用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 BB聽力測試
樓主: DaisyWong
go

BB聽力測試 [複製鏈接]

Re: BB聽力測試

Hi Shiba-Inu,

謝,你嘅留言同聽力師解釋嘅類似。遲D再update子喬情况。

子喬(兔仔B)

Hi mdoip,

你試吓打電話去下葵涌特殊教育聽覺服務組問吓(tel: 23075071) ,我唔清楚洗唔洗醫生轉介,你try吓啦,都無壞嘅。

另外,或者試吓打去"宣美語言及聽覺中心"問吓,將你嗰case話比佢哋聽,佢哋好快有人回覆,(我試過打去enquiry,但就未睇過,因為我已排緊EMB)。
--> www.suenmeicentre.com

你BB而家幾大呀?係邊度做listening test呀?

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi mdoip,

個幾星期無上嚟BK,見到你BB獲得轉介嘅消息,令人      ,起碼幫BB揾到方向,唔駛咁徬徨,已經係向前又邁進一大步。

睇到reginang嘅留言,100% agree。相信最難過嘅日子已經過去,時間過得好快,特別係BB嘅成長,我而家會好感恩同珍惜BB嘅moment。

明天係母親節,而家先知為人母者,原來真係好偉大,可以為兒女作出無限的付出,祝願各BK mums母親節快樂,特別係reginang,mdoip,nail,Shiba-Inu & 稚言治語。

PS. 子喬暫時仲等緊覆診,遲D先有進–步updates。

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi katmami,
你BB嘅情况同我子喬類似呀。

Hi Shiba_Inu,
想八一八, are u in USA ?
子喬仲等緊覆診攞hearing aids(政府嘅一般工作效率),攪攪吓又就快半歲了, 又担心又心急,想問吓有セ嘢已家好做呢?or 坊間有冇書籍有關類似BB case可介紹?

子喬媽上
子喬(兔仔B)

hi yan yan ma,

替你BB做test的男人是否姓陳及戴眼鏡呢?第一次子喬做ABR test 上述仁兄的態度我仍記憶猶新呢,當時個test result 係"not better than lose hearing"(當然有其他圖表), 我問是否代表bb失聰,他竟說:唔知
子喬(兔仔B)

詳細資料,萬萬萬萬萬分感激         

子喬今日去完瑪麗ENT,對聽力問題有多咗了解,想同大家分享      :

1)  以HK嚟計,每1,000名新生嬰兒有5個BB聽力有問題,有d原因不明,另外會係遺傳、藥物或疾病(eg.腦膜炎)引致。
2)  以HK醫療水準嚟睇,如果BB可以愈早發現,配合適當治療同語言訓練,好大機會可以與一般兒童發展無異。就以瑪麗過往x百個做咗人工耳蝸手術嘅BB,成功率高達9x%。
3)  聽力治療可以助聽器,再嚴重嘅可以做人工耳蝸手術,但手術前要做磁力共振同腦素描(可確定BB耳仔邊part有問題,但因有幅射,唔可以太細過做),人工耳蝸手術最快可以BB一歲到歲半做,手術費用十幾萬一隻耳仔(以私家嚟計)。

子喬依家排緊8月再做ABR test,現階段佢仲細,無乜實在嘅嘢可做,遲d再update大家啦。

希望loveyanpig,Katmami,mdoip唔好太担心,早d發現未嘗不是好事,至少可以喺bb語言發展前得到醫治。各媽媽,大家努力加油     

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi loveyanpig,

子喬出世喺醫院時做聽力普查fail(唔sure是否即係OAE),之後3個月開始做ABR test,至今做咗2次,即係katmami講嘅方法,由於個ABR test係由電腦操控,所以結果會係客觀嘅。
除咗ABR test之外,我哋係葵涌嘅測試,聽力師仲會試其他嘅人為聲音(eg. 打鼓,敲杯,講嘢),以確切了瞭聽力障礙嘅情度。
仲有果個姓陳戴眼鏡的男人,係專幫bb做聽力測試(我遇過佢2次,ai無辦法啦 :cry: )。

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi Yan Yan ma,

yan yan 有咁嘅表現都幾好呀,情况未必真係太差呢;起碼係聽到,大家都要樂觀同努力。

如要去瑪麗ENT,方法有二:
1) 要求東區兒科轉介,但上次兒科唔肯咁做
2) 找私家兒科或耳鼻喉轉介(但會以私家醫生收費,而不是政府收費,每次約$1,000)

可以考慮一下。

子喬媽上
子喬(兔仔B)

yan yan ma,

唔記得同你講,好似話所有東區ENT test 都係四眼陳做.....,真不幸。     

子喬媽上
子喬(兔仔B)

我唔sure呀,但搬屋應該係一個合理嘅原因要求轉醫院(我個人諗咋),不妨問吓啦。坦白講,東區都算OK,佢哋安排上都好快,可能喺個別醫護人士態度上令人可憎啫。      

Hi katmami,
子喬上幾次做ABR test,都無特別要求做之前唔好食嘢,但就一定要佢瞓着覺時做(好彩子喬都幾合作,on the way去醫院嘅時候已開始瞓)。嚟緊8月安排喺瑪麗再做ABR test,今次嗰醫生就有request。我諗住hold起一餐奶,等做完先比佢食,果朝唔好比佢瞓咁多,好似好殘忍,但都冇辦法 ,因為如果唔係,嗰test就唔成功架啦。多口問句,你BB喺瑪麗係當私家or政府睇,係唔係次次都係Dr Hui呀?(我上次都係睇佢,nice nice man       )

Take care呀,抖抖先啦,好番再上嚟BK傾過。

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi mdoip,

令人興奮嘅消息,點慶祝先?      Anyway,唔好唔記得我哋呀,多啲上嚟呢邊forum支持吓呀!

