用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨?? ...
go

英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨??   [複製鏈接]

kansklee 發表於 24-2-16 23:57
我仔收到聖保羅書院(直資)、英皇書院(自一)和男拔萃(直資)的面試信,可是英皇書院和男拔萃的面試安排 ...

你呢個時候係咪應該考慮入讀機會率呢?而唔係發展及前途呢?入邊間中學,甚至band 3生都可以有出色嘅前途,3間學校既男仔都叻,要突圍有好前途,要天時、地理、人和既配合!講正題,如果你小朋友係spc dbs嘅主要target ,相信dbs 已有offer,spc已經in 咗 scholarship?!唔係話呢轉冇機會,只係唔係以上兩間學校嘅必然選擇嘅學生,由此看來,我覺得入讀英皇機會比spc dbs大!我會去英皇!

以校論校,3間嚟講,唔理錢方面,雖然dbs dse成績真係好麻麻地,比另外兩間差,但佢玩all round,啲仔明顯smart,能言同有自信,加上校園環境一流,雖然冇必有得用(小兒都in過,不過之前早段,唔係呢一round)。

Spc 我同小兒都去聽過簡介會,感覺比較formal ,校長都放幾多時間講成績,體藝較少講,不過成績一流,學生乖巧,當年簡介會冇得入去睇學校環境,但書仔有講,港島區地方有幾大,就算幾有錢嘅直資學校,都唔會可以好似dbs嘅規模。早前睇YouTube,見到有spc同學仔分享校內,好謙虛真實,佢話學校唔太重視體藝,成績都係呢一兩年先開始好,你可以搵返嚟睇下!至於英皇,唔係我杯茶,所以冇了解,但行過見到又係一間極有味道嘅學校!

liverpool2023 發表於 24-2-17 12:01
SPC又唔係只收scholarship 嗰批人,而家interview 點會機會細呢?

所以我咪話唔係冇機會囉,但英皇、spc揀去in ,我會揀英皇囉!今年各方面都聽到,spc 揀多咗人去in.,如屬實,即機會又細咗!既然兩間都係差唔多type嘅學校,我都係會揀英皇!但樓主問題係英皇同dbs,我都係揀英皇

mcl233 發表於 24-2-17 12:13
又咁講,官校和直資已經係資源上有別~

一個簡易既道理,受歡迎啲既中學,就自然機會係較微,相反既,係 ...
一般呢類型嘅津校都係比較低調,同直資唔一樣,由其家長群,我對英皇真係冇研究

kansklee 發表於 24-2-17 12:56
DBS封信上面寫明,不會接受改期,同埋我哋都報咗SPCC,雖然暫未收到面試信,若然收到,又係3月9日,到時又 ...

其實唔洗啦,9班,大把位做分流如果咁樣變,就唔係dbs喇!

ekhc    發表於 24-2-21 10:35

Greylay 發表於 24-2-17 12:58
佢哋DSE 成績不突出,主要在於過往收太多sport 但成績…的學生,佢哋自己都知,已開始有意識改變了
...
覆錯
而家覆啱「其實唔洗啦,9班,大把位做分流如果咁樣變,就唔係dbs喇!」

valentinored 發表於 24-2-17 22:16
唔知理解岩唔岩, 大家認為DBS 嘅DSE 成績差, 主要因為大家期望過高吧
入得去讀, 成績以外, 追求的是見識,  ...

咁講啦,dbs行全人,好勝,每樣都要做一哥,特別起運動項目上,又升小時雖然都千挑萬選,叫做收盡叻仔(有幾多個家長可以拒絕到dbps 嘅魅力),不過好多時要到高小左右先會見到小朋友起運動上的特長或成績,自己親生仔唔夠人數起運動項目上撐住,惟有向外求,咁你咪見到佢周圍搵仔囉!津校好少起中途搵仔,但dbs係會,唔理係已經讀緊中一中二咩都好,一睇啱就要你,送埋學費邀請你,但唔係年年俾,仲要預,入咗都要爭下正選位,操練時間一樣唔少得,有機會從來都冇出過賽,學界比賽唔係友賽,唔會人人有份,永不落空!係真係可以坐成年既!

講番升中階段,引致dbs成績愈來愈弱唔係今時今日嘅事啦,好勝情況下用咗唔少位收好多其他運動仔,老老實實,運動仔要成功,係要放好多好多時間操練,呢班運動出色嘅小朋友,自不然成績會相對弱,呢個亦係有網友提到,dbs開始已經意識到臨界點,係時候要變一變。好早前有個post見到有網友爭論過,班運動員好多係有scholarship 唔洗交學費,網友話「要我哋呢班要交學費養班運動員,但dse 33222連過半都冇,今年直情連school report都唔show tim」,雖然話收唔少運動仔,但唔會收過半人數,除讀IB班仔成績仍然亮麗外,運動仔成績仍然弱外,而家連中游份子成績都冇保障,呢個問題係需要正視,唔理咩全人、all round 、兄弟情、歸屬感等,入得傳統名校,最基本想得到嘅保障「夠資格入大學,有張大學入場券」,相信呢個要求唔係過份!

