用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2022
發新帖回覆
go

三私一直 升中 2022   [複製鏈接]

回覆樓主:

我認為除左spcc同女拔排前兩位,後面超過十間都是同一檔。
大概應該要四級以上百分比75%,五級以上百分比35%。而且要最近三年達到此成績。
證明學校總體學生,尖子學生既水平,而且有持久性。

DD仔 發表於 22-9-3 10:52
呢9間學校嘅DSE core 5+/ IB成績都係高,而且亦都係社會公認為有歷史嘅傳統名校。基本上可以group入同一個 ...

名校可以是傳統名校,地區名校,甚至新興名校,貴族名校.
如果只排傳統名校,只是二十間左右排來排去,如果唔睇近三年成績,只能論名氣排.
以我所見,這批中學大概都是一半或以上人入三大,百分之二十左右出國,百分之十幾讀副學士.
5+只是反映左學校在自行收生方面既優勢,總體學生水平要睇埋4+.

cafeva 發表於 22-9-5 10:54
所以我從來話神級得兩間, 之後Band 1A. 不過好多人唔高興

完全同意

武林中少林武当好手較多。
(頭一二名相當穩定,第三名每年不同,我認為後面20間同一級別)

峨嵋,崆峒,華山,鐵掌,青城等亦各有好手。(講唔上華山就好打過峨嵋,要睇各派出咩人)
(以入讀醫科計),有啲有十個八個,有啲有兩三個。

入左大門派只是第一步,如果排名靠後亦只是大眾臉,甚至是掃地僧(入讀副學士)。

適合練咩功因人而異,各門各派弟子離開中原,武林大會亦日見凋零。

如果只排傳統名校,對地區名校,新興名校未免不公平.庇理羅士等亦不見蹤影。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