子喬月底去攞耳機,希望可以幫到件事啦,到時再update大家。

loveyanpig,子喬so far做咗2次ABR test,每次都係唔同嘅部門做(東區醫院 & 下葵涌特殊教育),每refer去一個新部門,就會request做一次。帶耳機我諗係有实際需要,否則對BB嘅語言学習會有影响。

革命尚未成功,我哋繼續努力!

子喬(兔仔B)

點解轉介又要重新排隊      。政府d資料係互通噃,上次我去瑪麗,淨係講咗BB嘅出世紙no.,佢哋一check電腦,就見到BB係東區嘅record。你不如試吓問吓瑪麗,睇吓佢哋又點講,既然你遲些搬去中西區,咁梗係瑪麗方便好多啦。

子喬下星期去攞耳機,個心law law攣,又驚BB會唔慣,又唔知佢聽力有冇差咗,心情就好似出面天氣咁     

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi mdoip,

過獎啦。只不過大家BK mums互相支持鼓勵吓啫,條路一個人行會好辛苦呀。

子喬(兔仔B)

hi 各位,

子喬現己配了耳機兩天了,但現時下葵涌只借出一隻先試戴測試初步反應,六月尾會再見聽力師,視乎情况再配另一隻。

初步這兩天好像有一些良好反應(對一些以前冇反應的聲音有D反應:如敲枱,叫喚)。希望嚟緊會再好D啦

不過有時好難同佢戴機,重整喊佢      ,都好難受呢。

各媽媽一起加油呀           

子喬媽媽
子喬(兔仔B)

子喬其實巳經做咗另一隻earmould,但EMB話仲有d嘢未find out到(雖然都已做多咗次ABR test),所以比住一隻我哋用住先。子喬暫時對聲音嘅反應,都唔係100%,因為聽力師話子喬戴得一隻耳機,所以分辨唔到聲音嘅方向。

今天同子喬出去食飯,有人好奇怪咁問子喬嘅耳仔有セ事,個一剎那個心有d噏住,特別係諗起子喬日後要走嘅路

Hi katmami,
自從生完BB後,我都覺得個人變得感性咗,尤其睇到d關於BB嘅嘢,好容易感動,或者呢d就係母愛啦

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi BK mums,
近排疏咗上嚟BK,因為子喬依家成日痴人玩,攪到我筋疲力盡     見到好多mums留言,都係d好嘅消息,希望子喬都一日一日咁進步啦

多謝你嘅支持,我上咗去Sandy嘅website度,佢果'TRUE' story好encouraging。另外,我同老公經過一星期訓練,終於成功地戴上耳機(而又唔令子喬喊), 暫時子喬都冇乜negative response,不過就要我哋成日monitor住,因為耳機頭郁郁,好多時部機會疏,進一步news, 再update la.       

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi mums,

我今日去咗CWB嘅$10 UNY Store,揾到d細過時玩嘅鼓,拍拍子,搖鈴,搖鼓 - 呢d最原始嘅發聲玩具,d teachers話要比多d聽覺刺激BB,我覺得呢d玩具好過玩具店嘅machinery toys,d聲simple又直接。不過,由於$10唔好期望好fancy呀。

子喬媽上
子喬(兔仔B)

你記唔記得之前係度張貼咗sandy's story,我睇完之後,寫咗個note比佢,估唔到佢有reply呀。

子喬依家開始咗special training,主要教我哋平時要點樣溝通,暫時佢對聲音都未係100%回應,而家我哋就好似對住粒種子,一日一日嘅灌溉,希望他日可茁壯成大樹啦。

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi BK mums,

有一排冇上嚟,呢邊forum好似靜咗D喎!

子喬啱啱攞埋另一隻耳機,但因為個耳模成2個月前做,子喬嘅耳仔大隻咗,所以成日漏聲,而家惟有要keep住睇實,新耳模要2-3星期先有。

另外,子喬已開始咗上早期訓練,但個course啱啱完咗,暫時唔会再開班,但排政府d course又唔知等到幾時,稚言治語/Shiba-Inu,你哋有冇私人聽力師(eg. part time / free lance)可以介紹,上門上堂都OK,但prefer HK Island,如有請PM我。之前子喬上堂,主要係test佢對唔同聲音嘅response,同埋教我哋平日溝通嘅technique,子喬上堂都好乖,唔太曳曳。

另外各媽媽記住上嚟update test結果,大家都好關心。

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi reginang,

咁我都要努力吓,做"BK浦精"先得啦。
我睇咗Astha trip photo,Astha好開心噃,但點解唔見你出現,咪鬼咁孤寒啦!  

Hi 穎雯爸爸,
多謝你嘅提點,多d上嚟呢度傾吓呀,如唔介意,好想聽吓你囡囡嘅情况   

Hi 稚言治語,
其實子喬之前上嘅係"聰聆計劃"(即政府嘅早期訓練私家版),唔該哂  
子喬(兔仔B)
‹ 上一主題|下一主題