用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙 VS 皇仁
go

喇沙 VS 皇仁   [複製鏈接]

schris1437 發表於 24-4-29 16:28
請問喇沙 VS 皇仁 會如何選擇?

可以講一講你而家既情況嗎?
未升中?小五小六?準備叩門?小朋友純讀書?有冇玩運動等?

schris1437 發表於 24-4-29 18:21
本身讀緊喇小, 聽講皇仁的學生會謙虛啲, 所以想睇睇各位家長有問高見!
你咁講,係咪覺得LS啲小朋友唔夠謙虛?定發生咗咩事令你有想出走既想法呀?

rsx 發表於 24-4-29 19:50
喇小比我嘅印象都幾曳,在文化中心見過四五個小五六生鬥吐口水互相攻擊,噁心極了

但我認識一 ...

喇沙多班,男仔多,真係有啲恐怖,不過呢啲係家教問題多啲,我細都係男校啦,但佢性格都係比較斯文,不過都有同學曳、貪玩、把口嗅。QC都係主力收級頭讀書仔,文靜乖巧啲,又係中學生呢,行為又會收斂啲。如果成個世界只有一類人咪好悶囉,多元啲,對社會都好啲!

Zleep 發表於 24-4-29 20:38
其實好難界定點為之谷/填鴨,我意思係如果津小要級頭,唔操校內past paper or 其他同band 小學的試卷係好 ...

其實睇學校啦,冇得一刀切,津小=淺?咁試下讀LSPS ,SJPS,睇下自己係咩位置?直私一定好深?睇下林文燦、漢華等(唔係話以上淺,只係唔係好深),因應自己小朋友能力同情況學習就可以,個個都一樣,咁不如個個都工廠製造啦!大既津小唔深又唔淺,適中對佢而言,咪可以做到唔洗操、補囉,細既起私小,唔洗補,過到津小,反而要補,咁又咩原因呢?

AndrewEdu 發表於 24-4-29 21:54
進來為什麼這麼多喇沙仔轉校?喇沙brotherhood,師生關係是不是弱過其它男校,好少見dbs,qc轉校的。 ...
唔洗考究咁多,每間學校都會有支持同反對既家長,睇自己情況就得喇!唔會明白人地點諗,發生過、面對過咩事?好簡單舉例,同一間學校,點解有人話深,有人話淺?因為因人而異囉!

Vana 發表於 24-4-29 23:01
同意係家教問題為主,仔多 就邊間男校唔仔多   我幾間家長群,真係喇小最多古怪家長,咁我熟既都好 ...

應該最多係喇小?9班?sjps 5班,dbs有幾多班?不過又唔好同dbs比,真係唔fair,唔好咁誇張講到千挑萬選啦,但都係揀過入,又Lsps真係比較多唔同類型既家庭背景,睇下都幾受內地家長歡迎,好多人都會為咗入喇小搬入41網!

Vana 發表於 24-4-29 23:26
LS 6 班,比一般學校多一班

明白的 收生情況不一樣
專業家長,又係另一麻煩源頭,有啲太自以為是,又有啲太忙,將教仔女既責任交咗俾人

schris1437 發表於 24-4-30 10:57
以前小朋友是偏向文靜, 入左喇小兩年變左一個人咁,又變得好自大, 有自信是好, 但太有自信就是自大
...
學校文化必然有影響,不過年齡愈長,真係會唔同㗎,不過點變都好,基本既格都會去度,因為你小朋友已經係插班入LSPS,叻仔會有自己想法,倒不如問下佢既意見。LSC成績屹立咁多年,有收band 2直小生情況下,成績都係top 男仔必二之選,即總有其魅力,學校要運動生同時,佢哋比名直更需要讀書小朋友,所以起叻既小朋友起邊度讀書都會表現到既情況下,我個人唔會因為成績差啲啲而轉校,反而會問清楚究竟小朋友想點?其實轉嚟轉去,又要適應新環境,未必對小朋友係好事!

schris1437 發表於 24-4-30 14:08
謝謝妳的意見!主要都唔係因為入左喇小而成績差左,
成績都總算保持到, 班5內,
主要係個人變得太自大呢樣煩惱 ...

入咗喇小成績差咗,會唔會係同學勁咗呢?呢個其實入讀之前就要有心理準備,我大起小學階段時,起舊校級頭,插入名津,成績keep到,但做唔到級頭喇,因為叻人實在太多,呢樣我一開始都接受唔到,但慢慢見到,人地小朋友真係叻喎,咁咪自己努力啲囉!

schris1437 發表於 24-4-30 15:45
我想妳誤會我意思, 我冇話佢成績差左,我話佢可以保持到, 在班5名內, 但成績都唔係我們在意的事
...

