用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 DWE & ORT
樓主: wwloveelaine
go

DWE & ORT [複製鏈接]

感覺上覺得兩者要一齊用去互補不足。
小朋友3歲半開始用DWE, 到宜家用咗八個月左右,感覺上小朋友嘅listening, speaking同vocab上都進步好大,但reading同phonics認字串字呢啲就做唔到,好似要用埋ORT先可以補上呢方面嘅不足。
有冇用得耐少少嘅DWE用家可以俾下意見講下用耐咗個情況?

gloryu2 發表於 20-8-2 00:44
回覆 Justmichelle 的帖子

可以請教你會點用dwe套教材

跟返sequence每個月轉顏色,藍-綠-青-黃
每日聽每日睇,頭8個月共loop咗兩round Sing Along!後開始loop Straight Play, 視乎小朋友想唔想盡量每日睇一隻碟,每個月做Cap練習,keep住進度,你會慢慢見到佢改變

soha2018 發表於 20-5-26 03:18
我bb 3個月開始用DWE, 而家18個月,以佢月齢計聽、講英語能力係Ok 的,DWE 洗腦式既方法,個人認為非常合 ...

認同,以閱讀能力嚟講單用DWE絕對唔足夠。但你都幾揼本,OP都好貴><

我年頭開始加埋ORT俾佢,初頭係去圖書館借,冇幾耐受疫情影響圖書館閉館,嬲嬲地上個月先去買全套老翻返屋企,宜家可以自行認讀Stage 2。

gloryu2 發表於 20-8-3 20:15
回覆 Justmichelle 的帖子

淘寶老翻實在太平,我都淘左套仲加左點讀筆,而且圖書館都好難借得齊 ...

哈哈,我個套唔係淘寶買,可能仲平過淘寶,淘寶都有分堅老翻定祖國版。
有興趣可以pm呢間俾大家,啲書堅平靚正!
‹ 上一主題|下一主題