用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

joey媽媽

我都覺得9版紙誇張咗d!仔仔嚟緊星期四開始考試,到下星期二,中間有個週末可以溫吓、抖吓都好。最擔心都係中文,尋晚睇仔仔d默書,幾個都係錯少少,好唔抵

joey媽媽 寫道:
stellacl

9版紙的考試卷對一個小學一年級學生又未免太過份了吧     

[size=x-small]我都知,但我已出過好多次聲,我其實係學校出聲係少數民族,呢區d媽咪傻ga,個個都好鐘意學校咁多ga,你話我死唔死呀~~~        [size=x-small]佢地d媽咪好攪笑ga,自己又唔識教,一味要求學校∼∼深,[size=small]深,[size=medium]深,[size=medium]     玩自己d仔女都有嘅.
[quote]
stellacl 寫道:
joey媽媽,
戰鬥力強既joey媽媽又番黎喇    

其實你間學校又真係已經做左好多野喎...
不過...9版紙的考試卷對一個小學一年級學生又未免太過份了吧......
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

stellacl

多謝!希望你囡囡快d好番啦!除咗身體重要小心小朋友d情緒,前晚我就中咗招啦。事源仔仔經學校訂小朋友雜誌睇,上一期有個有獎遊戲,仔仔好鍾意份玩具,同佢參加咗,不過前日派咗新一期雜誌,當然無咁好彩中獎啦。仔仔睇完名單無佢名就開始喊住講佢真係好鍾誌意份玩具但又唔中、最攞命係不停咁話份玩具係唔會公開發售 應承考完試同佢去搵都唔收聲,卒之又話、又分散注意至肯瞓

kmwun
今日你仔仔開始考試喇喎, 小心身體最緊要, 否則無精神考試...我個囡囡下星期一開始考, 點知今日又腸胃炎病了...唉, 2個仔女都係考試就病, 今日仲比奶奶問我係咪壓力大得濟  :tongue:

careless mistake 阿仔都好多, 真係唔知有乜方法...

Dear all

近來真係好忙,攪到只可以間中鼠上嚟睇吓!仔仔卒之在星期二考完試啦,而家返半日學。因為考試中間個週末有啲唔舒服,所以只係叫仔仔多啲休息,唔溫書就算。嚟緊星期六同仔仔參加咗賣旗,希望街坊多多支持!真係要讚吓九龍醫院的PT,而家安排仔仔上fit ball班,每星期一堂,姑娘唔單只打電話嚟提,先前問過啲問題又會答,或者pass俾人跟。

好啦!要努力工作啦!

stellacl

仔仔返埋今日就放假啦!剛剛打電話俾仔仔問佢今日打針有無喊,佢就話無。不過上星期六同佢一齊去打流感針,都係叫吓,無喊到!叻仔!

上星期日同佢等車上教育學院上堂,有個男仔問我時間,跟住話自己已經遲到。仔仔搭咀話,下次早d出門口就唔會遲架啦!激c!好彩佢都講得好有誠意,唔係寸人   

monkeymama & 各位

小朋友新年進步,大人事事如意,最緊要身體健康       

stellacl

sorry 近來公司多嘢做,又病到得番半條人命,依個weekend要差吓電,我唔到啦!

Hi fion414

嘩...你好嗎...唔講都唔記得喎...
有呀有呀, 呢個星期日10點半見啦 !  你都係蕊展一份子嗎 ? 上午定下午堂呀 ?
kmwun))))) 你黎唔黎呀 ?

rachaelmum

希望你身體健康,我地重要照顧我地d寶貝要多多保重!

今朝送仔仔返學,落到街

仔仔:落雨呀
我:毛毛雨好細咋嗎,落住雨我地拖住手行幾浪漫
仔仔:romantic 呀

祝大家都有個romantic 嘅情人節

stellacl

多謝晒!你都要保重,聽講食必理痛好傷個肝,可免則免。

rachaelmum

祝囡囡聽教聽話

rachaelmum

恭喜晒      好似AGNESNG講食火龍果都唔錯,唔太甜,又唔會滴晒汁。

stellacl

相信你仔仔肉痛,你個心重痛 希望你仔仔快啲好番,龍精虎猛!

呀仔真係好慘呀    .... 星期三在家從飯台的椅子上下來的時候, 唔小心跌落地, 手肘位落地, 點知照x ray 原來斷骨+移位, 立即做手術插左2根釘移番正 + 打石膏, 今日先出院....真係唔好彩, 最慘佢下星期生日, 仲諗住呢個weekend同佢去玩下, 唉....星期三果晚學琴老師仲啱啱比左校際音樂節既比賽時間添, 難得阿仔比心機練左幾個月, 佢仲眼濕濕話自己無得比賽添....最慘係全身麻醉之後, 個人牛牛地...無乜反應呀    

我自己有2晚無訓過, 而家要叉下電先, 下星期先再上黎... :cry:

思佳媽咪

粵劇我都啱架,早前就同爸媽去咗演藝睇西樓錯夢。

思佳媽咪 寫道:
這幾天上BK又在隔離谷「好書分享」和人講紅樓講戲曲講得不亦樂乎。你地食lunch可以預埋我。

joey媽媽

好耐無見噃!我近日都好忙,今次join唔到你地啦,希望下次有機會啦!

joey媽媽 寫道:
旺角梨和園韓國燒烤,$58一位收加一, 我有9 折印花.我未試過GA,大家去唔去試下.[size=x-small]地點:旺角登打士廣場一樓(家樂商場對面,近女人街街口)TEL:23846980

joey媽媽

我點捨得飛你 近日真係忙到C。我真係好想出嚟同你地傾吓,因為上個月仔仔學校換咗輔導老師,我都好惆悵

rachaelmum

多謝!依幾日真係好涷,大家都要保重。近日真係怕咗睇醫生,平日都情願婆仔d著多件衫

joey媽媽 寫道:
kmwun
    希望下次見到你啦 唔好飛我.
rachaelmum
明天見!   我仲要還書比你你的近況,等明天我關心你下.

joey媽媽

好呀,星期日一於出嚟,今晚問吓仔仔出唔出,話說幾點鐘呢?

