-10 22:23 發表
而且我梗係知道3間幼稚園/幼兒園係行政獨立啦!
我對3間幼稚園/幼兒園都非常熟悉......
‹ 上一主題|下一主題