用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中迷思
發新帖回覆
樓主: jiljill
go

升中迷思   [複製鏈接]

jiljill 發表於 24-4-23 17:10
如果張家朗小時候同時展現讀書和運動的才能,你覺得他父母會怎麼做?
其實唔洗諗咁多背後原因,一個願打一個願捱,運動生有能力幫學校爭光,佢哋都樂在其中,父母唔知問題咩?入之前就知啦,佢哋揀咗,就係為名氣,為資源,為自己面子,人地父母都唔介意唔擔心,外人憑咩講呢?你地數嚟數去都係比較出名既運動員,呢啲數量係佔運動生好少既數量咋!放心啦,個大餅另外一大部分既人,係會盡所能做到兩者都兼顧到㗎,可以玩到咁出名有幾多個?!

jiljill 發表於 24-4-23 17:26
唔,你說出重點了,為名氣、為面子,一個願打一個願捱,和合適不合適毫無關係。
...

其實林大輝唔係一間完全適合運動員既學校嚟㗎,體藝亦如是,雖然希望打造成從呢個方面行,但香港地,難,所以你諗多咗喇。既然從來都無呢樣嘢,何來有比較呢?即「本來無一物何處惹塵埃呢?」

jiljill 發表於 24-4-23 17:46
DB/DG/LTF 只係例子

我哋又唔係神,邊個知道咩係「最適合」,我哋只知道大部分人見到同認同嘅嘢,包括學 ...
你引申咗第二樣嘢,你前題係以體藝帶出入名校,而家講係「適合」問題!首先,我認同,有得揀先係老闆,但有得揀既同時,我唔會因成績而安排小朋友讀同佢唔match嘅學校,如我細係運動仔,不過佢唔係標青,我哋大家都好清楚方向(講明,我細係成績入,非運動入),佢係可以讀另一type學校,但我哋冇揀,因為知道氛圍完全唔同,結果亦如我哋所想,讀緊呢間,好重視運動成績,氣氛好好,學校亦會開綠燈方便運動生外出訓練、比賽等,聽師兄講,佢哋好多時要課堂時間外出訓練,學校係會安排補課俾佢哋,另一方面,今年起,為咗呢班運動生,特意開PE做X,相信,呢個就係適合嘅情況!
另外,想講,除運動外,學校對學術要求係唔低,唔好諗住hea咗6年就算,佢哋bonding 好強,唔會想學校招人話柄,大家都盡所能做好自己,你問我,呢啲咪叫適合囉!

jiljill 發表於 24-4-23 18:08
點解張家朗要轉去 LTF?

第二條都唔係任吹嘅,你睇大部分有得揀嘅家長點揀咪知囉(例如何思培)。
因為張家朗太叻,已定發展既方向,加上佢父母都係運動員,一定明白同理解!呢個世界,冇咁多何詩蓓、張家長朗,唔洗諗到方向咁大!

天外之人 發表於 24-4-23 18:43
張生唔讀書專注體育時候,應該未係出名,衹可以講有天賦技術,冇心向學自然放棄讀書專心體藝先有而家既成就,若 ...
由佢從英華轉去林大輝就知,佢選擇咗運動,欣賞佢既,早早搵到自己方向。

RainyRice 發表於 24-4-23 18:51

唔明樓主點解咁緊張「適合」兩個字。點解唔適合其實讀唔 ...
可能幾十年前啲父母仲會咁想法,而家新一代既父母,好多都可以負擔到自己老年嘅洗費,已經唔會對子女有太大寄望,而家自己都只係諗,仲有幾多年可以做輕鬆快活人,唔洗再投放資源起小朋友身上。

B.B.BaBa 發表於 24-4-24 13:13
根本就係重啟上次的討論,為拗而拗,毫無意思。再者,上次哪個 POST 都講過,根本樓主有好多關於教育的 CON ...
都唔係既,都可以藉呢類post俾運動生家長表達下自己睇法、面對嘅困難,為咗兩者兼顧,時間控制係點?投放幾多資源,例如時間、金錢同小朋友既毅力,抗壓力等,因為根本冇一定嘅答案,所以有運動生家長講下睇法都好。

Dybala 發表於 24-4-24 14:53
要睇埋想運動好嘅目標係乜, 我相信大部份都冇咁遠大想做職業運動員甚至世界冠軍, 更多嘅只係想用運動做升學 ...
呢啲嘢,有需就有求啫,明買明賣,入咗,讀唔讀得成?!就閣下自理喇

Dybala 發表於 24-4-25 11:25
而家呢個年代大把升學途徑, 而且大學亦都鍾意收運動叻嘅學生, 就算讀得唔好, 只要達到minimum requirement ...

其實最難過,係父母果關,老實講,我仲俾自己小朋友花咁多時間去操、比賽(一星期起碼5日,癲起上嚟一星期6/7日都有),係因為佢仲細,學業尚算可兼顧,升中後反比小學時更好,但到最後,佢會唔會有機會大爆發跑出?!未知之數,但如果跑出咗,我都未必會俾佢行運動路,因為太難行喇!

jiljill 發表於 24-4-25 14:55
十優港姐話每日要溫十小時喎
網友講幼稚園、小學階段情況,呢個我認同既,初中都還可,高中真係唔得喇,除非唔介意任何成績啦!

1180431 發表於 24-4-25 15:01
總有真正天才,但唔好話萬中無一,係十萬中都無一
真係老老實實,如果要10A呢啲成績,基本上係天資加努力,咁當然,唔洗做到呢啲成績,可能唔洗太努力都得!

天外之人 發表於 24-4-25 15:08
呢種心態會唔會就係父母既"要求",父母憑咩覺得將來就一定係難行?莫非那些知道既父母有叮噹既時光機去睇過? ...
我講得出,就因為見到,睇到太多喇,我哋要搵參考對象,好易既!另一方面,連運動高層對外受訪問時都講「我哋同運動員簽約時,第一句會問佢讀書叻唔叻?如果叻,唔好行運動呢行喇」

mcl233 發表於 24-4-25 15:14
10粒鐘,放學飛奔返屋企,16:30到,2:30瞓,未計食飯沖涼去食手間~
...
佢講考公開試時啦。

jiljill 發表於 24-4-25 15:17
做職業運動員唔易,做到都難搵食,即使搵到食運動生涯亦短,之後就算行教練條路亦唔見得可以搵好多,個名 ...
我係當時人既話,就睇下自己家庭支持同鍾愛程度,但係我小朋友,我會支持同尊重佢選擇,因為人生係佢既!佢自己選擇自己負責任!

jiljill 發表於 24-4-25 15:44
我會阻止
唔會啦,當你見到小朋友對待運動既態度同熱情

mcl233 發表於 24-4-25 15:25
有乜好講,晒時間~
其實講嚟講去,做任何事情係唔需要天資加努力?

jiljill 發表於 24-4-25 15:51
見到佢對待男朋友既態度同熱情,我一樣會棒打鴛鴦
咁呢樣我都會

cafeva 發表於 24-4-25 16:09
如果對方係有為青年, 又好家庭背景呢?
大啲先啦,唔差在呢兩三年啦!

貓頭鷹之家 發表於 24-5-3 07:33
有邊隻馬可以場場贏?
講同做到係兩回事,所以未必需要深究。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