用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

stellacl

"老師會支援架喇"?? 應該係老師要面對至真!!

stellacl 寫道:
kmwun

佢地都打左電話比我地喇, 又係話會send 份評估報告比學校, 跟住問佢地如果仔仔有情緒問題, 有乜support 可以在入小學後比佢...跟住又係帶你遊花園 結論係乜都無, 老師會支援架喇....
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

bandband

已經掂左一半啦!加油!    

我會預咗我同個仔會好辛苦,但係呢一次唔去辛苦唔去鍛鍊吓,又點會有成績呢,若然到時我個仔真係應付唔到,我都會欣然面對,亦唔會覺得後悔,因為始終我同囝囝都有試過嘛!總好過唔試就斷定個仔同我自己唔掂!希望到時我地可以遇到一個負責任既老師啦!

我就絕對無本事做全職媽媽,簡直係仔仔的大災難    

mrsphcheung 寫道:
Dear stellacl,
I advise you to work in the morning.  Just to keep pace with the society and be financially independent.  I don't like to ask the others for money.  I am a 超級大女人!!!    

Dear joey媽媽,
Although it is far away, as long as it is good to your child, never mind.  Good luck to your child.  

I am anxious about my child's future right now....

stellacl

如果時間許可我都好想join,仔仔星期六晏晝上早期,隔個星期朝要上協康小一班,星期日朝做gym.最攞命係佢早起身,啱啱個星期六日兩朝都六點起身,到中午我已經投晒降  

[quote]
joey媽媽/kmwun/ALAL/AGNESNG/其他媽咪, 你地有無興趣帶埋小朋友一齊gathering呀 ???
[quote]

joey媽媽 & stellacl

星期日朝係陪仔仔去尖東做小朋友嘅gym,做一個鐘,其實可以放底佢夠鐘至返去接,不過我揀咗朝早九點果班,晏d可以再去其他地方,不過咁早就無街街行.仔仔重有四堂做埋我都要"抖"下先,個個weekend都只瞓五個零鐘做幾多facial都補唔番.至於我自己都join咗公司附近嘅gym,稔住搵教練教會安全d,又會keep住做,哎,都係成日走堂.     

bandband

恭喜 恭喜

撘校車方面你可能要check下d時間,有d路線會兜云全世界,一般返學先上車坐耐d,放學就會先落車.有朋友個小朋友搭的士十分鐘嘅路程,搭保母車要四十五分鐘.另外亦有同事提醒我,佢發覺個小朋友搭保母車學埋d高年班"曳曳",最後都係叫賓賓帶.

wewangwang

暑假必須要做到的目標!仔仔近來已經叻咗,出街佢知道有小朋友設施男洗手間,佢要自己去唔肯跟我去女洗手間.開大就依然會叫人幫手,一般我會要佢自己先清理,再幫佢執手尾,你都可以試下先俾濕紙巾佢抹會容易d.另外早前聽其他媽咪上講座時姑娘教,可以喺屋企整濕個廁板,教小朋友抹乾至坐上去,等佢地多d實習.

wewangwang 寫道:
各位家長,

想問問你們,孩子要上小一了,你們會教他清理大便嗎,我覺得很難訓練, 有沒有什麽心德可分享.

joey媽媽

仔仔太enjoy食嘢啦,而家要幫佢控制下,佢食壽司係一定會多過我!我PM做gym啲資料你睇下啦!

stellacl

介紹你去旺角新開間酒店食buffet,小朋友係按年齡收費,每歲收15元,仔仔未到生日五歲收75元,我因為有member card重有八五折,酒店簡直係蝕俾呀仔!不過大人督貴少少!

