用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Thanks TSLiu!!!
我先我先!
I just call St. Cat about 世光的校服, she said will ask 譚主任 call me back, 有消息再報告!
TSLiu 寫道:
ST. CAT 2005 轉過嚟續集傾.    

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Yesterday I called 譚主任 to complain Sai Kwong.  She said 2 years ago, also have parents complain Sai Kwong, and then they finally settle the case (forget to ask how?  Refund?)  And she said Sai Kwong promised to 改善, 因佢地係自設廠房的.
譚主任話最好我地家長聯署封信俾佢, 等佢知有幾多, 有數據去同世光投訴.. (因我懶人強馬壯咁話同幾個家長傾開都有依個問題, 我當然冇透露 BK 依個地下組織啦!) 我話佢地貴人一大截, (譚主任說價錢方面佢地冇規管的) 我地都係信佢質量好, 點知又甩色, 態度又差 (cut 我地線). 我請佢自己可觀察o下 Nursery 班d校服, 就算未收倒投訴信都要反映.
有相同遭遇的家長, please 都打個電話俾譚主任投訴o下啦! (因 yesterday 聽d語氣, 佢好似唔知有依d事) 集眾人力量, 等世光唔好”lur”左我地d錢仲大聲夾惡!  
p.s. if 有 Mami 致電, please 探聽o下兩年前係點 settle o既, 唔refund, 送多套校服都好呀!  :tongue:

yuanyuan 寫道:
what's wrong with Sai Kwong Uniform ?  I had a bad experience, just buy one PE uniform at Sai Kwong but the colour drop.  So I called them to complain.  But they said their uniform never colour drop and cannot refund.  Their manner is very very bad, I said will complain to school don't let them as a one of the supplier.  They said up to you.  I am so angry.

各位,
剛剛又有位 阮主任 打電話來跟進及了解世光校服甩色事件,  佢話希望有其他家長致電俾佢, 等佢有多d資料同世光投訴.
多謝各位幫忙.
Thanks
0203Ma

真係好對唔住, 我知以下 post 出黎o既野唔關依個 topic 事 (轉載), 但每次看也很心痛, 希望大家 St. Cat 家長唔好介意借小小位, 因我真的希望多些人留意這事.  而今日太陽報亦有跟進報導, 大家可睇睇. 打擾晒!
0203Ma

請大家幫忙把這個信息傳開去, 如有空就請參加, 當為我們或我們的下一代著想!!

我女兒係10月14日大前日太陽報頭條的BB女,我好激氣激氣到不得了!個 工人出事後佢重可以駁我哋咀之如,一D悔意都冇,根本不知所謂,重一句對唔住都冇同我哋講過你哋話個工人係咪好過份呀!重有嗰間印傭公司負責and老闆周小姐一路都冇比過一個好好嘅解釋我地佢,佢甚至逃避我地扮收唔到电話同一個电話都冇打過比我地。於是我老公有好幾次到間公司問佢應該點佢個叫我哋賠錢比個工人一d良心都冇如果佢係有良心就唔會收我一毫子!以冢我哋問過律師又報咗警,但察人嗰邊都話冇證據,根本就冇天理!其實佢係我屋企做咗廿幾日昨!頭兩個礼拜我喺屋企望實佢做嘢!之後我返咗九日工就出事,我冇唔信我大女講的說話,但當我同我老公諗住換工人時就出事,我自己都好灰,我全部可以去的地方都去過,要做的都做過,不過個賤工人我諗都不可以一走了之啩!希望你們家長多多支持我的女兒!多多反映一吓!

我們已定於2005年11月6日星期日早上11:00,在中區立法會與皇后像廣場之間的行人路.(那天會是行人專用區)因這已是我們能爭取到的最好時間,雖然很早,但仍希望您能出席及支持.萬分感激!!
煩請您通知朋友多多支持,謝謝!!  
gremlins
p.s. 若 11月18日前警方決定不起訴該無恥印傭, 該印傭將可光榮回國, 轉名後再來香港賺錢, 為害另一個家庭, 所以就算未能出席, 敬請將此 e-mail forward 出去.  (相信你看了以下的 website, 一定會義不容辭)
--------------------------------------------------------------------------------

現整了一個暫時website,詳细請看 :

http://winnie_sh.sinatown.com/babywingby.html

我都係睇"論盡家傭"個討論區知道依件事.  每當熱情冷卻的時候, 看看小祖穎的照片, 看看其他素未媒面的 BK 網友排除萬難努力爭取開記招, 真係唔可以俾自己咁冷血, 所以希望多d人支持, 星期日抽空出席.  

Hi all,
Just for sharing.

