用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)
樓主: hkpapa852
go

2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)   [複製鏈接]

cafeva 發表於 21-8-23 10:54
依個排法有D怪怪地... 張祝'山' 同SJC 5+ 成3X% 低過咁多2X%既
睇來你又唔理解了,咩野叫"爲了滿足某個目的而專門訂一套排名標準":再講白少少,留意一下313#同318#尼兩個回覆吧,就不難明白如何會想出如此一個百分比分佈來排名了.

依個排法有D怪怪地... 張祝'山' 同SJC 5+ 成3X% 低過咁多2X%既
爲了方便各位網友瀏覽,特別地截圖以便對照.

medicine 發表於 21-8-23 11:59
睇來你又唔理解了,咩野叫"爲了滿足某個目的而專門訂一套排名標準":再講白少少,留意一下313#同318#尼兩個回 ...

medicine 發表於 21-8-23 11:59
睇來你又唔理解了,咩野叫"爲了滿足某個目的而專門訂一套排名標準":再講白少少,留意一下313#同318#尼兩個回 ...

medicine 發表於 21-8-23 12:07
即爲了表明313#個表述係正確的,從而想出了如今的一套積分百分比分佈標準出來

b3410 發表於 21-8-25 11:37
QC 5 +高過前面幾間學校,是否位置應改下?
睇來閣下都係未了解#683至#686幾個回覆的内容以及所指爲何了~~

PS:正正就是有目的地尋找一個合理的計分辦法,以使QC並不能排所有男校之首,亦即~~~

當大家都習慣了綠蘋果的排名時,"一朝君子一朝臣"便在2021年的POST隨著執筆的改變體現得淋漓盡致.但偏偏開篇以"大X"為著墨,以示"數據"的"重要",殊不知,"以X謀私"才是最真實的.

PS:從小小的一個post是否"可窺一斑"?

Zleep 發表於 21-8-25 12:46
其實我都有同樣問題
原來甘多人習慣綠蘋果的排名習慣

PS:請問閣下睇得明白#683至#686幾個回覆嗎?係思考究竟係我表達唔清楚還是其他?

b3410 發表於 21-8-25 13:33
我大致明白,Hkpapa寫的清楚,唔駛陰謀論
哈哈,陰謀論

請問:(1)以官QC,津LS,直DG這類最TOP的爲數十多間的官津直中學來講,進入的家長/學生是以4+還是3322為最大目標?還是以5+為最大目標?
(2)以B1C來講,最大目標是4+,還是3322?
(3)對於B2,又是該以3322還是4+?

想清楚以上問題,應該不難有判斷.究竟是自居"數據專家"的會員一邊嘲笑/指責"大X"網站,另一邊卻以"陰謀"來扭曲一貫視綫?

PS:同之前個位以3322為B1a的唯一標準有咩分別?只是3322的偏差大些少,側重4+的偏頗程度細少少之嘛

mcl203 發表於 21-8-25 21:11
(1)係咪高估咗一般學生嘅目標,不論官津直資,若果簡簡單單以5+為目標,6科5+即係30分起跳,一間中學可 ...
當4+去到約8成的水平時,你還在乎自己是否達到4+?如果僅僅以4+為目標,該同學自行邊一間B1A有機會(不管係20間還是40間B1A)?

PS:當4+成爲普遍,不追求進一步的5+,唔通固步自封?(並不等於話全部學生可以達到.官津大部分係抽入)

b3410 發表於 21-8-25 22:40
如有冒犯,唔好意思
我覺得睇重4+,應該係為了反應band1學校,大部分同學水平?
...
前面都有提過,偏重4+與僅僅3322個位會員有乜分別?

PS:將閣下的整個語句,以3322代替4+,一樣的咋,即3322個位的論據咯.

如下:我覺得睇重3322,應該係為了反應band1學校,大部分同學水平?

bobbob 發表於 21-8-25 17:42
其實我都想講,qc 5+%應該無52%咁高,因為佢哋平均修讀就算無都接近7科,不過始終係男校霸主
不如你 ...
以結論來特別制定的計分辦法,其不可以簡單數據衡量的地方多不勝數:正正不明白的就是4與5,請問是以何為簡單衡量依據?5+還是3322?明明`GHS5+高咯,唔通以3322為關鍵性一票?(簡單問題複雜化,與"大X"有何分別?)

不作一一列舉

小鹿揀學校 發表於 21-8-26 08:50
我就覺得
B1A/B1AAA 睇 5+
B1B/B1C 睇 4+
高手在民間

mcl203 發表於 21-8-26 09:57
咁你要求高啫。個人睇法,6x5=30分,已經可以大比例入到唔錯嘅學系,真係要睇吓有幾多間B1A中學可以有過50 ...

現在,覺得當年個位3322為唯一標準的會員越發的有道理了:如未滿足3322,那麽4+,甚至5+又有意義?

mcl203 發表於 21-8-26 14:49
3322又真係入場卷喎,只係入咗去又要睇多啲。消費者有權知,知多啲要好多啲,咁啫~~~

早排真係聽過332 ...
所以旺角體校非B1A而旺角加士居道是B1A咯----個位3322的會員話.
偏頗的計分辦法下,SJC咪排到可風後面咯---以此來參考的家長去報名喔同3322個位家長有咩分別?

mcl203 發表於 21-8-26 15:02
是旦,我中意用坊評,乜A都唔係我嘅認為,費事被人打頭~~~
乜又換講法啦

ucw 發表於 21-8-26 15:20
回覆 medicine 的帖子

加士居道幾時去咗旺角?!

你覺得換個地名好啲,請隨意

爲了對仗工整

kirstyau 發表於 21-9-7 10:07
睇完要努力督促阿女
整體與個體.

在不同的post都講過幾次個人睇法,即唔係幾睇好整體成績,尤其係5+率,(當然會引申到三大).理由就係中西區個pool唔夠大及其它女校多直屬.但卻依然睇好尖子,即應爲名校加"外貌"等對尖子的吸引力.

tpmon 發表於 21-10-31 00:48
訓練考試機器這方面做得出色
總結!

hkpapa852 發表於 21-11-18 15:40
油真 P.8, 43
http://www.tlgc.edu.hk/pdf/report/annual%20sr%2020-21.pdf
每當見到油真出DSE成績,就會不期然的想起同區另一女校的比較~~~

自2005年起的根本性改變決定了最終定位
‹ 上一主題|下一主題