用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
樓主: Raleigh
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

Sheep06 發表於 18-11-25 20:24
回覆 Cliokohonda 的帖子

其實講嚟講去咪又係得你自己一個 B2出頭嘅例子. 其實你響 EK裏面搵唔搵到 d 例子 ...

我冇講過B3 去B1 冇問題,係冇否定可能性

anniellm 發表於 18-11-25 20:32

我以前都係三流中文小學升band 1英中,而且成績好好(中 ...

我認識的壯元也很草根, 96年的鄧羽X , 97 年的呂啟X . 到工作時認識的腦科醫生, 他們共通點是靠自己,父母學校的影嚮很微。

Sheep06 發表於 18-11-25 20:43

可能性係人都知會有啦, 六合彩頭獎都有人中喇人哋一直都講緊普遍現象, 揀學校唔 ...

見工介紹自己也叫 show off ?
我肯先show 背景去討論又是錯?
補習老師不需介紹學術背景?

Sheep06 發表於 18-11-25 20:51

現在是2018年

2018 年的你及王家爸爸也在中學生涯?

Sheep06 發表於 18-11-25 21:00
現在是2018年, 和96, 97年的教育制度, 社會環境, 學生讀書環境, 學生家庭
support根本不同, 根本無法比較 ...

現在沒有愛情,婚姻只是一場門當戶對的交易。結龍制度係失敗,小學band 尾上龍校係錯,應該外走屬於自己banding 的中學?!

Sheep06 發表於 18-11-25 21:00
現在是2018年, 和96, 97年的教育制度, 社會環境, 學生讀書環境, 學生家庭
support根本不同, 根本無法比較 ...

我又真系好想知如何你地有個仔或女喺天神、SPC 等,校長講明係排最後一名直升,會否出去搵band 2 /3 中學讀?

Yanamami 發表於 18-11-25 21:22
千方百計都要上中学部,完全合理做法。不过结果真係因人而異。朋友个仔係民生係-尾,meng車边升上中学部 ...

我會假設如小學banding是一個正確的學習能力指標, Band 1A 中學的S1 級range 是很小。 可惜在我大女果班1st term test 各科已出現range 50+

Sheep06 發表於 18-11-25 21:47
9x年HKCEE 6A又如何? 你估大部分人會相信在EK這裏浮沉多年, 有無數經驗,看過不少數據 & cases的家長, 還是 ...

多謝你為這階層發聲。

王家爸爸 發表於 18-11-26 08:39
個人認為,係社會上,係唔可以各家自有門前雪既,唔可以有吹趨一池春水,干卿何事既心態。我欣賞你既努力, ...

自私?
1)你百份百了解你所想幫的人情況?
2)升中選擇可影嚮人家一世,你有什麼可証明你在這方面是專業?
3)由始至㚵你觀點都係小學banding 是能力的指標。
4)如果我幫人,我會深入了解再作決定,在沒有百份百把握及受過正統的學術基礎下,不會妄斷。

到此為止,完。

Sheep06 發表於 18-11-26 11:58
請問貴子女就讀哪間學校呢?  請問可否分享你'為子女的選校經驗給大家參考?
...

1) QES 交通方便。 2 )策略在考試,選擇優次在成績表。3) 嚴管手機使用時間。

Sheep06 發表於 18-11-26 12:36
不選擇進入神直資或者神校, 都是小魚不應放入大魚池的一個好例子

我不清楚我大女是否小魚,

QES是配小魚的中學?
‹ 上一主題|下一主題