用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了! ...
樓主: leeamen
go

我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了!   [複製鏈接]

Hi Leeamen

我睇你描述你的女兒有adhd狀況,我覺得是不嚴重果種情況, 因為女比男是低3個級數.

原帖由 leeamen 於 09-4-15 14:00 發表

anna_gigi,

妳的分析也可以說是對的,起碼她沒有其他學習的困難 (如讀寫困難),而且短暫記憶力很好。她有的是輕微過動和較嚴重的專注力困難。

因為我亦有女兒,所以知道女比男真是很大分別.

原帖由 leeamen 於 09-4-16 12:07 發表

原來如此。那妳女兒也有ADHD嗎?

Amen
`
我女兒沒有adha 只不過是好動,當時與我兒子精神科覆診,當時是懷孕,精神科醫生問過我是仔還是女,我說是女,他還說這樣就放心,因為他解釋女比男低3度.

原帖由 leeamen 於 09-4-16 13:40 發表

經妳這樣說起來,我也想起我有一位朋友,她的兩名男孩都有ADHD,後來也發現原來她本身和她的丈夫,也是ADHD呢!雖然如此,他們一之家也是滿幸福快樂的!=) ...

精神科醫生對我講,原來ADHD來源多少是由遺傳基因所產生.

原帖由 mrsphcheung 於 09-10-9 17:56 發表
leeamen,
呀仔試過停藥4個星期,發覺不吃藥在聆聽方面十分差,在讀默方面的表現差很多。我好想請教你有沒有認識一些吃藥至中學的大仔(呀仔而家唸小三),不知情況如何,請指點迷津。Thanks。 ...

我個仔就來18歲佢懷adhd已經好多年停左藥好多年,今年會考佢話要食返藥.

原帖由 phoebepanpan 於 09-10-13 20:13 發表
我仔(9yrs old)在政府睇係上年尾開始食藥, 食藥後上堂安靜好多, 我亦收少左投訴電話, 到六月老師 &社工都見意問醫生停藥問題,

咨詢後認為summer 開始停, 開學再睇情況再決定, 九月初段都係少問題, 到九月尾再去見 ...

我就睇左個仔十幾年,真係好幸苦,咩精神都比晒佢,精神科,心理科不停地, 食藥, 停藥,嘜都試過.只不過唔想變做佢做壞孩子.

原帖由 leeamen 於 09-10-15 09:06 發表

那您的決定如何?

佢同心理科商討過,問精神科取藥,可以專注讀書.

原帖由 leeamen 於 09-10-15 14:00 發表

這也是好的,難得您的兒子那麼有決心, 希望他服藥後有理想的效果!

我兒當升上中學時第一次考試全班第6,以為好番唔使食藥,解點知adhd又再發作,再次比番佢食,後來side effect來了,常常在學校打架,生事,藥物令佢更加暴躁,所以終於停藥.轉由意志去克服.

原帖由 leeamen 於 09-10-16 11:32 發表

成長過程中總會有起跌,失敗的經驗就當作上了一課,多記著好的成就,多積極的鼓勵兒子,努力面前吧!

我想你的小兒未及我兒嚴重,失敗的經驗多不勝數,好似從未好過.

原帖由 ahpei 於 09-10-23 17:30 發表
Hi leeamen,

可否提供魚油及中醫資料給我, 謝!

今年9月去私家睇評估左阿仔是 ADHD, 10月頭開始吃 Ritalin (有幫助), 但中間時間好反覆, 之後轉食Concerta 18mg, 好好多但唔食野又好夜都訓唔著, 醫生叫我早d 比佢 concerta吃 ...

請問 concerta醫生要收幾多錢, 而家我問政府攞左10個week.

原帖由 leeamen 於 09-10-19 08:21 發表

怎會這樣說呢?您不是說過:“我兒當升上中學時第一次考試全班第6”嗎?這已是“好過”的最佳例子吧!每一個人的情況都不一樣,但總會有各自的優點!多積極的往好處想,還是那句:努力面前吧! ...

剛剛問左精神科取左concerta 10個week試試, 隔左5年再食返葯,唔知會點, 睇下效果如何再告知你聽.
‹ 上一主題|下一主題