思佳媽咪

真係好多謝你的鼓勵同分享,對我地真係好大嘅支持。希望大小朋友快d康復!

tin tin

飛機起飛降落時,可以俾香口膠或者糖小朋友食,耳仔會舒服d。另外如果小朋友玩遊戲機的話,俾佢喺飛機打機一定天下太平。我同仔仔出門前喺屋企玩roll play扮旅行,例如扮拖住行李,先搭機鐵,到機場check in,過移民局,上飛機扣安全帶成個過程,等佢有心理準備。另外搭的士俾小朋友坐中間位,條安全帶會似飛機d,又順口提吓佢上飛機都要扣安全帶架。

joey媽媽 寫道:
kmwun
  不如,你星期日黎溜冰場搵我地食lunch啦,ALAL介紹一間餐廳可以比大人食野,細路仔係另一邊玩,到時未可以比你呻下囉!你個friend~AGNESNG又係度,可以一齊又傾下.至於你仔仔學校換咗輔導老師    我都鄧你擔心,點解咁ga.[quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

我點捨得飛你 近日真係忙到C。我真係好想出嚟同你地傾吓,因為上個月仔仔學校換咗輔導老師,我都好惆悵

rachaelmum

多謝你!我都知唔到我控制,唯有既來之則安之。但之前的輔導老師係學校多年,亦好有經驗照顧的小朋友,新老師雖然有照顧特殊需要小朋友的經驗,但對自閉的認知及經驗都不多,所以難免會擔心,不過仔仔有豐富的訓練經驗,睇佢train我train得咁掂就知啦,我都應該對仔仔有信心 我第二次見新老師已經送咗套與光同行俾老師,希望可以了解多d啦。大家都努力!奮鬥!

rachaelmum 寫道:
Hi kmwun,

仔仔換輔導老師的事不要太擔心, 因為老師調配的情況根本非我們可以控制, 試下從好的方面想, 讓仔仔接觸不同的老師也可以訓練他的適應能力, 加上您在背後一直盡力給予仔仔適合的訓練和努力與學校配合, 我想給予新輔導老師和仔仔一段適應時間, 應該不會有太大的問題, 而班主任對仔仔的性情都會好熟悉, 希望新的輔導老師能和班主任多些溝通。

囡囡在小一及小二也因學校的資源調配, 輔導老師也試過幾個月就換一位, 初初我也和您一樣好惆悵架, 但慢慢就會習慣, 可能我們學校融合生較多, 能個別輔導的時間真的不多, 但學學能營造一個共融, 包容的環境讓囡囡和其他學生一起學習已經是很難得了

知道您最近工作很忙, 更加要爭取時間relax下, kmwun加油!

joey媽媽

收到!如果我帶仔仔就要晏d到,因為顧得佢就傾唔到計。如果賣得甩就梗係早d到同你地傾番夠本啦!星期日見   

joey媽媽

對唔住 老人癡呆年輕化呀我,抵打 仔仔5號要去蕊展上堂,下個星期日12號再join你地食晏。

joey媽媽 寫道:
kmwun
   我問左ALAL喇!果間餐廳係2樓,咁你是否到溜冰場搵我地呀!我地通常玩到12點去食LUNCH,果日我仔仔都會11:00學完早走,因為佢要去參觀國泰機槍,所以DADDY會同佢走先,留返我同個女慢慢玩 ,ALAL 都會同我地食LUNCH.我諗時間你自己就啦!我們10:30已係溜冰場等你GA喇!你可早到同我地傾住先

AGNESNG 及 各位
    你們有興趣JOIN埋一齊食LUNCH傾下計嗎?
日期:5/3(日)時間12:00,地點:西九龍中心二樓???餐廳.(ALAL介紹呢間餐廳可以比大人一度食野,細路仔可以係另一邊玩,)
快來報名~
1.kmwun
2.ALAL
3.JOEY (1大1小)

stellacl

星期日係要上堂,今次係我老人癡呆。我近日心血來潮、一時沖動報名考車牌,卒之係仔仔日睇夜睇本道路使用者守則,d路牌而家佢熟過我。佢睇左一兩日我俾佢上網玩模擬筆試,佢居然答中16條,合格。如果我唔合格就真係無面見人!

kmwun,
無經驗可能都係好事呢...起碼佢肯聽取你既意見, 可能對仔仔係好事呢 !
我啱啱想問你星期日早上乜你唔洗去蕊展嗎 ?  or 莫非我又記錯時間 ??

joey媽媽

嘩!節目豐富,行程緊湊!玩得開心d啦,應該係25定26星期日號?不過無所謂仔仔蕊展兩日都無堂。

思佳媽咪

希望仔仔快d康復,你都要保重身子!

rachaelmum

唔好笑我啦!我都唔敢想象坐上司機位會點,我驚連教車師父都唔肯教。

joey媽媽 寫道:
kmwun
    我12號 同19號 都唔得(大家溜冰都會請假),因為我12號參加珠海兩日一夜,而19號 我又有本地一天遊,所以要25號先見到面呢 [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

對唔住 老人癡呆年輕化呀我,抵打 仔仔5號要去蕊展上堂,下個星期日12號再join你地食晏。
‹ 上一主題|下一主題