用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

stellacl

我未收到電話,我鍾意朝早多d,時間會見使d,有消息話你知。

stellacl 寫道:
kmwun

剛收到蕊展電話, 仔仔入星期六早上果班, 你呢  
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

今日放左學老師俾時間我同仔仔食完晏至傾計,好開心老師o甘細心,走多轉都無計。見老師重傾左好耐,好彩仔仔今日表現都可以。星期六日要去買部數碼錄音機,老師介紹買可以retrieve個別錄音段落嘅,大約四百零蚊,輔導老師會錄低仔仔喺學校嘅表現,我亦可以話俾老師知仔仔喺屋企嘅表現。比寫低慳時間,又傳神,又唔使o下o下打電話。老師話開始時會同仔仔一齊錄等佢知道老師同爹d媽咪有溝通,讚同罰會一致,即係無位走。

stellacl

我就無俾零用錢仔仔住,遲d至稔。不過學校都安排初時一年級生在禮堂同課室小息,真係有錢都無地方使。不過我留意到學校氣水機收八達通,所以我連八達通都收埋。

食物盒我用四邊都有銷位的密實盒,"pak"開d銷位就開到,唔使用力開蓋,無o甘易倒瀉。有種入面有兩個細兜重可以分開兩個小息嘅食物,唔驚第一個小息就食晒所有食物。你可以o係屋企用同一款盒放仔仔鍾意食的零食等佢練習下。如果落操場小息就唔會有枱,要小朋友練習埋坐o係道無枱o甘食。

joey媽媽 : 原來7點起身係甘辛苦...我習慣8點起身, 所以今日番工勁 你份早餐好豐富啊 ! 我仔仔今朝食自家製腸仔蛋三文治 + 柯華田... 以後真係要諗諗食乜早餐...

bandband : 今日放學後見左老師, 同佢講左仔仔d情況, 老師見我攞住份profile, 佢主動問我攞, 仲話好長細, 可唔可以影印比其他老師, 跟住我馬上從手袋取出一早影定果幾份比佢    之前做好一大份profile, 我又順便攞埋比老師睇仔仔以前d評估報告, 佢睇完又問我可唔可以比佢攞走, 我緊係話得, 不過怕老師忙打擾佢地唔好, 老師話佢會攞番屋企睇, 真係好有心....

Dear All
今日老師話仔仔小息時, 好唔開心地走去同老師講biscuit跌晒落地下....老師安慰完佢都無事...我想問下, 你地會比小朋友零用錢 ? 定係帶食物盒 ?  你地用緊既食物盒蓋容易開嗎 ?  我仔仔果個, 我已經係千挑萬選試過最容易開至買比佢, 不過佢實在係 lun 進, 經常跌晒d食物....

仔仔第一日上學已經現形...成日投訴同學 排隊唔直, 坐得唔好...上堂同隔離個同學鬥舉手舉得快, 係甘問問題...煩c老師   

AGNESNG

無得入課室架。

我地幾個小朋友組左個溜冰班,4號開始星期日11點西九龍中心,有興趣o黎探班就可以見到Joey媽媽o既公子小姐啦!

[quote]
AGNESNG 寫道:
哈! 哈! Joey媽媽, 終於引到你出o黎回應我啦!
我知你o地settle down所有開學o既o野以後, 一定會有一次盛大o既gathering. 到時分享o下你o地o既入學心得, 小朋友又可以玩o下. 出年輪到我叫救命

AGNESNG

好彩我做o野都要上網,奉旨   唔怪得知近來少見你上o黎,下次有好介紹打電話俾你好唔好?

ALAL

朝六晚二聽到都覺得好恐怖依兩日送仔仔返學比平時早起身,今日重要上左成日seminar,我已經想死  

老師好有心,我講左今日要上堂,佢八點幾打電話同我講番仔仔今日表現。大致都可以,不過一度因為好想做,但又選唔到做班長而喊左兩聲,又俾輔導老師的左去第二個課室教。我稔d同學仔都已經覺得仔仔有特別照顧!

仔仔的輔導老師昨日話會幫仔仔建立一個朋友圈子。越細認識的朋友一般感情都會好d。例如父母可以參加下學校活動,或者利誘下,俾小朋友帶d特別d的小食請同學仔食,送d小禮物,唔使貴的,最緊要的係份心意。

AGNESNG 寫道:
Yes! Madam !

Boss出晒memo : Office hour上網即炒

joey媽媽 寫道:
[quote]
AGNESNG 寫道:
衰鬼(Joey媽媽),我今朝見到Kmwun叫我過o黎見o下你個仔, 我先知你o地響西九龍o乍!

