用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 VS 陳守仁 如何選擇??
發新帖回覆
樓主: TC316
go

培正 VS 陳守仁 如何選擇??   [複製鏈接]

如果讀TSL是為咗入band1 A/ B既中學,取易不取難,直接入培正更好。
除非是特別喜歡TSL既教學方法,或者目標是要入比培正更好既中學(機會率可能少於一半),就TSL。

hkhk8888 發表於 24-1-31 08:57
你又踩TSL, 會唔會又俾人發現你係培正員工sell培正架?

咁唔算踩呱?

回覆樓主:

TSL最差個班學生入band2中學就麻煩了,英小加中中,所以依部分寧願去band2直資。

好似投資,要睇預期回報及風險系數,預期回報:排名中位數既學生會去邊間中學。
風險系數:要搵确定性越大,風險越細既。

twhkleung 發表於 24-2-2 12:50
Sorry, 回晚了, 原貼已不能回, 所以在这里覆你
"

我唔明白你點解唔去問學校,或者直接睇簡介會資料?如果你問完睇完有答案,絕對歡迎你既分享。

簡介會入三大每個學生入到邊個專業都列咗出嚟。

Ify 整體成績及入讀專業培僑網頁有講(如果你要更清楚只能問學校),咩分數入咩專業中學只會內部講,你見過有學校逐個學生成績入讀咩科公開俾你睇咩?

https://www.puikiu.edu.hk/tc/news_detail.php?id=360

https://www.puikiu.edu.hk/tc/news_detail.php?id=358

梗係推個波比學校,唔通我代表學校啊?

你話我只講正面嘢,2019年時培僑一條龍學生既成績岀左两届,我當時已經確信依間學校成績會上,事實證明我有冇呃人?

你真是認為培僑職員既共用account? 就算做promotion都應該分幾個account嚟做吧,(你再問我,人哋會唔會以為一個扮問,一個扮答?)況且EK既view數有幾多大家都睇到。

我睇過培僑校長最近既採訪,真是需要係EK promotion? (我認為所有有band1中學既龍校都值得考慮)

hkpapa852 發表於 24-2-3 21:51
其實我問一樣嘢咗好多年, 但都係無人肯提供資料
墧僑書院DSE成績既4+同5+的確幾亮麗, 但其實係未有一龍畢業 ...

https://www.puikiu.edu.hk/attachment/achievementCover/17007010924dX97.pdf

P29

2023年,79%學生獲取錄政府資助的學士學位課程
由簡介會視頻,1:51:00,79%是指入八大學士學位。如果加埋jupas 八大以外既學士學位,是85%。

有一條龍學生後成績明顯上升,我認為主因是中學小學既銜接。

hkpapa852 發表於 24-2-4 00:06
獲取錄政府資助的學士學位課程 =/= 符合3322資格既人數

呢兩三年升大學人數少, 不少大學非熱門科, 都開放 ...

DSE人數,由簡介會列出既三大學生(1:52:00)港大25人,中大19人,科大7人,加上有一個提早入讀科大,共52人佔DSE考生52%,
理工8人,城大6人,加三大共66人,佔DSE考生66%
浸大6人。
由此推算,DSE人數共100人。

IFY人數,下圖所示23人。簡介會1:53:00提到,最后3個留港。

DSE 及IFY人數共123,與school report Page 5 學生出路人數符合。

簡介會所列DSE五大加浸大72人加IFY 3人共75人讀本地大學。
DSE 11人加IFY 20人讀內地或海外大學。

「17個讀non-degree course甚至就業既人, 有幾多係考DSE, 幾多係考IFY呢?」
我認為冇IFY學生。

我睇唔到有咩假像,數字亦有公佈,不過亦都歡迎你去研究。

簡單啲來講 發表於 24-2-5 08:46
未讀TSL都會以為半隻腳已經踏入SPCC了,讀TSL幾年,會以為呈分試努力一把,半隻腳也能入SPCC,這就是TSL的 ...

香港培僑書院軍事化管理聞所未聞。
地區名中既操練應該更似大陸風格。

至於深圳培僑是寄宿,學生唔能夠自出自入。管理就肯定有,軍事化管理就誇啲。

最近一年高才子女大量插班香港學校,龍校冇位人數可能少啲,但三私一直較多空位,上年TSL升中人數唔够100人,可能未到升中,小學呈分排名已經要直接競爭。

twhkleung 發表於 24-2-5 13:29
"梗係推個波比學校,唔通我代表學校啊?"
你依家講緊既野, 應該唔係代表學校, 只係你自己段估下咁, 对嗎!
...

斷估(冇痛苦)培僑簡介會強調愉快學習,小學只有两考,又唔使呈分,唔通咁都叫軍事化管理?

簡單啲來講 發表於 24-2-5 13:22

人哋大陸背景用家講軍事化管理,似大陸咁。似唔似大陸, ...

你可以問下佢,試舉出例子。

TAIOU4 發表於 24-2-5 10:24
其實龍校冇乜壞
學某人話齋
只要你肯接受佢選科上大學結果就得

英華為何一條龍學生考DSE後成績明顯上升?
港同培養過狀元,DSE成績又好,為何唔用三私一直教學方法。
教學方法唔同,原因是學校既目標唔同,是6年還是12年。

TAIOU4 發表於 24-2-5 14:10
人o地寧搞iAL都唔玩IFY
不如你又了解下先

各有各做啫。
iAL可以自修,培訓機構都可以做。
其實培僑都有做iAL。

PTL_L 發表於 24-2-5 16:20
呢啲咪用家囉,你哋早啲出聲分享,PKC咪唔會一咪得數字、cap圖囉!佢愈幫愈忙就真,睇咗佢幾年講PKC ...

點解你唔去譴責散佈不實言論既人,而是要話用數字,cap圖,fact check既人呢?我從來歡迎大家fact check去證明你既論點。

我未曾專门開一個新post去贊某校。回应咁多只因見到好多非事實既言論不吐不快。

包括好多新派直資,未出成績時好多人只識冷嘲熱諷,有好既教學方法,成績要上既時候就會上。

一堆人衝左入嚟,嘈完一輪與主題無關既嘢,萬一搞到封帖然後鳥散,相信樓主都幾無奈。

言歸正傳,培正band1學生升中只要乙一摆培正,已经100%保底,直資及兩個自行任你試錯。
Band2學生大機率上返中學,同成班同學一齊上,不亦樂乎。

TSL 學生主力考直資,難度等同現時考小一差唔多,就算培基,顏寶齡都是兩三千人考,疫情時期既升中派位唔等於將來既派位,疫情時期,band3學生都可以升上直屬中學。

不過家長鐘意去搏亦唔可以話錯。

明知燈是火(band1A/B),使咩四圍摸。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