用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 22-10-5 04:38
隨意寫嘅啫,你問香港本地年輕人咩都無,咁點?
我覺得你位公子工作五年,步步高陞,收入都可觀。

其實, 香港是自由經濟体.
人才流進流出, 主要是睇利益.

而, 金融.科技, 強調是精英理念.

精英嗎? 真的會受住屋限制?

受限制, 或沒有能力, 那怎會是精英?

所以, 香港教育下, 家長/同學目標是醫生/金融專才. 就算是科技人才也未是尖子. (用錢衡量).

---   
其實, 一直會幫細囝留意Data Science工作, 前幾天, 特別去找一下經濟分析師. 金管局也有這入職機會.

當然, 目前亞囝的工作經驗, 學術水平也不足, 只是我自己意願, 希望亞囝可以用自己客觀分析能力, 而不是金融為目標.  可以用數據科學, 去做一些有意義的工作.

不過, 一切都是隨遇而安.

---

昨天, 重陽拜山, 跟親友閒聊.

一位小伙伴, IB畢業(一直讀國際學校和直資/富裕家庭), 之前, 一直話申請去牛劍讀法律經濟.

結果, 出乎意料, 改去北京讀法律.

有時, 各人有各人思維.

喜歡便可.

WongChungGei    發表於 23-2-7 15:56

ANChan59 發表於 22-10-5 16:29
就你的帖有些其他看法。

1。香港政府及社會一直講吸納人才,沒有講精英,你自己可能想多咗。
你有無發覺.
我寫野, 好多時唔週全, 係一個通病.

(引用: 前幾天, 特別去找一下經濟分析師, 金管局也有這入職機會).
(引用: 唔係以金融做目標.) (說白d,唔係計獲利回報.)

你說的全對/完勝! 補充了完整資料

那才能引人"入勝".

----

引人入勝, 4字被我改動了.

----

謝謝你的分享.

我發出的訊息. 並不完全正確.

不過, 我說的方向, 則是不變.

akys 發表於 22-10-6 12:09
我阿仔想出國讀Physics,我多口問句有冇出路㗎? 佢不屑咁超住我,話讀Physics, Maths等最強係Modeling, ...

最近, 我十分喜歡看一位台灣學者的視頻和微博.
王孟源係物理學家.

(你亞囝不屑咁超住你, 你可show off一下, 世界上, 一山還有一山高)

王孟源台灣念書時, 曾是全台數學第一名. 台灣大學畢業, 服兵役之後, 考入哈佛大學.

最終, 成為物理學博士. 而且, 參與美國粒子碰撞實驗研究.

而, 美國粒子碰撞研究告終.

跑去華爾街, 入了法國巴黎銀行, 做投行工作.

之後, 再轉瑞士銀行(細節忘記了), 領隊研發了股票全自然對盤系統. (全球首創)

(即係你囝講ge modelling)

因利益問題, 被美國政府禁用.

2015年四十幾歲退休.

寫科技, 金融, 經濟, 軍事, 文化...和做政經時事分析專家.

----  

綜觀此人.

數學天才, 物理專家, 金融和科技先鋒.

運用邏輯思維(佢特別強調自己的邏輯思維, 超高水平).

係軍事分析, 戰略研究方面. 理念十分精銳. (香港未見到有學者做到. 真可惜).

天外之人 發表於 22-10-6 16:14
父母令小朋友從幼稚園/小學/中學以分數目標學習心態去成長,就算入到大學基本上冇可能有這樣既人材. ...
我自己便是一個例子.
有兩個囝. 同一間小學, 中學,

大囝, 會十分關注分數

細囝, 係"任何科目"都唔理分數. 真係連成績表都唔想睇.

其實, 也不能說成, 計成績, 不計成績, 去判斷是否人才.

可能, 蘋果和橙. 不能比較.

ABC-DAD 發表於 22-10-6 21:56
我感覺你搭錯線,我講嘅係全面對香港本地大學畢業置業得到減輕厘印成本嘅構想,咩精英云云唔係我範圍喎。
...

減厘印……係有幫忙的意見.
用另一個角度, 房屋政策建立一種優惠,是一種考慮.

如果,要培育人才,倒不如直接支持同學們大學畢業後的進修.

比如我細囝,剛畢業,十分願意, 延續硕士課程.
申請港大Statistics.
如果用學習能力, 絕對適合,大學應該提供機會.

但係,interviewer,大學的這個部份,
給了一個很hard feeling .

話課程有很多人申請.好矜貴.

但究竟學位分配了那裡.
是先供應本地學生.還是,留了給港生之外的外地申請者.