[size=x-small]所以呢?你要多d上來同我地傾計,知下我地新消息,我之前留言有講ga
[/quote]   

星期日仔仔可能緊張得滯,第一次溜冰,但都唔使五點幾就醒 溜完冰同佢食晏,之後去睇熱鬥小斑馬,卒之因為太攰經常失控,可憐佢唔夠瞓嘅呀媽...都有d失控   

AGNESNG

好彩浩賢唔係女仔啫  

AGNESNG 寫道:
Kmwun,
我諗過la,叫浩賢著淨色無死.一於係咁啦! (你明我講乜??呀 )

唔緊要啦,可能調咗班,課程同老師重適合呢,希望在明天  

bandband 寫道:
各位,我亞仔最後都係要調班呀~~~~!!

今日係仔仔第一日返全日,有d擔心,今晚要chuk吓佢先

stellacl

我見一路都未收到電話,lunch之前打去問,原本係下晝班,不過之前同仔仔爹d商量覺得返上晝d時間見使d,問可唔可能改上晝,剛剛覆改到。唔知係咪咁啱同你調轉呢  

你仔仔間學校都好好噃,安樂啦  

kmwun,

啱啱收到電話, 又可以轉下午組, 你呢 ? confirm左未    

stellacl

咁我地到底係有緣定無緣呢  

kmwun

可能係喎, 甘啱既 ???
佢就係話比我聽有個家長想調早上班, 所以問我仲想唔想調去下午班, 我話ok...原來係你...

我上次聽佢地講, 下午班會夾一d 小二生, 而上午班就會多數係小一生wor...唔知到時啱唔啱仔仔上...

stellacl

你點知我鍾意聽粵曲嘅  

kmwun

有緣千里能相會, 無緣對面不相識...

joey媽媽

我仔仔的輔導老師建議我地買部digital recorder,大概五百幾蚊,輔導老師除咗星期二要見教育心理學家無錄音外,由星期一開始每日報告仔仔喺學校嘅情況,好似尋晚就聽到仔仔選唔到英文組長又喊,好彩兩分零鐘就收聲。錄音慳時間唔使寫,老師可以詳細啲品吓發生咩事,又可以聽埋語氣傳神好多,又唔使就時間講電話。我有事都會錄低說話俾老師聽。你不如建議吓學校試試。我星期日可以帶埋部機俾你聽吓。

joey媽媽 寫道:
  [size=x-small]而家學校可比仔仔協助有:每日一堂40分鐘個別輔導,
一星期一次個別言語治療或兩星期一次,默書考試叫我可放心,可個別同他做,溝通方面會有一本為仔仔而設嘅通訊簿或致電及e-mail方式.呢個社工話佢會跟貼d

stellacl

仔仔都幾好,輔導老師話好多常規提多幾次就大致跟到,抄手冊可能係小一班訓練有素,問題唔大,不過我睇佢啲字就睇得好辛苦   我覺得老師唔只照顧仔仔,重照顧埋我地兩老嘅感受 老師都選咗坐仔仔旁邊的小朋友做其中一個班長方便照顧佢。輔導老師重幫我地約十月見教育心理學家。昨日開始上全日,最大問題反而係睇時間表,上午跟Day A至Day E輪,下午跟番星期一至五。尋晚至俾仔仔捉到我攪錯。今個星期六返早期攞報告又可以update吓老師。

kmwun

digital recorder 呢個提議真係好好 ! 我本來都打算問下班主任, 不過見呢幾日自己接放學, 直接同班主任傾到幾句, 佢都話阿仔ok, 所以最後都唔敢提出住, 等遲d有機會先再建議下

你仔仔適應嗎 ? 選唔到組長喊2分鐘唔緊要啦, 安慰下佢就無事啦 呢d普通小朋友都常見既, 我覺得你間學校都好包容, 希望我地所有小朋友都遇到好老師 !!!

我仔仔尋日放學返屋企, 我見到佢本宗教書, 每頁寫左一個年份 緊係上堂無心機, 係度發夢, 畫花本書 :evil:
班主任放學同我講, 其他老師贊仔仔叻, 上堂雖然唔專心(左望右望), 同埋眼神接觸少, 但老師都接受到, 好在預先備案比份profile佢地睇者 , 佢仲安慰我話好多小朋友都係甘架, 讀國際幼稚園果d小朋友入黎仲遊魂得緊要喎
班主任安排左個好乖既班長坐係仔仔隔離及實佢

joey媽媽

每次錄音就開一段新嘅,最多99段,可以向前向後揀聽其中一段,亦可以揀唔要嘅分段delete,3A電芯,操作簡易!

joey媽媽 寫道:
[size=x-small]呢個建議都好好,你星期日比我睇下,等我同社工講下呢個方法,何況我遲d可能放學都見唔到老師問個究竟??呢個方法真好直接,但唔知學校用唔用[size=x-small]仲有,可唔可以分段錄音ga   

