用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國修讀牙醫
發新帖回覆
樓主: lowyick2022
go

[英國] 英國修讀牙醫 [複製鏈接]

lowyick2022 發表於 24-2-21 19:31
其實點解HKU咁少位讀牙醫, 其他U 又冇呢科讀

印象中,只係HKU有dentistry。

cfs 發表於 24-2-22 12:05
題外話,我仔現在喺英國每星期都去牙醫診所度睇醫生工作,當work experience 同時喺香港亦都有跟牙醫工作, ...

好叻仔呀,搵到兩地嘅work experience, 讚!我記得你提過你仔要返香港搵食,佢唔係太喜歡英國,點解入唔到HKU牙醫,佢會在英國讀其他科? 直接經non jupas在港讀bachelor 更佳呀!

AARaymond 發表於 24-4-6 18:33
因為女兒暫時有pharmacy/ radiography/biochemistry offer,唔知邊科對日後再去考BDS 或Medic較有優勢,希望 ...

UK係有Graduate Entry Medicine 比degree-holders去申請4年制課程,亦可以申請5年制課程,但一樣唔容易。讀完一個bachelor 再讀醫科牙科,唔易之餘又用多幾年,點解唔第一下就申請醫科牙科?因為女女當初未揀定?中途轉跑道?

AARaymond 發表於 24-4-9 13:58
如果早知她可以有其他offer,一定叫她試英國大學牙科啊!

報牙科,這裡有一個家長好熟悉這方面嘅資料,佢仔女一個讀牙科,一個醫科,你多點上來問野,佢得閒上來見到,佢實會分享。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