用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 理大- 碩士職業治療
go

理大- 碩士職業治療 [複製鏈接]

回覆 JoJobama 的帖子

如報理工MOT,跟返polyu recommendation修讀返外國uni online course便可香港uni嘅anatomy & physiology course大多只供相關科目學生修讀

回覆 焯媽媽 的帖子

我所指嘅外國uni online course係講緊anatomy and physiology嗰兩個course,
係MOT入學前要求完成的兩個course

跟OT註冊無關

可能我講得唔清楚

回覆 JoJobama 的帖子

香港的大學嘅anatomy/physiology course一般只係俾讀緊相關醫療學科嘅學生就讀,
所以non-major好難讀到,所以喺香港係搵唔到有得讀

https://www.polyu.edu.hk/en/rs/study/postgraduate-entry-level-studies/master-in-occupational-therapy/other-information/

你跟返呢個list入面讀返相關嘅online course係最穩陣

好多人都係報咗online course,攞咗receipt,有offer先真係上個online course,唔會趕唔切

若真係有心讀MOT但驚趕唔切可以上住online course先,先幾年polyu有限定個course要5年內讀先有效,依家可能改咗都唔定

另外見你話擔心女女讀英文會連interview機會都冇,

咁好睇你女女有冇relevant工作/義工經驗,undergrad成績如何等等。
呢個program競爭激烈,就算讀相關學科都未必報一次就有得interview。

另外就算入到去讀,嗰64萬資助都未必人人有份,以往幾年試過資助位少於收生人數,有同學要俾全額學費架,

不過出到嚟人工最少都有point 14,不會少於社署要求

‹ 上一主題|下一主題