係喎,抱歉,我睇到係「差咗」

AndrewEdu 發表於 24-5-1 11:19
千呼萬喚不出來,

唔好意思都要講一句,如果又要開新account 搵食,不如你過主啦,都明白呢排又係插班高峰期,呢啲營商手法唔太適合起EK,你番過去Facebook la,果邊多啲人同你一個爐。如果係真家長,不如正正經講多啲 貴校長處,總好過成日搵機會打擊人地學校啦,都知不論傳統名校又或地區名校都係你地打擊嘅對象從而抬高 貴校,由透唔透明展示dse成績、學校教學模式等,但其實可以試吓多啲真用家分享入面嘅實況更好,例如近來聽到有人話 貴校已經媲美國際學校既英文語境、校園倘大等,今次聽到新觀點,港大會特別優待 貴校,不如講下具體情況係點,咁就應該更受歡迎,雖然已經好受歡迎了!但建議另開post,人地呢度係QC vs LSC!

cafeva 發表於 24-5-1 12:05
港大點支援港同?有分加?
唔好騎劫人地個post,等網友開個新既等佢分享!

mcl233 發表於 24-5-1 12:39
港大都要做生意,竟然唔照顧啲大客户優先?真係要諗計要令人肯信至得,自己信冇用的~
...
咁我諗,諗咋,佢講得出,應該有啲理據,咁大個人應該唔會信口雌黃啩!

AndrewEdu 發表於 24-5-1 13:15
諗咁多做咩也。講到港同,因為你地講到自信/自大,文學,英文,咪推薦一下其它學校如何養好個present素質 ...

咁你過嚟呢邊少喇,雖然未至於hit到Facebook 啲人咁,但都好出名既,呢方面你放心,不如又講多啲點樣教到presentable 又唔自大?輕鬆讀書考dse又成績好?語境突然可媲美國際學校?港大又特別優待?等,具體啲講講,學校係點培養?
有冇犯罪睇你個人,呢樣我又唔清楚喇!

AndrewEdu 發表於 24-5-1 13:45
做到不自大,第一,不要臆想!
請繼續!

tkhhung 發表於 24-5-2 19:32
本身喇小更易辦 自1 QC 自2 LSC 學校又少咗個精英同學

人各有志,唔緊要,就算走咗一個,但以喇沙個名,收番2個都問題不大,仲有,可能而家起小學平平無奇既,難保起高中dse時跑出。我哋小學都唔少,不過忠於中學亦好多。

tkhhung 發表於 24-5-3 06:10
當然明白 中學部肯收 band 2 學生 已經不容易 課程內容不是一般學生跟到 初中巳開始操DSE 模式
...
明白,成績時好時壞,正常不過,揀學校要揀埋文化,如果只以成績嚟揀,若然今年1A,出年跌到1B,咁咪要即刻轉校?但後年又上番1A,又轉番嚟?以EK文化嚟講?!

Farther 發表於 24-5-9 21:00

但係math core 唔係必修的嗎?選M1可以唔讀core?

部分學校係,要take m1/m2既同學,會分上下學期讀,即上學校期上 core maths (半年讀哂全年課程)/下學期上m1 or m2,如果唔洗讀m數既,科core 數係讀全學期,所以點解話數成績要有番咁上下先好揀m數讀,因為讀兩科數會比較急同趕!
PE MUS係選修科其中一科,要唔要考,係視乎學校有冇開同同學有冇揀讀,至於RME應該冇得考DSE!但兄弟學校初中pe mus rme 都要讀同考,基本上大部分學校初中都係要讀!

Sing13 發表於 24-5-9 22:23
其實有體育生既學校,學校更應該著重補底。以上年既英華成績嚟睇,3322 90%,2級以上百分比99.x%,如果冇 ...

你又攞啲升小已經係千揀萬揀既直資中小學既學校嚟同人地直屬津中小嚟比?!要知,早年snoopy 校長效應對英華幾大正面影響,佢好有魅力!

Sing13 發表於 24-5-9 23:11
與每間學校教學取態及成效有關。另一間千揀萬揀學生既直資男校,每年有差唔多10%既DSE學生過唔到22222,連 ...

啱,所以應該直直比,津津比,同見到,中學學界誰是一哥?!完完全全成正比!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