用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

嘩.......原來都幾多人wor....

搵日我地聚首一堂, 一定好熱鬧o者~~~     

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

1314,

下....咁其他分校唔知有無呢?

我今朝先同阿仔夾份做左件手工返學....但會唔會每間既敬師日唔同呀?

你不如打去問下? 你報左課外活動未呀?
1314 寫道:
foon,

我個囡間分校真係無通告關於"敬師日"喎,真奇怪

各位媽咪, 請問你地小朋友有無係學校開生日會, 情況係點架?  

我阿仔之前要交一張相俾老師貼出來因是8月份生日, e+都9月, 但我又無聽阿仔講話已經開左生日會wor.  開生日會唔係要家長攞cake或食物返學校咩?

唔通開左我無留意???      

1314 ,

下....咩e+ d生日會咁簡單架ja.....   

等我以為好似以前個d咁"大陣仗"tim...

1314 寫道:
foon:

生日會係每個月第三個星期五開架(以帝堡城啓思來說),生日會個日D學生都係著返校服,唔會有咩特別節目,只係茶點時間食生日疍榚(學校包辦),其餘時間照上堂,家長唔駛特別準備。

oscarBB ,

你個仔好難攪wor....慢慢習慣下, 希望佢k2時已經可以返上午班啦......

oscarBB 寫道:
1314,
我試過早d叫佢訓等佢早d醒,第朝佢又係果段時間先起身.
又試過早d叫醒佢,但佢下午就要訓覺,夜晚就更夜訓.俾佢玩死. :cry:

oscarBB ,

好呀, 我都想呀....   

咁你快d train下阿仔,叫佢朝朝早d起身返學啦.....
a....我之前post上來個926 嘉年華會, 你去唔去呀?
oscarBB 寫道:
foon,
好呀!同係你仔仔做同學.

話時話, 屯門啟思d環境係幾好wor,雖然唔係好大, 不過好乾淨好舒服, 同埋好colorful, 小朋友見到好開心架....    

唔知係咪間間都咁正呢?  
heiheima咪 寫道:
各位,
今期媽媽寶寶內"全港首屆強生最佳清潔校園獎" ~ 冠軍啟思(青衣)幼稚園, 原來"啟思"真係會參加外面許多活動比賽.

OscarBB,

你梗係又miss左我之前post上來既活動啦....
你有無興趣呀?    

去片.................

***九月份活動*** 活動名稱:創意嘉年華。日期:2004年9月25日(六)及9月26日(日)。時間:10:00am至4:00pm。地點:調景嶺73A區彩明街,優才(楊殷有娣)學校。內容:創意攤位遊戲,親子講座,魔術、戲偶、音樂等表演。費用:全免。對象:幼稚園及初小學生及其家長。查詢:2535-6869(古先生)或看 http://www.gtschool.edu.hk。           
oscarBB 寫道:
foon,
926 嘉年華會?係邊架?學校?

oscarBB,

你個仔已經3歲, 你一個人都應付唔到佢, 咁佢真係好奀皮lor... :-x  :-x  :-x

咁唯有等下次再參加啦......... :-|
oscarBB 寫道:
foon,
調景嶺????好遠呀!!
個日我老公要返學唔可以同我去,要我一個帶住隻小魔怪去
o甘遠,我死得la.

oscarBB,

你下次    對佢, 佢就會乖d啦...
你今日唔去街?  我e+等阿仔起身就出去玩...我係阿媽樹...好悶.....   
oscarBB 寫道:
foon,
係呀,佢專蝦我架.
佢有daddy係度,就會變得好乖ka,但唔見daddy時就...唉. :cry:

DuncanMaMa,

已經confirm 左lar....恭喜你呀! 記得出院無野做, 得閒上來傾下計分享下你既喜悅呀....

希望你生個肥肥白白既 BB.....   
take care !!
DuncanMaMa 寫道:
Hi all "啟思"的家長,

I'm finally to decide to pick 1/10 for Duncan's sister birthday.  We are very exciting on waiting for this date to come.

e.....今日無人上過來既??????     

