用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望vs QES
發新帖回覆
樓主: TatFung48
go

德望vs QES   [複製鏈接]

TatFung48  發表於 24-5-1 18:57
阿囡內向,除了讀書叫做ok,沒有任何課外活動有成績,其實有點怕外校生入德望會難適應,至於QES,好似較自由 ...
請問你話QES自由啲,係指邊方面?

TAIOU4 發表於 24-5-2 00:37
其實中學乜Banding讀邊科
大學讀邊科甚至工作有冇錢
都係唔重要的

係曲定直先?EK家長唔係咁既,個個都要登頂做神人先係EK家長,又或自以為自己小朋友入到神校就可以做到神人,暫時入唔到唔緊要,因為可以不停插呀插,考呀考,vs 呀vs先係EK家長!

VIPPO    發表於 24-5-2 16:41

TatFung48 發表於 24-5-2 20:18
皇仁都係唔教書,食自己架,唔鍾意,咪走囉。
食自己學校,應該好多,基本上我覺得top直津或地區名津,唔會完全唔教書既,但教成點,老師好唔好,睇運氣加彩數,最終想成績好,最主要係靠自己同家長課金

TatFung48 發表於 24-5-4 12:10
其實你係一個勁人,學校根本唔需要教你學科知識,你已經自學會識,讀GHS 係讀佢嘅群體生活,而QES係讀佢俾 ...
其實我明你講咩?!但呢兩個choices 中,我會揀GHS,一來女校,二來語境GHS會好啲,三來活動多元化啲!

TatFung48 發表於 24-5-4 15:26
回覆 PTL_L 的帖子

我知德望係好,你的三個原因成為QES的優點1.男女校,2.有男生,理科較好,3.少課外活動 ...
甲之砒霜,乙之蜜糖冇課外活動,老師唔教書,所以多咗空間自學

cafeva 發表於 24-5-4 15:42
QES 都唔係無活動呀。我見佢地都積極參加比賽而且成績都幾好。
至於老師教唔教書就真係唔知啦。估成績好既 ...

QE我冇咩研究,都係睇網友講,近來睇另一social media,見到有在校小朋友寫咗QE優缺點:
1.政策一言難盡
2.約70%老師唔識教書
3.冇設施
4.冇資源
5.冇得喺班房食飯
6.班房走廊淨係可以飲水
7.地理位置原因成日要同大陸人爭路
8.冇靚仔靚女
9.99%學生有性格缺陷
10.發泡膠手機櫃
11.再講落去會俾人叫去傾偈

優點