用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Down Syndrome - Not disable, differently abled..... ...
樓主: reginang
go

[唐氏] Down Syndrome - Not disable, differently abled..... (Part 2) [複製鏈接]

最近親戚從外國回來渡假
閒談中
原來在當地也認識了一位唐氏女孩
十來多歲
她的家人(父母)
為她安排了切除子宮手術(不是因為生了什麼病)
............... :-|
心好痛
想喊
不敢再諗
好sad.......

今日我地去左唐氏會係灣仔既<滙藝坊>, 因為佢地攪左個小甜甜聚會, 氣氛幾好, 社工姑娘話盡量安排2個月做一次, 下次問埋你地一齊去丫 ~~~

then 下午就去左中環shopping, 之後仲去埋taikoo shing, so very tired.....

原文章由 chelsea.mama 於 07-8-18 08:58 發表
你地最近有甚麼節目 ? 今天放晴呀 !

hanhan ma
tuesday morning 9.30 at 威靈頓街鏞記對面的翠華茶餐廳 (閑閑學校果邊有架綠van 出中環), are you ok???

原文章由 hanhanmama 於 07-8-18 17:03 發表
regina,

下星期他們都是返半日,基本上我9點後到中午12點都得閒,地點時間可就你.其他姊妹有冇興趣 join?飲飲食食,談談笑笑.

chelsea ma
你是否星期一至五都返工or selected day only

原文章由 reginang 於 07-8-18 23:44 發表
hanhan ma
tuesday morning 9.30 at 威靈頓街鏞記對面的翠華茶餐廳 (閑閑學校果邊有架綠van 出中環), are you ok???

QUOTE:
原文章由 hanhanmama 於 07-8-18 17:03 發表
regina,

下星期他們都是返半日,基本上我9點後到中午12點都得閒,地點時間可就你.其他姊妹有冇興趣 join?飲飲食食,談談笑笑.

tuesday la, 我會叫婆婆晏少少帶佢出中環join 我地   

原文章由 hanhanmama 於 07-8-18 17:09 發表
Adarsha 大隻左 幾時可抱抱他

SORRY, CANT MAKE IT TOMORROW.... POSTPONe TO NEXT DAY (WED), ARE YOU OK ??

原文章由 hanhanmama 於 07-8-19 07:28 發表
regina,

I'm o.k.  See you then.

hanhan ma
ok, see you on wed.

今日同toby mama 食完2 個鐘既早餐, 感覺很舒服, 跟住仲行左一齊太原街, 執左幾件$10 each 既pajamas 比家姐, very happy ar

原文章由 hanhanmama 於 07-8-20 19:02 發表
Wednesday (22) o.k.  same time same place.

chelsea ma
我地約左係中環早餐....
你平日忙到連lunch 都冇時間食.... :-|

catca
等janet 大d 可能有返6 個月左右, 各方面穩定左之後(or janet 叻女可以快d 都未定 ), 你都可以約我地一齊早餐/lunch

kitlok
希希都好叻仔, 協康既治療師好好, 有你幫手做家居訓練配合, 一定可以追上來, 加油!!!

hanhan ma
我暫時還未幫astha 報滙藝坊的課程, 現考慮緊試下非洲鼓班.... 仲諗緊時間上既安排

candy
最近公司好忙???
matthew 仔近況如何

kitlok
astha 用nuk 一直至3歲半, 我試過跟一般時間去換大奶咀比佢飲, 但係因為奶出得太快而吞吾切, 到最後介奶樽時(3歲or even now) 佢都係用medium size 既奶咀, large hole 佢會拒絕飲.
我想講, 治療師是有相當豐富的經驗, 不過最了解小朋友的還是媽媽自己, 你先留意多些希希平時食奶有冇問題, eg. 食奶時有冇抖氣吾順好辛苦, 有冇時常吐奶, 有時餵奶把bb 放得太平是比較容易引致倒流, 而有些唐氏bb 的耳道比較窄, 如果有奶入左耳道, 就會有患中耳炎的機會, 不如你先改一改餵奶的姿勢, 如果希希食奶食得好(體重增加得好), 咁就吾流馬上換晒d 奶樽.

原文章由 kitlok 於 07-8-21 00:14 發表
各位mama ,

今早hei hei做早期訓練後,我餵hei hei飲奶時,言語治療師同我講姿勢錯咗,要將hei hei坐直及叫我換奶樽?因為呢D奶樽流得快會飲唔切,會有影响日後吸啜(舌頭)及以防中耳炎??
佢話叫我用 ...

catca
可以試下kitlok 呢個方法
將奶樽放平少少
咁奶流量可以減慢
餵奶時用手輕輕拍janet
好似打拍子咁(有節奏地)
等佢慢慢地有節奏咁食奶
希望幫到janet 啦

原文章由 kitlok 於 07-8-21 00:47 發表
catca:

佢就叫我飲一陣再比希希休息吓,但希希要坐直,跟住叫我用手指按摸面豬仔(向上掃)及口仔边(噤吓噤吓),不過係OK架!我返家之後照做?希希飲得好舒服!

