用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。 ...
發新帖回覆
樓主: jiljill
go

學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。   [複製鏈接]

搞咩吹到79頁??? 咁耐無上嚟, 發生咩事呀?
我無睇哂咁多頁, 但我覺得每間學校都有自己既收生準則, 無絕對既對錯同埋公唔公平喎, 就好似搵伴侶咁, 有要求唔係錯吖, 唔通有眼有鼻有口就啱咩?!  咁唔通考慮吓高矮肥瘦, 做咩職業, 家庭背景, 學歷等等就係唔公平呀?! 唔係嘛...

回覆 PTL_L 的帖子

呢題我識答!  我朋友個仔, 由小四開始年年都喺小學游泳區賽攞冠或者亞軍, 又破紀錄, 小六就俾港島某男校offer佢入中學, 至於成績佢絕對唔係B1A生但都係B1既.  聽我其他朋友講, 嗰間男校唔止俾offer大仔仲要細仔都有 (細仔都係游水既但無哥哥咁叻), 我地笑嗰間學校"buy one get one free"

回覆 PTL_L 的帖子

係喎, 玩田徑都係一個禮拜操1-2個session, 每個session都係兩個鐘, 但練水係差不多日日練, 我都好佩服啲細路咁有恆心!
係呀, 練到個body勁靚! 我堂哥以前係乜乜泳會其中一個選手, 佢拎過渡海泳冠軍添! 個body勁fit但係一無練水就變咗勁fat

回覆 jiljill 的帖子

咁又唔可以話功利既, 咁有啲人確實係無書緣但係其他方面好叻, 有學校睇中佢既專長而俾個學位佢, 大家你情我願啫
以前我讀某名校, 都有啲人成績麻麻但係有課外活動專長, 又或者佢係某某名人既仔女或者孫, 所以就算佢讀書麻麻地都可以升班, 但到會考就見真章, 唔夠分數升中六, 咁佢咪要搵出路囉

咁你又錯喇喎!  名人唔代表要捐錢俾學校, 你講嗰位名人啲女同我家姐係同班同學, 佢地都無乜捐錢既 但反而我地聽過有啲人為咗爭學位而"話"要捐錢俾學校但被拒絕囉

回覆 貓頭鷹之家 的帖子

好多教練喺小四或者小五區際/校際運動會已經揀蟀, 小六一開學就俾offer㗎.  玩開運動既家長圈都知呢個情況, 圈外人唔知咪覺得出奇囉

回覆 貓頭鷹之家 的帖子

呢間學校就另類啲, 佢地為咗搵"精英"真係無所不用其技

回覆 boboapril 的帖子

你講咗我想講既嘢, give me five
佢自己manage唔到既事就覺得/認為大部份甚至所有人都唔得, 但其實確實係有好多人都可以兼顧到好多嘢

讀書叻又運動叻有幾奇?  有啲人琴棋書畫, 運動跳舞唱歌音樂都叻, 讀書又好, 我都好羨慕呢啲人呀, 仲可以訓到8個鐘頭喎! 嘩~ 我都唔明點解佢嗰16個鐘咁好使既

做人真係唔好坐井觀天, 呢個世界好大, 乜人乜事都有㗎

sainsbury    發表於 24-5-7 16:15

回覆 boboapril 的帖子

佢有思考過就唔會開post講啦
你見佢講來講去既所謂"特異功能人士"就係運動叻就知佢既思想係幾咁狹窄, 大家再討論都係嘥鬼氣, 咪由得佢繼續坐井觀天, 自怨自艾囉.  做人咁樣好辛苦, 仲分分鐘屈出cancer甚至其他病㗎

p.s. 我諗唔止做佢仔女好辛苦, 連做佢既親戚朋友都好辛苦, 我同佢係萍水相逢既網友都覺得好辛苦

我咒人?! 咒邊個呀? 我都係講事實喎, 情緒唔好係會屈到生cancer㗎!  唔信你可以問下中醫, 一個人情緒/精神長期不穩定 (例如易怒, 經常憂慮, 經常喊, 經常疑神疑鬼等等) 係容易生cancer呀
原來你唔單只自卑自大, 仲要理解能力不足, 又鍾意對號入座, 唉~

回覆 akys 的帖子

呢啲咪係"口中在說不 身體很誠實"囉
不斷話啲所謂名校唔公平, 但又死都要考入去讀書, 究竟係思覺失調定係人格分裂?

作為家長除咗要顧及孩子既性格同埋特質去選擇一間適合既中學之外, 學校既教學理念同埋文化係咪同家長既教育觀念吻合或者有協同效果都好重要㗎

我唔明呢個post點解要討論到過百頁 - 有啲人講極唔聽, 唔信, 唔理, 淨係不斷無限loop自己認為係道理既謬論, 講來講去其實咪又係嗰幾個B3生入咗名校  俗啲講句, 吹得間學校脹咩?! 佢地係要咁樣收生又如何?! 咪一樣大把人奉到間學校天咁高, 打崩頭去考?! 咁清高咪唔好去考呢啲所謂名校囉

你講得無錯呀, 好多名校/百年老店一向都係咁樣收生㗎啦, 好出奇咩?! 係某些人見識少啫

回覆 sainsbury 的帖子

佢知呢個世界好大就唔會出個咁無營養既post啦 對老人家用大隻字只會令你"覺得"佢會睇清楚啲, 但佢睇唔睇得明又係另一回事喇...
算啦, 你講千次萬次佢都唔會明, 大家層次唔同咁佢唔明有咩出奇吖.  題外話, 用所謂特異功能入到名校好出奇咩? 我聽過見過更離奇既插隊入班既事啦, 唔通我又開post講咩? 大家心照咪算囉
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