我個仔都係勁大食...同佢去食buffet, 我食一碟, 佢食2碟 !!! 好抵       

一樣...食壽司, 佢一碟碟上...

joey媽媽

我傻下傻下淨係知仔仔會大合唱三首歌,其他就唔知.但無論如何我已經請咗假去,可能有小朋友唔會為無得表演唔開心,但相信見到爹d媽咪去畢業禮就應該會開心,況且過咗無得再嚟過,唔去你會唔會後悔?

stellacl

真聰明 係酒店嘅西餐廳,即係商場隔籬嗰座.好似係幫襯滿千零蚊可以申請,集團嘅其他酒店都可以用.我就因為有朋友同captain相熟,所以填表就有.你估如果我俾個card number 你得唔得呢,你可以打電話問下,我可以pm個number俾你       

bandband

我都好同意joey媽媽的意見.我覺得俾小朋友順其自然好d,我會要仔仔知道要有基本的禮貌識得點做,但亦尊重佢會喜歡同某d人相處多d,同某d人無咁好,想像下有時我地要應酬都會想死.江山易改本性難移,唔使勉強多d提點就可以.

joey媽媽

以前仔仔都好"大俠"架,問幾長嘅問題都淨係答你"好"或者"唔好",再唔係就唔彩你.而家講多咗嘢,但好似同佢搭地鐵,如果我讓位俾公公婆婆坐,佢一定要問到人答佢去邊處,邊個站落車,去做咩...上星期個婆婆講鄉下話佢聽唔明就繼續問    有次同佢喺尖沙咀地鐵站幫過啲外籍遊客,之後有次見到有人喺地鐵站睇地圖又走去用英文問人要唔要幫手,點知兩位女士係日本人唔知佢講咩   上星期喺尖沙咀地鐵站又衝埋去問啲外籍男士...    

ALAL

大人星期一至四$275,星期五至日及公眾假期$305.食物一般buffet應有的都有,特別啲嘅有長腳蟹腳,即開生蠔,露天BBQ,熱嘢就一般,甜品有仔仔最喜歡玩的朱古力噴泉.

不過我同爸爸有一種信念就係, 教得到嘅就教, 不問收獲, 唔理佢係叻仔定傻仔, 總之就係我地個仔...

我地必須要接受佢地每個都有不同長/短處

joey媽媽 & stellacl

我仔仔都勁鍾意上網同玩遊戲機,可能真係佢地睇嘅功能強啲.好彩我都建立到講得出做得到嘅形象,所以仔仔有咩"依郁"我就問佢係咪揀一個星期唔上網 ,so far都幾好用    

尋日收到仔仔小學的電話,佢地收到教統轉過去的報告想了解小朋友多d,重約定遲d小學的簡介會之後同老師見面,等以後可以安排得好d.真係好感動呀!

stellacl

恭喜 恭喜我收到通知果日去緊仔仔畢業禮,所以只係答左姑娘會參加,詳情等收信至知。簡介會我會到。但上堂時間我要稔下,因為仔仔太早起身,尋日直情攞命五點五十八分就攪醒我,隻佬就朝朝唔願起身,我可能會揀星期六朝,時間好似好用啲。

kmwun

我早2日唔得閒, 所以無回應你, 而家想回應, 但又搵唔返你之前果個post係邊度...

我都收到蕊展姑娘話收左仔仔喇   
我地有機會一齊上堂喇, 姑娘話未編班, 不過我話最好係星期六下午, 因為爸爸都可以一齊上,佢話會mark低喎, 你呢 ?

7月30佢地有個簡介會, 你會去嗎 ?[/quote]

stellacl

我都未收到信!好彩你提醒,我星期四去小學簡介會可以check下啲活動時間.

我怕佢第時番小一, 通常學校會在星期六早上有一些活動/興趣班, 所以下午去蕊展就啱時間d.  同埋爸爸早上要番工, 所以多數要求下午 (可以一齊去).  除非無得選擇...

我買過一種可以寫喺布上面的日本水筆,可以洗水.因為以前用過燙嘅label,唔知係咪手勢唔好試過甩.

ALAL & mrsphcheung

是否寫完名, 上面有另一塊透明膠紙可以黏貼上去果種 ?

那麼, 用於clothes果種又係邊d    是否應該以"洗水嘜"那種 ?
[quote]
mrsphcheung 寫道:
Yes.  The label can be laminated after writing on it.

[quote]
ALAL 寫道:
mrs cheung,
you can write on this labels?
[/quote] [/quote]
‹ 上一主題|下一主題