用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 2024
發新帖回覆
樓主: happyfamilybaby
go

[英國] UCAS 2024   [複製鏈接]

回覆樓主:

UCAT 昨天已經出左Final Test Score, 考左UCAT的,可以睇下statistics。

JJ11 發表於 23-10-13 10:38
如果想non jupas報埋香港的大學,是否一定要有A level 中文? 沒有考中文可以嗎?或GCSE 中文都ok?
...

我覺得:如果有心儀大學和學科,最穩陣就係向大學直接查詢。

另外,之前d 前輩有唔少分享,可以參考。

A-level 中文
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3791009

如果學生想考A level中文,而佢自己嘅time management 做得好,係可以考,否則拖累其他科就唔值。我孩子考哂兩個,但留在英國升學,沒有回港。

sumikogurashi 發表於 23-10-13 20:05
想問下你孩子是Year 12 考AL 中文還是Year 13 和所有科一齊考?

哇,緊係安排在Year 12考左去啦,Year 13考4科再加中文,唔掂呀,唔夠時間温習呀。

sumikogurashi 發表於 23-10-13 22:19
咁如果科GCE AL 中文用嚟報non jupas , 與其它科不在同一年的成績單內係咪都可以呀?
...

我們無報non jupas,  無經驗,等其他家長答你。

lovelycar 發表於 23-10-14 14:08
想請教一下各位,如果收到通知例如面試/CO/reject, 係email通知仔女/家長?還是要自己時不時login 睇咖?唔 ...

applicant在ucas內填左咩email, 就係嗰個email收到通知。

co或rejected,  會在UCAS更新,我記得係applicant收到email通知後就入去ucas睇application status。

co, 實會收到嗰間大學嘅email,  講co嘅details。rejected,  都好似有大學出嘅email。

如面試,ucas版面可能無講咩特別字母,但一樣收到大學自己出嘅email交代面試日期和資料。

如有錯, 請其他家長補充。

2jkidsfather    發表於 23-10-14 14:45

sumyee 發表於 23-10-15 14:50
咁快?A level 未考,用pg 收生?

應屆考生,英國大學都係睇predicted grade,無論係A level, IB甚至DSE。

sumyee 發表於 23-10-15 21:34
thanks, 以為只出conditional offer, 等有A level 成績才正式出offer.

用predicted grade, 係出conditional offer乍,你講得無錯,A Level出左result先再出offer, 正式收學生。

大食媽咪 發表於 23-11-5 15:32
其他能力有幾勁就唔知,淨係聽我女話佢地英文好唔掂,同人講野唔願意講英文,上堂又聽唔明。orientation時有同 ...

即有唔少人付款搵人做功課。

poonseelai 發表於 23-11-5 16:48
你孩子是否商科相關科目?我孩子之前係Russell group, 不是商科, 未算好多大陸生, 試過group discussion  ...

同意,其中一個原因係跟學科有關,我孩子讀嘅科,無同學係國內同袍。

aeiou_drm 發表於 23-11-6 12:08
我估是 Health Science subjects? 呢啲學科要面試, 上堂又要聽得明之外,又有模擬實習同出 placement。 ...

對對對,我朋友孩子也是讀health science科,畢左業,佢同科同學有香港學生,又係見唔到國內同袍。

大食媽咪    發表於 23-11-6 18:03

ricenoodle 發表於 23-11-24 16:10
現在再考GCSE 中文可以嗎?還是考 A level 中文?

現在是Year 幾呀?
考GCSE 中文,唔洗花時間準備,好easy都能取8 or 9。

GCE中文,要用少少時間去準備。

foxieHM 發表於 23-12-14 10:20
我子女在英國讀緊yr13, 明年考A-level
剛報了UCAS, Maths and computer science
請問未出成績A-level 成績 ...

通常係conditional offer, 講明攞到咩grade先收。

bb1225 發表於 24-1-10 15:06
請問大家揀科前或揀大學前有沒有去大學的info day / open day之類?
如果本身已經在英國讀緊中學, 你地會唔 ...

會,我孩子有campus visit, 專登坐火車去,去左兩間,另外兩間在之前旅遊時睇左。但去visit之前已經決定報,唔係睇完先決定報。

bb1225 發表於 24-1-10 17:21
請問係咪去每間心儀大學website睇幾時有info day? 會唔會有咩大學展呢? 同埋通常會係咩月份? 我都想計劃下 ...

係呀,每間大學自己website 會講open day / info day details。

我見過孩子中學以前有email講升學展,通常係近中學的大學先參與。唔肯定邊d 區域會攪。

我建議 campus visit好d, 睇校園睇城市,你會睇到多d 野。

ricenoodle 發表於 24-1-20 21:42
如果 A level 成績meet 唔到 conditional offer, 是否要在 Clearing 找學校?
如果自己想讀嗰科冇晒學校, ...

如果攞唔到offer, 唔洗等Clearing,28 Feb 2024開始就係Extra, 你可以加一個choice.

//Extra Opens.  If your child has used all five choices and is not holding an offer, they can add another choice using Extra//

4 July 2024 Extra closed

5 July 2024 Clearing opens

詳情,你在google 打 UCAS timeline or UCAS 2023 key dates, UCAS website有講。

ricenoodle 發表於 24-1-20 21:42
如果 A level 成績meet 唔到 conditional offer, 是否要在 Clearing 找學校?
如果自己想讀嗰科冇晒學校, ...

如果GCE result release day當日唔meet requirements, 攞唔到offer, 就真係要透過Clearing搵學位。正如你所講,如果真係無哂學校有位,一係轉科,一係gap year再報,睇下你對首選的科有幾喜歡。

ricenoodle 發表於 24-1-20 22:08
請問Gap year 再報的意思係出年再考多一次A-Level,或是用今年的成績在2025年再報 UCAS?
但係如果今年的 ...

如gap year再報2025 Intake,可以2024 Aug出嘅GCE成績報,唔洗再考GCE。

但如果你所講,成績唔好,可以resit 2025 GCE,考番差嗰一科兩科,係重考,唔係重讀。

ricenoodle 發表於 24-1-20 22:08
請問Gap year 再報的意思係出年再考多一次A-Level,或是用今年的成績在2025年再報 UCAS?
但係如果今年的 ...

其實你幾時考?係米考2024 GCE?

ricenoodle 發表於 24-1-20 22:06
即是如果有一個offer 都不可以加 extra choice ?

是呀,有offer,extra or clearing都唔可以再add一個。除非你 declined offer,手上無持任何offer先可以add野入去。

但正常情況,你自己深思熟慮揀5個 choices, 最後得一個choice有offer, 都應該係你喜歡,唔係咩?

foxieHM 發表於 24-3-12 14:32
請問UCAS 派result 到几時?

收conditional offer有早有遲,我們收到最後一個,是4月尾。不是今年。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