我仔仔前日留咗水樽同小食盒,尋晚至帶番返嚟。書,你有寫名實搵得番,唔怕,老師新生日已經提我地連筆都要貼名,可以證明小一生唔見嘢真係好普通!

joey媽媽 寫道:
各位
    唉~~~呀仔用左2 個鍾補習班時間,只能做一句英文咋!
佢無攪人但有周圍行,我仲見到佢偷老師餅食都無人理 接放學時補習老師話佢都可以暫時應付到 睇來我返工大計又要諗諗喇!    :cry:

係呢?你們仔仔有遺留東西係學校嗎 我個仔昨日留筆袋,今日留d書,筆袋已搵返,但今日d書就     
唉~~~~~~~~~~~~~~

joey媽媽 / Wewangwang

係輔導老師負責錄音嘅,每日睇完仔仔表現,輔導老師會撮要他的表現,老師會在放學前將錄音機放回仔仔書包。我夜晚盡量早啲聽完可以俾d反應仔仔。老師都有同仔仔一齊錄過一次俾佢知我地有溝通。如果有需要我都會錄番音俾老師聽,每朝放番部機落書包。

可能而家多數人轉用MP3錄音,行完旺角都淨係搵到JNC一個牌子,只有兩個型號,五百幾嘅high quality可以錄兩小時,long play可以錄十七小時。多一百蚊嘅model就時間長d。百x匯有售。

早兩日仔仔喺電視睇到溜冰表演,佢話:人地溜冰唔跌,我就成日跌。我咪話人地好努力練習至有好成績,不過都有可能失手架。

Wewangwang

我地d仔仔星期日十一點喺西九龍中心學溜冰,我會帶部機俾Joey媽媽睇,有時間可以上嚟傾吓計。

joey媽媽 寫道:
kmwun
[size=x-small]但我想問你,你會點比學校老師交收呀,每科老師是否都會錄口訊,咁第一同第二堂老師點交接,放學又會點比我地

"dap"晒糖啦你   

"媽咪!你唔駛擔心我架,知唔知道呀?我已經大個咗,我會乖架喇!"   

joey媽媽

暫時仔仔功課唔算多。英文寫copy book無需起字頭,另外寫大細草A至Z,無起字頭,只跟指示做。中文有本學校自製的寫字書,學執筆,同筆劃。另外寫過自己中文名同學校名各三次,只係有指示無起字頭。

joey媽媽 寫道:
各位
    你地仔仔係學校功課能自己起字頭嗎

bandband

職業治療會幫到架,俊希都做咗兩年職業治療加物理治療,未排到早期之前都有去過九龍醫院度做職業治療,啲姑娘都好好。而家早期都refer返九龍醫院跟物理同職業治療。顯霖唔使做物理治療即係比俊希好啦!

各位,

頭先我又去雅蘭街度見職業治療師,我囝囝評估出嚟係'動作協調障礙'...只有四歲程度,聽完係有啲唔開心架喇...連職業治療師都話無可能跟得番同年紀小朋友,依家佢地安排咗我地去九龍醫院度做職業治療,希望真係幫到顯霖啦!

我要去湊顯霖番學喇~!!!今晚再詳談!

joey媽媽

今日英文已經要寫句子啦,三句各三次。中、常識,數學、電腦都有功課,好彩每樣唔算多。不過仔仔第一次的英文功課要做correction,我放工返到佢已經將今日的新功課寫在correction下面,卒之要重新寫過,我只有深表同情!

joey媽媽 寫道:
kmwun:
    我已買左你果部錄音機,不過型號係350貴果隻,因有朋友識人,所以價錢平左d

我個仔學校功課已寫好多英文句子 中文生字就各寫3 次 睇落我呀仔功課都好多好似比你們深好多咁

joey媽媽

我會選擇講。我問過輔導老師,佢地遲d會同同學仔講,不過考慮佢地太細,可能唔會同佢地講自閉,而係講番小朋友實際d o既問題,例如論盡d,社交差d等。蕊展方面亦覺得可以咁講,有溝通會好d,但有時d人對自閉又好大反應。

joey媽媽 寫道:
各位,Dr.T
    請求大家意見
  今日接個仔放學,社工叫我星期五家長會可否向自己家長分享仔仔情況,[size=x-small](因社工同校長商討後,看我是否意願)其實,事原已有家長同校方講仔仔一d唔好嘅事,呢個可能係誤會,但d家長已一個傳一個 雖然,唔係好嚴重,但校方問我需唔需要藉住呢個機會同家長分享下呀仔嘅自閉情況. [size=x-small]大家點睇,我暫時應承左,但我其實唔知個後果,你們會點做呀?
‹ 上一主題|下一主題