用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

$ 58.5 taxi,都唔算好近~~~~~一係叫老公返去,唔比佢搭的士﹗

原帖由 ahnew 於 10-4-19 12:02 發表
siumuichu,
唔好咁緊張啦!!
你屋企同 office 好近 o架??

有張一齊緊啦﹗~~~~

原帖由 Hylda 於 10-4-19 12:05 發表
各位好, 早前嚟報到咗啦!! 呢幾日差唔多淨睇呢個forum, 好緊張呀!!

同意﹗傳統名校,一條龍咁強 backup,真係唔輕易放棄﹗

有d人會 stuggle 响傳統學校,同活動教學既學校之間,但係多數人都敵唔過個咁優勢既 package (一條龍既高質素英中),同埋 apply 得呢間學校,係一心預左要傳統,buy 傳統呢套﹗同時都可以講話,佢地覺得自己個女適合呢套﹗係一個 a path of no return 既 choice.

原帖由 Duster 於 10-4-19 12:07 發表
我覺得有D唔同。  好多人報HKPS都係做back-up﹐但係我諗無乜人聖保祿收左而唔讀。因為聖保祿係一條龍直上(好大機會)﹐有甘好既英文名校做後盾﹐好難得。

...

我都仲 stuggle 緊比唔比手上 pm offer 既 校服書簿費﹗今個星期六就要決定﹗如果有信就唔比喇﹗

原帖由 Lukbuk 於 10-4-19 12:22 發表
好想快啲有個了斷, 俾我知道阿女最終讀邊間, 番半日定全日, 先可以安排其他嘢, 宜家卡住喺度, 周身唔安樂.

比你兇一兇~~~真係無咁夠膽tim~~~~

好衰架﹗咁點呀﹗比唔比好呀﹖二千呀﹗

原帖由 kiteli 於 10-4-19 12:30 發表

妳敢 博呀 ??

我都收到要 比錢, k1 pm offer  ... 係 下星期六前要比 錢.......

嘩﹗咁你既成本就高d喇﹗可以一個人去轉台灣~~

我都有諗唔買校服住……最多自己走去買姐﹗其實最大問題係我唔係幾想個女返下晏班……而宜家佢又讀緊 full day 既插班 N 班,即係出年可以升 full day K1……我就 hesitate 緊 full day K1 程度唔夠丫﹖定係 pm nursery 程度好d……反正出年都再戰 K1,唔知一動不如一靜定係人望高處……

$2xxx 買個安心唔多,但係多心就好抵死﹗

$2xxx 可以開個 5 次既 facial course / 10 次 指甲 course / 同個女換季 / 一家大細去 buffet / 全年既 disney pass......

諗緊好唔好,若果真係『咁唔好彩』有得in都唔得,咪留守 full day K1囉﹗
原帖由 kiteli 於 10-4-19 12:41 發表

其實都幾麻煩呀 ... 又要比醫生 填健康紀錄表 ..
填學費 autopay,  呢d 整好晒後, 到時唔讀 .. 又要搞一餐

d 書簿費 $14xx 無得退... 書自己可以擁有 .
勞作費 可 退, 不過收 $100 行政費 ...

計計埋埋 都 成 ...

所以我咪諗唔比囉﹗不過如果無信,我就會比~~比自己多個 choice!

原帖由 kiteli 於 10-4-19 14:17 發表

咁妳即係spn 以外有兩個 choice..
我係無得 choose .. so 係比硬 呢筆錢 .. ...

係貴 ka, 我都好肉赤, 不過無計 ,
咁呀, 要是果間 k1 pm 唔係 妳杯茶, 比著我, 萬一萬一.... spn 唔得, 我會留守係 full day k1 ...

有係呢句就放心﹗一直擔心程度唔夠﹗

原帖由 Duster 於 10-4-19 16:36 發表
wootaitai,

Thanks! 其實每年好多SPN/SPK 既學生都考到DGJS 同SPCC架﹗(記得我大女當年都係兩間都收:loveliness:  ) 所以大家可以對SPN有絕大信心﹗

早晨﹗又黎緊張過……邊個屋企最早派信﹖

其實我都唔知我屋企幾點派信,試過12點幾落街食 lunch 都未有……所以雖然我口口聲聲話 lunchtime 要撲返屋企 check 信箱,可能都係得個吉﹗

不過我今個星期,除左 friday, 其餘 lunch hour 都要做野,走唔開﹗

都未必一定100%會收,以往都有個別 case in 完之後唔得,不過我諗表現正正常常係多數收掛~~

原帖由 Duster 於 10-4-20 11:06 發表
其實大家點解甘肯定呢幾日會收到信呢﹖因為以我幾年前的經驗和今年N1家長所說﹐起碼要到四月尾五月初才會收到interview信的。不過如果一收到信﹐學校就差不多100%會收小朋友了。

...

好似有架﹗不過唔係話死心囉﹗會話係 waiting! 發 acceptance letter 之後~~

原帖由 Lukbuk 於 10-4-20 11:26 發表
請問如果唔收, 有會信叫你死心o架?

hi, 早晨,我返黎喇﹗我呢幾日全家病晒,命都無,見你地傾去玩咁開心,我都未有耐可以出發,真係諗黎都係盞傷心,今朝晨早仲比老細摔左一 round ,真係無晒 mood~~食藥食到個人呆下呆下無晒心機~~

(浦下頭,但搭唔到咀﹗ )

但係唔排除有d學校會覺得,雖然小朋友咁細好難評價,但係如果咁細都 smart,咁就係 above average 喇﹗

咁細實唔識答,咁識答既咪好叻囉﹗﹖真係人比人呀﹗

多謝你地安慰我﹗ 忍佢一忍﹗我就黎炒佢魷魚﹗﹗

我有時會好驚其實經已 send 左信,只係我地唔中……(唔好鬧我……估下咋﹗ )

無啦﹗我地呢行,係要賣埋條命~~~去睇醫生,醫生話我長期唔夠休息,問我可唔可以放一兩日病假,我叫佢慳d唔好開假紙比我,開左我都唔放,唔好浪費紙張……跟手我老公都病埋,去睇醫生,醫生叫佢要放假,休息一兩日,我老公好開心,醫生又開心,皆大歡喜﹗

原帖由 cckay 於 10-4-21 13:04 發表
siumuichu,
話時話, 你唔舒服應該請假好好休息吓~
病住返工老闆都唔會體諒吓架

真係啋啋啋啋啋, touch wood, touch wood, touch wood

我係老師,呢排趕緊 syllabus,少邊班一堂半堂都唔掂呀﹗

原帖由 cckay 於 10-4-21 13:30 發表
介唔介意講你做邊行架? 要賣命咁緊要~

Lukbuk,
唔係講笑~我真係有搵木去touch架!!

睇得心急得滯,以為你話:收到信,5月頭interview

原帖由 cckay 於 10-4-21 13:32 發表
如果收到信, 應該係5月頭interview

me three~~~我都係咁諗~~

原帖由 lovelinda 於 10-4-21 13:57 發表

我都係咁唸

可能我諗得過左頭,會覺得唔得就算,好學校唔只一間,只係想有個了結﹗

原帖由 lovelinda 於 10-4-21 14:16 發表
唔知點解,踏入放榜黃金週,心情已經跌咗落谷底.......可能因為我覺得我一定唔會有信啦!
..........不過都想快點有一個了結
‹ 上一主題|下一主題