用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)
go

2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-7-20 16:33
始乎今年 greenapple1093 唔做統計, 咁就出吓手啦............
密切留意 7。21

BPS

HKDSE Results | Belilios Public School (bps.hk)

vincenthocs    發表於 21-7-21 15:16
jacknetpass    發表於 21-7-20 17:45

cafeva 發表於 21-7-21 10:16
中文5+52%, 可能今年第1
咩野第一呀,有學校十幾個狀元(一個DSE狀元最少7科5**,十幾個加埋不得了),幾時輪到女拔排第一呀

hkpapa852 發表於 21-7-21 10:22
難為昨天考評局仲夠膽講, UGC degree得13000左右, 但有17000幾人達標, 有4000幾人可能入唔到大學喎!
真心想 ...
嗱,尼次到你煽動公衆對XX的不滿啦----拉得

cafeva 發表於 21-7-21 10:26
中文呀! 十幾個加埋都未必有星星
係咩?
我聽講話去考IB個啲係排名靠前個部分,沒奶油中文摞唔到猩猩咯~~

hkpapa852 發表於 21-7-20 16:33

ok3 發表於 21-7-23 14:52
我聽1個讀緊地區B1英中嘅世姪講, 佢學校就正正係咁做. S1有120-130人, 去到S6得返唔夠100. 你唔掂, 校長會" ...
僞佐搞靚盤數,體諒下啦.
PS:唔記得係邊樹,有類似個案.

如有雷同,實屬巧合

bobbob 發表於 21-7-23 15:02
真係幾複雜。。。
加番3322%上去計都好嘅,不過3(f)唔係好明,即係如果冇出3322就最高只可以攞到80% of 15% ...
排名個啲,無需睇得甘重.每個人都有獨立思維,亦可以有不同的側重位.

acgy 發表於 21-7-23 15:21
其實不少B1A學校都有留班, 你只要在'初中教育' 搜尋 '留班', 一大堆問留班好定轉校好.

就算考DSE人數冇少 ...
尼層我明.
早兩年留意過某校每年人數變化.甘岩某啲年份人數分別幾大下,都幾易睇出係人數減少(留班或離校.)

hkpapa852 發表於 21-7-24 12:31
以SPC今年既成績(4+ & 5+),好大機會成為今年男校一哥
我大膽估計佢3322率應只有7x%
...

舊年都係甘樣講過,結果咪又係俾派位的官津超過.

PS:直資有收生優勢,拿來同官津比,究竟係自貶身價定擡高競爭參考對象?

PingWu_FB 發表於 21-7-24 14:52
我估唔少會升外國大學就係唔知係咪谷住出國定點者
留洋個部分我地外人識條鐵咩~~

PS:識人就係擔心某科從而轉走

hkpapa852 發表於 21-7-24 16:43
過去9年,QC非一即二,今年相信仍在三甲。
只係今年SPC可能打破9年有官津男校導群雄既局面。

(1)當一間B2的直資(深水埗某校)都可以公開宣佈收到95%B1生時,就已經可以體現直資自主收生的優勢.
(2)當旺角某直資可以有17個狀元時(半山還有另一間16個狀元),可以體現直資收到的學生質素有幾高.

話SPC係男校一哥,我就唔認同啦,有沒17個狀元甘多?有沒95%以上的3322率%(今年考生5萬餘人,3322約17000,正約等於B1生.即當B2直資都有95%的B1生入讀,請問,以SPC名氣,咪話我知收的生不如B2的某校吧.即之前收95%以上B1生,但出來係未達B1生基本要求即入讀的95%的B1生畢業時DSE表現未達約等於3322率的B1範圍内)

PS:j講出來以上兩個論據,我自己都忍唔住笑左.但係這兩個論據確實係事實黎,誰能否認?

hkpapa852 發表於 21-7-24 17:26
男校3322率最高只曾達90%
未試過突破此數
我知道丫,所以咪話,當我講完之後都忍唔住笑左

PS:個啲話乜校增值喔,點解釋個兩個論據

Sophie0804 發表於 21-7-24 18:29
勁過喇沙?

正如前面留言,以某一項特定指標計算,任何時候都好易揾到勁過LS或QC的男校的.

PS:拔尖方面,比不上同爲直資的旺角男校,(單次國際認可考試:出自該考試的家長語)有17個狀元.保底方面,幾乎全部B1生,相當比例(都唔敢見人)六年后DSE表現保不住B1範圍(當B2的深水埗某直都收到95%B1生時,以SPC名氣收到的學生會低於95%B1生的某B2校嗎?)3322率,其實相當於B1生範圍,即5萬餘人,1/3即B1生,而3322人數約17000餘人.

Sophie0804 發表於 21-7-24 18:44
其實怎可能單睇一個數據?我覺得SPC 同喇沙仍有些距離。
深水埗B直資是?
...

該校副校長公開講,收到95%B1生,甘大回響的事沒印象?搜一下好易知丫

PS:早前EK該POST好熱鬧

mcl203 發表於 21-7-24 18:55
師傅,小心分享呀,旺角男直3C2D佔校外生一半㗎,成績不可能不神。除非唔係~~~

早排用家分享,排位過 ...
沒計啦,宜家人地係勁丫嘛.甘多狀元喔~~

PS:紅磡女校都話一狀元,係小學升上來,有沒查過,係插班(來自X私Y直?)定自主收還係大抽獎返來?可以好多解讀架

bctpchan 發表於 21-7-24 19:01
回覆 medicine 的帖子

SPC有直屬小學,當中會有B2學生,所以SPC Form one無可能全部都是B1。 ...
深水埗某B2直資都有直屬小學架.唔係丫嘛,B2直資公開講收到超過95%B1生,以SPC名氣,沒丫嘛?即自己小學個批比不上深水埗個一間小學?

bctpchan 發表於 21-7-24 19:01
回覆 medicine 的帖子

SPC有直屬小學,當中會有B2學生,所以SPC Form one無可能全部都是B1。 ...
如果SPC用家都承認,自己小學不如深水埗個一間B2直資的小學,甘都得.咪當我講錯咯.

為食仔 發表於 21-7-24 19:13

哈哈,我又估下,SPC 又真係冇丫。S1有190位學生,有90位從 ...
人家名氣遠不如SPC,都可以讓中學的副校長公開講,中學收到超過95%的B1生(特別需要提醒的是,該校過去一直被評爲B2A校).你話啦,SPC小學部係咪需要檢討下?定係其它可能>連B2都不如喔(受到批評時就話怪小學部,講到成績,就話學校增值,見SPC個post,話當年收咩咩學生,出到宜家的成績云云簡單講,即有功就中學部,有過就賴小學部)

rsx    發表於 21-7-26 09:35

為食仔 發表於 21-7-24 19:56

如果我表達出來令閣下誤會,先致歉。
神邏輯:"至於外校生是否B1我也真的不知"(spc家長語).

PS:先是諉過於小學部,接著推搪於外校生~~

PS:有這樣的思維,中學部是立於不敗之地,及是全港

張住山 發表於 21-7-24 20:16
回覆 hkpapa852 的帖子

我想知道QES怎麼樣可以在幾年時間就把學校由1b帶到1a的?是收生厲害了,還是學校的 ...
我的睇法相當簡單:一雞死一鷄鳴.
閣下有時間的話,可以翻翻九龍區内,同一時間有邊一間中學DSE成績下降?而同時QES成績上升?
‹ 上一主題|下一主題