用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-11-23 14:38
問題係自己小朋友中學時開竅,人哋既仔都一樣開竅。大家一齊升高,差距依然一樣。

...

你有什麼數據及證據一而再,再而三去認定你既band 2學生就是band 1 學校污染物?什麼差距依然大? 你本人是否一個公開試高材生還是認為自己是貴族?我可能公開試冇你咁叻,但絕對不會否定band 1 2 3 學生能力。

王家爸爸    發表於 18-11-23 20:55

zitaeric 發表於 18-11-23 15:25
王家爸爸只是好中肯加經驗作出分享,識睇就会再三思考。我小朋友中-,深深睇会佢嘅講法。
無話吾睇起边- ...

黑天鵝

zitaeric 發表於 18-11-23 15:42
我自已覺得好多家長都想子女升讀好嘅學校/名校,真係好多高估自已小學,又或博高-層,心唸冇理由讀吾掂, ...

我接受唔到小學成績等如中學及將來讀書能力,呢個阿爸就正正將band 123 掛囗邊去斷定能力及適合與否。band 1 小學生跟不上名校,因此band 2 也*一定*跟不上?

YDLFATHER    發表於 18-11-23 21:45

brother4 發表於 18-11-23 16:03

香港社會醫學學會?

我想話比果個阿爸知當年我也是屋邨band 5 小學比阿媽用間尺打入band 1中學。
當年只知唔讀書會比阿媽打,從來冇適唔適合呢個概念,我當年入去如果有果種乜黒天鵝,永遠追吾上,乜差距既貴族家長存在,可能已跳左。

Felix223 發表於 18-11-23 16:12
係咪一定在小學階段就知道會是大魚定細魚?? 因為有D可能上到中學先至再進化??!
...

係家長將人地仔女label 左band 123 仔女, band 1 就話band 23 渣/追唔上/唔適合XX 學校, 現實上佢地憑乜可以斷定?

Yanamami 發表於 18-11-23 17:11
相差少少追到不成问題,基礎唔夠真有d駟馬难追~好多band1边缘“好彩”派到1A校已追得辛苦,更何况band2?  ...

當然我明白你的道理,係那個爸爸否定了band 2 小學生有追上的能力,label 左學生,SJC 考後面果堆是否負累? 聖類斯中二級頭又是不是不適合或追不上SJC F2 課程?此話題沒有必然答案,硬要扮成至理名言就是問題所在。

Yanamami 發表於 18-11-23 19:46
你会唔会敏感左d? 佢無話尾尾係負累吧~每间学校总有尾尾一班,無論乜banding. 而中一考得好,中二插入再叻d ...

是在港華那個post ,什麼出世係黑天鵝就永遠係黑,最憎階級觀念。

Felix223 發表於 18-11-23 20:12
喺升中版看咁耐,王家爸爸的留言都頗中肯,可能你敏感了。

可能啦。

Felix223 發表於 18-11-23 20:17
其實佢講得無錯,不過我感覺唔到有咩階級觀念。

出生係條魚,就適合去游水。
出生係band 3 ,就唔適合讀書?

Felix223 發表於 18-11-23 20:17
其實佢講得無錯,不過我感覺唔到有咩階級觀念。

佢有乜野啱?小學 band 123 係好有代表性? 升中制度完全公平?
我認為中小升英中個沖擊比band 2 升band 1 中學大。

Yanamami 發表於 18-11-23 20:39
或者唔適合考試……以前中五篩走-大截出黎做野,而家逼住全部考DSE. 或者真係無心讀,早d学门手艺未嘗唔係 ...

以我自己仔女為例,坊間說成B1A , 小學時有9X 分既平均分,但不覺得比8X 分果堆強。 小學時代9x , 8X , 7X 三個band . 50 至零分當然小學已要留班, 789 個range 是否大到可談程度不足以去那間中學?我就有保留。無可否認中小上英中係非常辛苦,呢個先係我認為會令小孩失信心源頭多過因為小學鷄的banding.

王家爸爸 發表於 18-11-23 21:07
難道你覺得一隻黑天鵝真係可以令其他天鵝變白?如果係咁諗,就太天真啦。 ...

你將band 123 學生升中代入為黑白天鵝也不顯得你政治正確。

Yanamami 發表於 18-11-23 22:22
只要英文好,唔难追同適應。我回应左禁多次都係果句band乜都唔紧要,最紧要英文底ok. ...

所以我幾反感band 幾配乜學校呢種講法,band 123 本來係揀學校優先次序,現在小學老師,家長甚至同學之間將banding 去label 個學生,X同學係band 2 架,佢讀唔到Y中學,不妨反思一下真正讀唔到原因係揀校次序還是確實是資質所限,一個劏房文盲父母下一代,因為小孩不是天才,沒有錢學樂器,補習,考出一個band 2 成績的話,又是人家說的黑天鵝,公平?

王家爸爸 發表於 18-11-25 09:42
我當然知道勵志故事係政治正確。但係係揀學校上,唔理性咁去宣傳勵志故事可以害死其他人既小朋友。 ...

各家自有門前雪,吹趨一池春水,干卿底事?

王家爸爸    發表於 18-11-25 09:50

王家爸爸 發表於 18-11-25 09:42
我當然知道勵志故事係政治正確。但係係揀學校上,唔理性咁去宣傳勵志故事可以害死其他人既小朋友。 ...

現在你說的是小魚不適合去大池。

題目是大魚小池還是小魚大池好。
是你覺得門當戶對是現實,我的是堅離地。屋村仔娶半山b3 vs b1a .
居屋仔娶半山 b2b vs b1a.
私樓仔娶半山b1c vs b1a.
呢堆全是錯配,害死人的。

王家爸爸 發表於 18-11-25 10:26
同樣,大陸有唔少人睇完馬生既勵志故事,演譯成自己只要似馬生,就一定會成為中國首富,有幾個人甚至整容令 ...

我冇否定對錯,係你認為抄考馬生發跡之路必然是錯!我沒有說B2 一定讀得上B1,我只不會咬定適合與否,你又為什麼不說有些體育或音樂特工入名校是有問題?

Sophie0804 發表於 18-11-25 10:39
只有合不合適。我大女選了大池小魚。但如果是細仔我選小池大魚。只有家長最知道小朋友的性格、學習態度、p ...

正是我心中所想。
一生人的能力在小學已見底?楊生都唔敢講。

王家爸爸 發表於 18-11-25 17:52
必然是錯?

你自己有冇考hkcee ? 現實上,你自己有冇6 科A ?

王家爸爸 發表於 18-11-25 18:01
講得啱,所以我最反對啲人將B3學生講到一定勁過B1咁。無可否認,一個兩個突然醒咗既B3係有,但係對於整體B3 ...

sunburned

王家爸爸 發表於 18-11-25 20:10
恭喜,你既目的達到!我係話揾到機會晒證書。

我以為你係教育制度下好成功既前輩。有 reference 又話我射到你,bye .
‹ 上一主題|下一主題