各位媽咪, 介唔介意講下囝囝囡囡返學既趣事呀???

1314,

哈, 我試下o者, 點知得左, 咪由佢轉lor...hehe..   

aiya, 呢排好多人病呀, 大家要小心d先得啦..我阿仔岩岩先好返d, e+仲有少少咳. 你囡囡睇左醫生未呀?  a..我覺得沙田偉華中心曹x子醫生幾好喎, 我阿仔由細睇到大, 有咩事都去搵佢既.

唉...今日阿仔又唔識學校d茶點, 咁攪法睇怕遲d我要自己預備茶點先得lu....點解屯門間啟思多數食飽飽或蛋撻既?  我阿仔唔like呢d野, 佢試過唔想食係度喊, 無佢乎? :evil:

你地間分校食咩茶點架??   
1314 寫道:
foon,

你好似成日轉相喎,唔通識變臉既?

我個囡昨日和今日都發燒無返學呀,唔知係咪星期日去馬鞍山公園玩焗到病。佢班主任昨日放學後都有打電話問我囡囡既情況。

NICHOLASMAMI,

Welcome !!!  幫你update資料先.....
e....DuncanMaMa 無資料既??? 再update 先...ha..你地2個囝囝讀同一間wor.....

得閒多d上來呀....

各位媽咪, 如果漏左名既, 請加上去, thx ~

1. 1314 囡囡 - 帝堡城(K1)
2. Annlok 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
3. vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心
4. foon  仔仔 -- 屯門 (k1)
5. oscarBB 仔仔--屯門 (k1)
6. heiheima咪 囝囝- 帝堡城 (k1)
7. TSZCHINGMA-華景山莊(N1)全日  (??仔定女呢??)
8. Orange 仔仔 - 青衣 (N1)
9. ho_fish - 囡囡 - 屯門 (N1)
10. ChuMom 囡囡 - 青衣 (N1)
11. Erco 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
12. Keith 仔仔 (升K2) - 屯門愛琴
13. Kyma 仔仔 (K2)- 屯門大興
14. NICHOLASMAMI - 仔仔(K2) -藍田
15. DuncanMaMa  - 仔仔(N1) -藍田

heiheima咪,

我本來想自己預備茶點俾佢, 但問左老師全部小朋友都係學校供應, 我驚佢到時問點解佢同人唔同, 又話要食學校個d, 都唔知點算?  你知啦, 學校要每個月通知食唔食嘛, 無得中途加入, 好麻煩.... :-x  :-x

其實$160一個月ok架, 其他學校仲貴d都有, 又無咩食tim喎..
foon,

你個仔成日唔食學校d茶點咁真係沒有佢乎, 咁長時間唔食嘢又好似唔係太好, 不如你試下自己預備茶點, 比佢等佢覺得個個小朋友有學校茶點食, 而佢沒有要食自己茶點, 可能又想食反學校茶點.  你問問你個仔想食學校d茶點or自己帶小食回校食.  不過我覺得比佢食學校茶點會好d, 因為唔會咁選擇食物. 好似我個仔唔like食肉, 在學校食碎肉粥, 佢都會食晒.

我個仔間學校每星期三就食濕的食物(e.g. 粥、通粉), 平時食果醬三文治、腸仔飽、餐肉飽、麥飽、蛋糕.......等, 我聽回來都幾豐富, 最主意我個仔肯食, 所以都覺得$160茶點費都值得比.

oscarBB,

佢咁耐淨係試過1次喊o者, 不過問過阿仔做咩唔食, 佢話d飽係查牛油, 唔係花生醬, 所以唔鐘意食喎,俾佢吹漲...  :evil:  :evil:  :evil:

我有睇過份餐單, 都係飽飽多.....我唸佢遲d會食掛, 唔食都無辦法架....佢係n1時老師有話佢有呢個問題...
oscarBB 寫道:
foon,
我個仔上年都試過唔想食茶點而喊,仲想唔返學tim.
我咪同佢講:唔想食茶點咪唔好食,等你放學先同你食野.我再同老師講,老師話茶點時會嘗試"乙水"佢食.之後都未試過唔想食茶點而喊,仲日日都有食tim.
茶點唔係淨係飽架.仲有粥,通粉,麥皮.學校門口貼左張每月茶點食d乜.
唔使擔心,小朋友鐘意"乙水"嘛!