Last last Friday 25/11, 我個女無啦啦同我講 Miss Cheung 好惡, 我好奇怪佢點知呢?(因為佢係 N Green, 應是 Miss Fung & Miss Lily 的) 原來佢話佢果日上上o下堂去廁所, 但途經 Playground 時去了玩 (依家d細路真大膽! ), 點知俾 Miss Cheung 睇倒, Miss Cheung 好惡咁話: “你入黎我課室! 你同我企o係度! 鬧到我喊呀!” 說時眼濕濕, 好肉痛!  都同佢講返係佢唔o岩! 已同佢講返, 但於 last Tuesday (29/11) 都致電 Miss Fung 了解情形 (she said Miss Cheung 係體能老師), and 同時想叫佢同我個女傾o下, 因佢自開學後明顯比以前 naughty 左, 你知佢地專業d, 可能有d野問倒呢!  但至今 over one week la, 未有回覆, 有d失望, anyway i will call later.
And then, last Friday, my daughter’s 鼻樑紅腫了一片, 查問下, 佢話石姑娘 (校車跟車 EE) 叫我開帶(安全帶), 點知剎車, 撞左埋前面個位. 其實之前已有鄰居話 朝早送返學時, 見St. Cat 架校車d小朋友未坐好就開車. Yesterday call 譚主任, 佢話會留意and 反映.
接二連三事件, 令我最近有d down, 動搖了信心, 不知當初轉校至 St. Cat 有冇錯, 現在個仔都考了下年入學, 都會交左留位費先算! :cry:
Thanks!
0203Ma

bbych2004, tungtungma814, TSLiu, cherriemama, vivikay, 心心
Thank you for all of you.
我都同意依家d小朋友個都係皇帝仔皇帝女, 而且實在太大膽!  我o既年代, 老師話企唔敢坐啦!   點會膽生毛到去廁所走左去 playground  玩先得架! (我問佢有冇其他小朋友又係咁?  佢話有, 不過就調轉係去完廁所返課室途中 ).  昨天 call 了 Miss Fung, 佢話問過 Miss Cheung, 唔記起有咁o既事.  But this time i believe my daughter, 因前兩日我聽倒佢同佢表哥傾計, 表哥話自己個老師好惡, 我個女話我個先生仲惡呀! 好大聲話你同我企o係度!  因”你同我”這個詞彙our family 從來冇用過的,  據我估計, 真有其事, 佢俾老師見倒時都驚, 都知自己錯, 將老師同佢講o既野無限擴大, 可能老師只是輕輕話佢都唔定!  多謝你地安慰, 我都知老師係為佢好, 鬧得冇錯架!  不過做人呀媽就係咁, 明係個女唔o岩架啦, 自己鬧好地地, 但見佢複"術"時強忍淚水同當晚發夢飲泣o既情形, 就好肉赤.  TSLiu講得對, 佢地真係開始想自己探索多d嘢, 我都要時間適應.
Vivikay, 係 NO. 5 呀! 我是 am, 不過今早探子回報, 已改善, 已待小朋友坐好晒才開車, 探子話會幫我睇多幾日.  Yesterday my son need to see doctor, 順便帶我個女去  check 埋, Doctor 話鼻膜內依然損了, 但冇大礙.

真係多謝大家啦!

心心,
醫生都話冇大礙, 算吧啦! 之前已投訴過世光校服甩色, 又再加 Miss Cheung 單野, 又再再加撞親鼻, 我已列入黑名單了, 仲叫學校 claim?
ok la, 冇破相, 仲係靚女一名.   多謝關心!
0203Ma

Cherriemama,
Cherrie 好返未?  你實肉赤死啦! 等你仲話乜鬼 "養不教,父之過;教不嚴,師之隋! (做媽咪最扺,點都唔關我事!  )"  一有事最肉赤果個咪係你 law!

我個女都鍾意架!  不過時間要諗諗, 因果幾日係新年, 麻煩d!
Anyway thanks for your information.
Sue^_^ 寫道:
Any boys/girls are Barney fans?
Barney will be coming on 27-29 January 2006, they will be performing 'Musical Castle'.
This time my boy can watch live show iso watching VCD, yeah yeah yeah
I bought ticket already. 城市電腦售票網呀!

請問 Friday 開 Party 洗唔洗 wear uniform?
0203Ma

chingyu,
Thanks
0203Ma

好吸引喎!  請問沙田有冇得上, and 小王子有冇網頁呢?
and 順帶一問, 沙田市中心邊度學芭蕾舞好呀? 毫無頭緒!
Thanks
HeiHeiMa 寫道:
HelenPoPo:
小王子聖誕course資料:
1) 22號only, 3 hrs., 10am-1pm/2-5pm, $298
2) 21-23 或 28-30號, $598 for 3 days, @3 hrs, 9:30-12:30 或 1:15-4:15
內容 : 有drama, song, dance, games, magic, comic drawing, cookery, mini-party (一半時間有外籍老師)
妳可以打電話(22734714)留位先, 到時返學先比錢!
我揀o左28-30號上午, 有興趣就一齊啦!

