用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教!灣仔b2女仔
發新帖回覆
樓主: wongeye
go

真心請教!灣仔b2女仔 [複製鏈接]

何東係大考網被評為band3a,而且是女校,我亦認為會收band3生,灣仔band2生可以進取啲

wongeye 發表於 24-4-26 19:07
回覆 mcl233 的帖子

聯真

真小band2乙部應該盡填所有band1中學。
灣仔band2一半以上機會是全港band1。最差是入何東,但肯周圍叩門既話,不難叩到比何東更好既中學。我見真小band2後列名次可以叩到成手band1 offer,最後入返真中。

WinnieCatCat 發表於 24-4-28 14:05
同意,灣仔b2女仔係可以搏盡,最差就是入何東

我有少少唔同,因為樓主小朋友是真小,真小評定既band2,以我所知叩門能力相當高,不難叩到比以上幾間好既中學。實際上真小既畢業生出路亦絕大部份入band1。
其他學校如何評定band2,叩門能力如何,咁又唔敢包。實際又真係唔少入以上幾間非band1中學。
估计以下這些學校應該有收band3生,的确唔使摆太前。

回覆樓主:

真小升中表是未反映叩門之後結果。
如果只是叩到一两間band1,我只會話好彩,唔會話叩門能力強。真中最後收返既亦冇反映係此表中。

人哋有事實根據既你就話人哋員工,你冇事實根據就即管可以亂吹。

hiuching8 發表於 24-4-28 16:53
津校中一叩門位不是只有四個嗎?點解講到咁易嘅?

仲可以叩直資啊

回覆樓主:

某人既推薦令我大驚失色,佢估算一輪灣仔大把band1位,叫人灣仔乙二填真光,當年講緊是真小一百二三十人畢業既年代,如果真光band2生乙一扫完一輪之后仲有位的話,應該都有0.1%機會。

唔知此人自己作左記唔記得?要幫佢搵返個post?

mcl233 發表於 24-4-28 17:42
灣仔既1仔,係坑真收到2仔既情況下,放乙2有乜問題,1仔入唔到,又如何可以收到2仔呢?

呀作家,你今天作 ...

問題是你叫灣仔band2乙二選真中
當時我既評論是,「聽君一席話,浪費…」

mcl233 發表於 24-4-28 17:50
拎出黎啦,作家,爛仔,騙子~

究竟你個腦係咪生左銹,你建議人地2仔盡填B1中學呀,作家,係乙1-9,仲唔 ...

我是叫真小band2生乙二開始盡填band1,乙一当然要填真中。盡填都要將機會率高既擺前。今時今日真小畢業人數點同當年。仲有一個原因,因為叩門能力,先叫盡博。
你最好睇清楚前設先。

回覆樓主:

其实我好驚你啲計數,經上次一役,你都是加返個句,「我都是估估下,唔好信我!」
我當然有數據支持,不過亦都無謂畫公仔畫出腸,公開人哋數據及填表策略。
我完全同意灣仔band2唔可能100%入band1中學,如你所言,可以將個幾間band3擺前啲,有你既加持,學生實中首三志願。

「灣仔2仔係全港1仔,100%可擁抱英中,」某些人士前文同而家轉得太快,刻意去誤導他人~~~,總之,信佢者得救(上天堂)。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