1314,

係呀, 因我阿仔之前係奶奶湊, 去沙田方便lor..唔知呢, 不過我阿仔淨係睇佢先ok, 試過其他, 一d效都無....無辦法. :-|  :-|

所以沙田新城市我都好熟架, 真係去開個邊搵你飲茶都得架...
1314 寫道:
foon:

你唔係住屯門架咩?點解出到沙田睇醫生既?我個囡都睇過曹x子,但係佢呢種集團式經營,等就等半個鐘閒閒地,睇就睇半分鐘。仲有呀,呀囡細個時睇親醫生都喊到嘔,試過有次睇呢個集團既另一個當值醫生(好似姓霍的),佢居然好唔耐煩話:"咁樣點睇啫,你帶佢出去一陣先入過嚟啦",所以我以後都無幫襯呢個集團式診所。講開兒科醫生,沙田新城巿廣場三期另外有個"馮x棠",我個囡又試過有次發高燒睇佢,個醫生攞聽筒探佢時佢反晒肚唔俾佢掂,個條友居然發老脾將個聽筒掉係枱面,之後我話想同個囡擺葯丸食(因為佢細個唔肯食葯水,我惟有"顏"醉D葯丸溝落奶度俾佢飲),個條友又話我"咁樣縱D細路點得啫,我自己D細路唔肯食葯咪又係灌佢食",激得我呀,都唔知點做兒科醫生,又係以後都唔駛旨意幫襯佢。好在最後比我搵到個好既兒科醫生,都係沙田區,係希爾頓中心既周x明,佢好有耐性,又識"tump"細路仔,我個囡依家睇醫生都唔驚咯。

唔好意思,講左咁耐有D離題添,sorry。

heiheima咪,

嘩, 你個仔咁高既, 我個仔得95cm, 中碼size, 你俾咩佢食架, 我都想阿仔"快高長大"ar...   

不過我個仔都係著6碼wor(summer)...不過係大左少少, 但ok呀.

sorry 插咀tim...     
ho_fish,

5碼會唔會大了d, 我個仔冬天體育衫是著4碼, 而恤衫就是5 or 6碼都有大少少, 我個仔105cm 高, 你真係要度清楚d, 不過係要預大少少, 因為著幾個月後就留到出年著.

1. 1314 囡囡 - 帝堡城(K1)
2. Annlok 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
3. vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心
4. foon 仔仔 -- 屯門大興 (k1)
5. oscarBB 仔仔--屯門大興 (k1)
6. heiheima咪 囝囝- 帝堡城 (k1)
7. TSZCHINGMA-華景山莊(N1)全日 (??仔定女呢??)
8. Orange 仔仔 - 青衣 (N1)
9. ho_fish - 囡囡 - 屯門 (N1)
10. ChuMom 囡囡 - 青衣 (N1)
11. Erco 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
12. Keith 仔仔 (升K2) - 屯門愛琴
13. Kyma 仔仔 (K2)- 屯門大興
14. NICHOLASMAMI - 仔仔(K2) -藍田
15. DuncanMaMa - 仔仔(N1) -藍田
16. Edward MaMa (N1)--馬灣
17. Gwyneth (K2) - 屯門愛琴

屯門間分校只需要帶中國色彩的返學, 係唔使著中國衫wor...係咪間間唔同呢?

heiheima咪, ho_fish, 1314, 你地帶d咩返去呀?
ho_fish,

真係好煩, 我個仔又沒有夏天中國衫, 無理由著有帛中國衫返學, 熱到出粒粒咩.我唔會專登去買中國衫比佢了, 只係著一日咁多.
‹ 上一主題|下一主題