以上全部係個人廢話,個人意見!

Vana 發表於 24-2-18 16:15
跟據機會率,應該去英皇

如純粹揀學校,dbs

你講緊小學定中學呀?中學係唔少純體育生喎,至於有啲盡量兩樣都keep到既,係家長唔放棄啫。不過有純體育生起唔係dbs獨有,相信果幾間男校,又或dgs hy呢啲勁女校都會有。

自己成日都覺得,學校應該成就學生,並唔係學生成就學校。

HK-MAN 發表於 24-2-19 11:15
估唔到你進步咗,懂得突破條盲腸喎..真心讚你,樂見你改過自身後有進步.... ...
新年快樂

簡單啲來講 發表於 24-2-19 00:32

學校成就學生看到結果要何年馬月,學生成就學校運動員馬 ...

所以我一直以來唔睇咩數字揀學校,幾多個狀元唔關我事,不過幾年後有冇機會上電視就關我事喇人地成績5+幾好亦同我半點關係都拉唔上,因為我相信係小朋友自身嘅能力多於學校嘅培育,問一問啲成績好嘅師兄師姐(唔問狀元,基數太少,不能作準)有幾多個可以純靠學校去考好dse?個個差唔多時候上身埋位靠補習操,學校當然有幫助,但一定唔係主要!到呢一刻,我都非常滿意自己引導小朋友選校嘅方向,人一世物一世,應該中學階段所見所知係最深刻,友誼係最長久純真,所以初中讀書唔洗辛苦既,感受多啲,高中先為目標開始發力就夠喇!

kansklee 發表於 24-2-19 14:14
自行:華仁#1, KC#2, 先後次序由我仔揀,我就覺得KC好啲,WY就近啲
咁你其實應該預會入華仁?!請問你學校都係灣仔區嗎?小朋友大約成績係?

kansklee 發表於 24-2-19 14:23
英私小(港島區),級頭,冇乜特異功能。

以你看法,華仁好啲定英皇好啲呢?

英皇,但你已揀了!我會自一QC,自二SJC
高主教外闖能力極高,RO前人應該係非常好,上年SPCC sjc spc dbs 女校都唔少有自行、直資有offer.,你有啲保守了

kansklee 發表於 24-2-19 14:34
其實間間都好好, 最後請教班主任意見, 綜合小兒情況, 提議小兒考QC & WY, 我話冇信心QC, 太多人爭, 佢就介 ...
按班主任嘅睇法,小朋友應該偏文靜,那我會自一QC 自二KC

kansklee 發表於 24-2-19 14:38
我不敢大進取。

你嘅選擇係超高水平的孩子,成績一定很好! 祝你一切順利!
我上岸了,冇得番轉頭了,其實有RC做back up,真係唔洗太保守

mcl233 發表於 24-2-19 14:39
不過,已經太池了,自行都交左表~

若係我,又唔以RC為必選,我會自1/2 SJC和KC, 乙1 QC, 乙2 RC/WYHK ...
勁搏,但高小生又級頭,我都應該會咁填!

kansklee 發表於 24-2-19 14:48
你上岸了?是不是有名校收咗?

小朋友已經係中學生了,呢個升中遊戲起我人生中,已經完滿結束,拜拜佢條尾了

mcl233 發表於 24-2-19 14:52
今年好過以前啦,升中人數減少,就相對真1仔少左,除非好知足式選校,貴為高小級頭,仲唔㩒住啲以前1C仔砌 ...
升中人數多咗定少咗?個個都講到今年多咗好多咁,我冇去face check 過,但就當年玩升小升中遊戲時都留意過,人數係少咗,不過人多或少都好,高主教級頭係1AA生,緊係可以進取啦。

19801980 發表於 24-2-19 14:52
你哋是否參觀了KC及WY才決定?你仔揀WY為自一,即係佢鍾意 WY多啲。
WY係free 啲㗎,啲仔上堂鐘意講嘢㗎, ...
我都覺得最後應該係spc,spc好鍾意收高小生,由成績未起飛時已開始鍾意收高小生。

kansklee 發表於 24-2-19 15:11
幾間都未in,談決定言之尚早,等我in咗知道邊幾間收再向大家取經攞意見。
希望有幾間揀啦(emoji)
...
老土咁安慰你,就算自行、直資今轉未中獎,一日未到7月都唔可以作準,有時8月照樣有驚喜,有RC呢間直屬中學打低,真係已經可以放好多個心喇。

kansklee 發表於 24-2-19 15:26
目前見咗一間直資,面試即日收咗,頓時覺得 ‘’心都定啲‘’,所以呢兩個月 in 曬所有直資及自行,就會en ...

係最後可以7月叩門,就算自一自二收咗都好,7月都可以照叩門。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