Yumi:
聽日開生日+聖誕party, 唔o使著校服, 帶餐盒, 叉, 名牌, 可帶健康食物與同學分享, 記得早一個鐘接放學!

Thank you danielboy & cherriemama,
我會去新城市&中央廣場研究研究, thanks!
我其實未諗定, 我淨係知我個女坐唔定, 所以想俾佢學o下不是學術性的 course, 例如小 model 訓練呀, 體操呀, drama呀, etc,  總之係玩的, 郁的. 衰在我又要限死於沙田, 有冇 idea 呢?     我淨係剛剛俾佢學了三堂畫畫 (Shatin City Hall, 見佢成日o係屋企畫黎畫去), 佢似乎麻麻地 enjoy, 上堂時成日俾本畫簿俾隔離個表姐仔幫佢畫 (表姐仔報串我知的)

心心,
我係 every Saturday 去陳鵬畫室畫 1 hr, 可續堂俾錢 ($65),  但係唔知係咪日日有堂, 你要問o下啦!
0203Ma

ATH ,
我個女都係跟佢表姐去畫, 所以冇 search 過好詳細o既資料, 我個女o係沙田大會堂上堂(陳鵬畫室租的), 大圍有冇其他上課地點我就唔知, sorry can't help, if 你近, can go to Shatin City Hall to ask, Saturday is 10:00-12:00 ($65/1 hr), 地下 No.2 演講廳.
Regards
0203Ma
ATH 寫道:
Hi Danielboy,  

My son is not a small boy, he born in June, but he always like a baby, always ask help.  He studys AM class in Norflok Road.
I read baby-kingdom since 2003, but just register NOW !

Hi 0203Ma,

Is 陳鵬畫室 in Tai Wan ?     $65 per class is nice, I also want to find a art class for my son !

danielboy,
Dan Dan 係咪都係 Green 班 (forget)?  我個女今日帶左5 枝 pooh pooh 棍仔糖俾佢 d best friends, 點知放學返黎又話送左一枝俾新同學.
danielboy 寫道:
放學喇!  Dan Dan話黎左個新男同學, 奇怪點會呢個時候仲收插班生, 不過Dan Dan個 best friend 啱啱移民退左學有個vacancy.  望下本handbook仲嚮書包, 以為Dan Dan唔記得交, 點知佢識話我知, "有 another book架!" 係喎, time really flies, 已經下學期喇.  另外, Daniel 報料, for story time, they read a book about a puppy.

Ooops!  我懶惰冇 check 返資料添, 你好勁呀!
因我個女有個 best friend 於放假前開 party 果日, 俾左d聯絡電話&地址俾我個女 and say 假期後便不返 st. cat., and also today have a new classmate, 所以我仲以為同一班添.

我問我個女點解個同學仔唔讀 St. Cat
女: 佢讀第二間幼稚園o羅!
Me: 邊間呀?
女:  根德園
Me: Why?
女:因為佢好"支力"呀! (tired)  
Me: 讀根德園冇咁"支力"架咩?
女: 梗係啦! 近D o麻!

[quote]
chingyu 寫道:

So many new classmates???  Let me tell my friend  to work hard and send more letters to the school if she really wants to get a place in SC.

Cherriemama,
你真好記性.  Chin 以前間學校真的冇位, 原本諗住算把啦, 有得佢9月返 K1, 點知有日o係個 cam 度見倒佢好似d食鴉片煙d二世祖咁攤o係梳化, 極度無聊, 好可憐, 於是即日o係City One 報左小時候, d 老師都 ok, 但我覺得似托兒所多過學校, 不過學o下野總好過o係屋企. 返左3 weeks 倒, ok la.
k1 未諗定,  會 choose 劍鳴 or SC .

我個女乜都擺落口食, 勁鍾意食野, 所以我知佢一定唔會將果杯雀巢奶吐出黎.  今早佢飲完後, 我問佢好唔好味, 佢話唔好味 (不過都飲晒! ) 佢話好似鮮奶咁o既味.  我諗係佢比較淡, 所以d小朋友唔 like (我個女飲惠氏, 我就覺得勁甜啦!)

[quote]
cherriemama 寫道:
Hi 0203ma,
Chin Chin又真係冇錯wor! Kenville的確近d! BTW, 細佬仔而家o係邊到讀nursery呀? 考慮成點? 係咪今年9月同家姐一齊返SC?

‹ 上一主題|下一主題