可能係我個人偏見,  就這個科目,港大真係太自大.
係金字塔.

希望,只得e少數人係咁。

否則, 如何培育香港的人才.

…….…

政府/社會/商界要揾人才.

是否各個環節都檢查一下.

包括:教育界.

……

授之予漁.

找正確思維,方法,對象.

ABC-DAD 發表於 22-10-7 02:38
咁睇嚟你講嘢,事出必有因。
不過不在我post 所提及嘅範圍。
謝謝!

ANChan59 發表於 22-10-7 05:31
很抱歉知道你細囝今次落選,希望明年再試過,試下其他大學或者其他相關課程。

1。我好奇面試教授是什麼地 ...
首先,十分感謝你的關注,支持,分析…感謝!
以上,我講述的, 是晦氣,訴求,…暫放下。

其實,我想引用我的例子.
去討論一下,香港人才短缺,
工商界,政府,社會,各界, 如何解決人才問題.

…………

授之予魚 (利之所在,出多d好條件,去吸引世界各地人才進來) 這絕對合理, 一些領域, 那些人擁有知識才能, 應該考慮這方法.

授之予漁 (假設,人才是培訓出來, 香港人本身,同學們,教育界,便是執行這任務),當然, 我說的簡單.現實又如何?

………

香港有年輕一代.極需要提升質素.

如果.用我細囝做例子.
. 因為學額有限
.因為篩選
.因為政策分配港生和外地生
.因為學科資源
.因為教師系統的運用能力

未能,有求必應.其實是合理.

然而, 世界並不是一所港大.要讀Statistics, 英國好多好選擇.
如果選擇去英國讀, 人才流失的機會更大.同學們就業選擇,和就職選擇,便有可能改變.

……

再强調一次, 教育界也是有一定金字塔心態.

要衡量社會需要,或是自身利益.
當然,兩者可以做得好, 便理想.

……

Statistics taught master, 之所以申請人數眾人,而學額少.
出現: 店大欺客 (我和細囝感受).

. 課程一年. 修幾個courses .時間成本和學習/學費成本很低.
. 係好些degree科目.top up加上 statistics ,對'受聘'有幫助.  掛著Statistics master , 便可成為數據分析'專家'.
事實並不如此.

………
用另一個正面角度,既然 Statistics (一個例子.還有其他科目) 是有用受歡迎,成本效益高的科目.

增加人才供應的角度,便調節一下.
增加學額.再做好一些.

.…

同一個理念, 香港有那裡缺人才.

不只是輸血,
是同時,更健康去製造血液.

beastiebistro 發表於 22-10-7 18:13

- 英國方面,最好嘅純數本科應該係劍橋。佢嘅maths tripos係出名難。從前math係劍橋嘅神科, ...

我老同學囝囝今年係劍橋純數2:1畢業.佢媽媽真係好緊張,希望囝囝攞First Hon.
最後, 稍失望, 追唔到上去.

讀純數.
有天資,興趣,勤力,鬥志,缺一不可.

我細囝只得天份.對數學無興趣.

不過, 每個人有自已的路.

順泰,便很好了!

beastiebistro    發表於 22-10-7 23:13

Radiomama 發表於 22-10-8 10:29
培育人、留住人、然後才招攬人。
良禽擇木而棲,我哋是棵「好木」嗎?

<良木>,

香港是否良木? 真係要用心研究?

不同人, 有不同感觀.

特別是, 木頭有分外皮, 主幹內在品質.

----

近日, 睇好多木雕的視頻.

特別是金絲楠木. 不是內行, 木頭只是木頭. 可能是大而無當.

但是, 金絲楠木, 切割, 打磨, 上油. 便知道他珍貴之處.

而各種木材也有自己形態特性.

----

香港是什麼? 是什麼木? 要什麼鳥?

是否政府高官, 學者, 平民百姓, 簡單看清楚? 真擔心!!!!

----

反而, 又出現另一個問題.

除了是什麼木? 那是什麼<>?

gag: 安全鳥”?  危險鳥”? 還是走鳥”?

----

還是我多咀鳥”?

---

你提出良木?

我是佩服的. 用心去理解一件事的本質. 這才是科學分析的精神.

謝謝!!!

akys 發表於 22-10-8 15:50
今日啱啱睇到連應科院呢棵大樹都流失2-30%員工,都幾誇張。回看首帖‘’吸引海外人材‘’,都幾有趣。 ...
近日,我經常留意職位空缺。
情況如是!

我大囝揾Accountant.

唔睇唔知,各行各業,由私家醫院,NGO, 工商企業,
都有空缺. 一些,過往係優質posts唔會出現的,
現在隨處可見.

