用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 ...
樓主: 當媽
go

専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 [複製鏈接]

Re: 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站

當媽
剛剛同個仔去睇adhd既精神科覆診完,發現係現場特然多左好多小朋友去睇,情況越來越多人關注
講番我個仔醫生始終都係果句唔食葯要靠自己,由於亞仔要求下現在轉介到心理科,又要從新排期

當媽
如話手提電話會損害胎兒的腦仔,倒不如擔心電腦影響多d,因為當初懷孕時坐係公司完全接觸電腦有關項目,唔影響就假
當媽 寫道:
anna_gigi,

你說得不錯,現今的社會,只會愈來愈多腦障礙的小朋友。乘公車時,每每見到孕婦們,把備有手提電話的手袋放在大腿上或索性把它掛於胸前,電磁波、微波不斷在損害胎兒。喚!胎兒的腦仔怎麼辦?還有,現在生活環境的擁擠,教育制度的緊迫,使小朋友沒有運動的機會。在這先天和後天不利因素衝擊下,我都很擔心這是社會進步的代價。 :cry:

露絲
我同你一樣resign

當媽
但係姓伍生話叫我個仔每天吃共6粒?
當媽 寫道:
Hei-Hei
僅遵指示每天兩粒。

[quote]
Hei-Hei 寫道:
當媽,
請問你仔仔而家食緊幾多粒 eye q ??
[/quote]

當媽
你好,好耐冇上來,還記不記起我,有個仔仔有adhd, 如順利的話應該升中五,但是都好多不愉快事情,除左adhd之外,還有很多情緒問題,現在睇埋心理科,真係好煩

各位媽咪
你地好! 好耐冇上來傾計, 我個仔已經21歲啦!, 雖然讀唔到大學, 但搵到佢理想志向,室內設計, 終於搵到一份理想工可以番到朝9晚6, 我都心願了!, 所以大家不要放棄, 始終有光明在前面等著你地!

hopefaith  恭喜仔仔搵到個人目標  發表於 12-12-15 12:28

回復 hopefaith 的帖子

女孩與男孩過度活躍症是有所不同, 女孩比男孩低於2至3倍.

回復 當媽 的帖子

Hi 當媽, 你好像
你囝囝應該唔使食藥啦!
如真是讀書不成, 睇下佢將來興趣發展來行這條人生的路.

回復 max00mini 的帖子

Hi Max00mini

Thank you 你掌聲. 日後多多聯絡.

Anna _gigi
‹ 上一主題|下一主題