QUOTE:
原文章由 catca 於 07-8-21 00:31 發表
我用nuk奶瓶,bb都係飲得好急,成日飲到氣來氣喘,好似「濁」親咁,可以點呀?

all
我想遲些攪一些outdoor 既聚會
因為我地d 小朋友都大啦 (最大都係閑閑姐姐 ::" /> )
體力上開始進步
係時侯要再努力
最近我同astha 常去山頂行山
我地會早些開始行
9am 左右開始 (早開始冇咁熱)
一般都要行2 個鐘(慢慢行)
有時要氹大小姐
大約行到11am
跟住就係山頂廣場食埋early lunch
坐下行下食下
好快咁就可以消磨一天

吾知大家有冇興趣呢

catca/kitlok/candy
因為希希/matthew 同janet 都仲係細b
當然吾係要求佢地一齊行啦 (佢地可以坐/瞓車仔)
不過如果媽媽們吾怕辛苦及麻煩
都可以同埋歡迎你地一齊參加
至少可以由大王子哥哥/flora姐姐
仲有孖寶jasmine & justin 代表參加

現在我同toby mama 已經度緊時間啦

多數會係sunday .... 時間稍後再公佈 ::" />

[ 本文章最後由 reginang 於 07-8-21 01:52 編輯 ]

係嘞, 咁你試下換返細咀睇佢得吾得.
有時我地真係要樣樣試下架 :

原文章由 kitlok 於 07-8-21 01:43 發表
reginang,

我覺得hei hei飲得幾好?冇嘔過奶?有時都會濁親,但唔多?
之前我都係用NUK,但佢飲得好辛苦?
我轉左呢隻就飲得幾好!
奶咀係2号咀!不過都流得快,或者試下換1号咀!

aiya, 我呻完就好快冇事..

原文章由 hanhanmama 於 07-8-21 21:40 發表
regina,

很開心見到你 become lively once more

你們可以帶定車仔(我地都會帶定), 有需要時讓閑閑坐或休息, 山頂果段好易行, 沒有高低不平的路.

原文章由 hanhanmama 於 07-8-21 21:44 發表
hanhan吾係o甘行得,不過天氣涼些都可以試下,可能行行下要行返轉頭.

你地依家冇用車仔嘞, 人肉stroller ~~~
本來我地都冇比astha 坐stroller, 但係有左tj 之後就反而比佢坐返, 不過佢有時都肯自己落地行, 不過天氣熱, 佢就梗係識揀架啦

原文章由 hanhanmama 於 07-8-21 23:33 發表
爸爸同我就是hanhan的車仔

kitlok
既然希希食奶冇問題就ok 啦.

原文章由 kitlok 於 07-8-22 00:36 發表
reginang,hanhanmama,
thanks!

heihei一日飲五餐奶,我較6安,佢通常飲剩一安/一安半,30分中就攪掂,我都係斜抱餵,奶樽平放,未試過嘔奶及濁親,不過以家我改返直抱餵啦,而奶樽我真的不想換啦!

chelsea ma
我食牛, 不過果間我麻麻地鐘意, 佢d 粉麵冇上一手咁好食丫

原文章由 chelsea.mama 於 07-8-22 22:25 發表
regina: 你地食唔食牛? 你屋企附近有間明星酒樓 , 樓下有間新樂園d 牛丸& 牛根丸幾正, 有牛味又彈牙. 我今日買左返屋企做餸.

catca
我以前係pump 奶比astha 用奶樽食
之前冇咩埋身餵經驗丫
今次餵tj 就算ok
因為佢weight gain 幾好
今日下午先去左健康院...... 6.6 kgs :

不過我最初的3 個星期都比tj 吮到好痛
雖然冇流血
但真係痛到入心
後來去健康院餵比姑娘睇
就發覺我餵(抱)既姿勢吾好
tj 既咀祗食到乳頭的部份
好似candy 講一樣
不可以祗吮乳頭
而是要將整個乳暈來吸吮
這樣才可以吸多些乳汁
而且亦不會弄痛乳頭

另一方面因為janet 的肌張力低問題
我建議你找健康院姑娘幫忙
要留意她的體重
但又不可太刻意(不想你太大壓力)
因為janet 現在祗有20多日人仔
可能她還需要時間去學習
祗要大小便正常就可以

原文章由 catca 於 07-8-22 11:25 發表
有無媽咪埋身餵人奶架?bb好似含唔實個乳頭,漏晒 la,仲成日用條利仔頂番佢出黎,結果只係啜乳頭,好痛呀!同bb口肌張力低或者舌頭短有無關係?

kitlok
aiya, 咁咪仲差左囉!!! :-|
不如就按照返你原先的方法繼續餵啦
不需要太遵從治療師的講法
最要緊的是當事人的需要
他們說的是建議是guideline

原文章由 kitlok 於 07-8-23 00:18 發表
reginang,

我今日已換哂1號咀,
heihei飲奶飲成一粒中,勁辛苦呀!

so thats why we called him "TJ" (tom junior) ....

[quote]原文章由 lovematthew 於 07-8-22 13:55 發表
Regina,
See your
‹ 上一主題|下一主題