用另一個角度, 是大好時機.

……

細囝步出校門,見兩份工, 唔使兩星期,
(見工做一個paper test, 見部門主管,閒聊一個鐘).
便入了lT公司,派入銀行做编程.
二個月就confirm probation, 再加人工。
身邊人士,有轉工升職,有移民.

只要有能力,過去三兩年才可升級,
現在半年一年便可.

二三年經驗,更加可以接觸較高層職位.

Szetimmy0225    發表於 22-10-13 11:12

twobirds 發表於 22-10-8 20:55
有啲心痛香港依家會被定義為「雞肋」;家人生於斯,長於斯,唉!我比較老套,希望香港長遠仍然是福地。
...
問題不是香港自己.
是中國和英國問題.

香港,只是他們反映情感的趨向.

那是本質問題!

ANChan59 發表於 22-10-9 06:22
多謝你的分享,听到都替你开心,他在大学的舖排major and minor,对口的interns,为毕业之后成功之路奠定了 ...
這個post 可算是一個歷史印記.新知舊友,各方英雄都出現.
不管大家身在何方.
祝大家幸福美滿.
事事順利。

akys 發表於 22-10-10 16:10
人個腦係好奇怪,阿仔係怪人,佢班同學好多怪人,連網上啲打機朋友都係怪人,好似唔怪就唔夠叻。雖然呢個 ...
我覺得lQ13x+積優.係最理想。
有時智商幾高.反而, 揾個聽眾都難.

ABC-DAD 發表於 22-10-10 19:09
如果IQ18x+積優,算唔理想?
好奇問一下你個邏輯性嘅焦點在哪裏。
1.係我覺得2. IQ13x, 比一般人聰明,學習能力較佳,已經很不差
3.行使能力,資優/積優較平衡
4.Rarity rates, 能夠, 找到智趣相投, 講得明,聽得明的同伴,容易得多.

ABC-DAD 發表於 22-10-12 11:38
十日不到,26x個貼,算係近幾年少有盛況
好似五年開一次武林大會.

所以, 我話係歷史印記.

大家分享畢生心血.

ANChan59 發表於 22-10-12 12:16
哈哈,不是什麼武林大會,都沒有煞氣!

咁啱前幾日, 天龍八部片段. d代入感.

今次武林大會, 無煞氣. 係因為, 各掌門德高望重. 為傳承發功!!!

對於新手家長, 真係藉機學習.

b3410    發表於 22-10-14 20:39

beastiebistro 發表於 22-10-13 12:03
天資決定高度,性格決定發揮度。空有高度發揮唔到都冇用...
Path, Platform, Destiny...
Britains Got Talent. Susan Boyle.

ANChan59 發表於 22-10-14 13:07
有時有高人啓發,頓悟就唔係微調,係上另一個臺階,領域大好多,就算未到無限大,肯定有很大的進步,去到 ...

我聽過一個有緣人跟我講,不要貪心,一兩招發揮到極致,可能比張張刀更好。

----

半個月前, 睇過一位日本有名Youtuber, 對於語言的講座.

此君, 可以"掌握10種語言運用. 不是, 打招呼水平.

10種: 日語, 英語, 法語, 德語, 亞拉伯文...

還有中文普通話, 說話水平高於香港一些高官.

認真學習, 和學習系統, 十分關鍵.

講座, 第一點, 學習語言的其中一個重點是, 一般人太貪心, 以為把詞彙, 句式...咩都想學.
其實, 當中實用的可能很少.  集中學習重點, 才能容易掌握語言運用.

還有其它重點, 但沒多大意義.

----  

此君, 花了很多努力學習, 而且, 口才了得. 思考敏捷.

---
就這樣嗎?

KOL 現在IT公司任職. 而且自己創立Start up 公司, 寫語言Apps.

所以, 不是10種語言, 而是11種 (數學/編程電腦語言)

如果, 他第11種語言做好. 那如何運用10種語言, 便輕而易舉了!

p.s. 第11種語言, 才是發揮10種語言的關鍵.
所以, 找對目標, 方法, 十分重要.

ANChan59 發表於 22-10-14 16:35
在我看來,語音是一種能力,一把刀,十一種語言都係一把刀。

阿仔老細識十多種programming languages,都 ...
棋局長.可以的.

兵推.棋局.有d興趣.

ABC-DAD 發表於 22-10-14 17:03
咁利害?
如果你去教書,大部份學生都應該精於「自主學習」,其餘都係補習專業戶。
...
有機會教書就好lol.可惜沒有.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