用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
發新帖回覆
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-10-4 00:57
多謝你的回應,我不了解你為何用畢業5年及年薪成3這些參數。用你的方法對沖完,如果我冇理解錯,只係減部 ...

同意。根本就係揾個好聽D既藉口托市。反而想知係咩人最需要托市?樓升到上天都唔理,跌少少就要托住?
其實跌一半好合理。

beastiebistro 發表於 22-10-10 18:16
回覆 天外之人 的帖子

其實我嘅睇法就係「唔係人人天生100分」,生出嚟就有分別。有人天生有100分,有人天 ...
請教下家長如何unlock potential?

beastiebistro 發表於 22-10-10 21:55
回覆 cafeva 的帖子

我嘅做法未必人人適用,不過我估精神都係一樣。孩子未出世已經有大方向計劃,跟住逐步 ...
多謝咁真實既分享!咁你小朋友有無去到某個年齡開始反叛期唔多肯同家長溝通唔願意聽意見,好似突然cut 線咁?
另外你哋都係有能力有資源既家長,如果一般家庭真係要靠學校教。

beastiebistro 發表於 22-10-10 22:49

冇喎,或者未啦(希望唔會)。但係我會隨著佢年齡漸大,改變我同佢嘅溝通模 ...
我都覺得進步最顯著係自己跟果段時期。希望你分享下邊度有免費資源。學校負增值你係指咩?

Delete

Radiomama 發表於 22-10-11 08:30
Unlock potential, 首先要認識自己孩子的優缺點,然後對準目標,投放資源。

我們沒有花錢去補習,但我們用 ...
如果最有potential果項佢無乜興趣,真係好難接受!

beastiebistro 發表於 22-10-11 10:24
至於免費資源,因為我唔知你仔/女係咩程度又喜歡咩,所以唔知可以點提供。

有啲大路啲嘅,例如edX,Cours ...
有無D講解數學原理多D而唔係操練既資料?

beastiebistro 發表於 22-10-13 14:09

其實我之前list嘅resources(免費嘅例如eDx,MITx,Coursera,Khan Academy,或者收費 ...

Thanks. 咁我叫佢去果幾度搵下合適既topic. 佢之前用igcse material 多, 我覺得概念講解方面好似欠缺少少.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