用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如果培育及發展資優小朋友?
發新帖回覆
樓主: happy.4ever
go

如果培育及發展資優小朋友? [複製鏈接]

小朋友7歲,IQ148,其中邏輯推理160,同時有少少專注力不足徵狀。 請教一下,做完 test,其實有咩要跟進或者點幫發展? 香港資優學會要10歲先可以參加,中大課程要小三以上,mansa要13歲以上,其實仲有咩可以參加?謝謝
   18    0    0    0

回覆 小曳人 的帖子

請問world class test例如有咩? 同埋唔傳統教學係咪要國際學校?

因為我小朋友小一讀普通津校,佢話悶,小二已幫佢轉左去直資,但都係冇咩學習動機,唔溫書,懶懶散散咁....
佢冇喺出面學任何嘢, 除咗睇書外,問親佢想學啲乜嘢, 佢都冇興趣...或者學左幾堂就唔想學...
關於學深D嘢,佢要求我唔好同佢預習,佢話上堂會好悶,所以我都由佢

回覆 小曳人 的帖子

唔好意思,我唔係好識... 科大DP係咩? HKAGE好難入嫁? 我以為好易申請到...無錯,我最擔心都係學習動機問題

回覆 ABC-DAD 的帖子

我仔而家咩都冇學,有時又話好悶,但叫佢揾運動學下,佢又話無興趣

回覆 小曳人 的帖子

其實入呢D會係咪主要睇下小朋友有冇興趣想佢嗰啲課程? 如果佢冇興趣,唔想上,其實係咪冇必要入會? 佢而家嘅問題係咩都無興趣... 本身佢邏輯推理好,我覺應該去學奧數,但佢又唔肯,可能因為有少少 ADHD, 唔想坐定定... 叫佢玩運動,又話無興趣. 日日喺屋企百無聊賴

回覆 ABC-DAD 的帖子

出去遊山玩水佢ok, 但有時都會寧願宅喺屋企,但學嘢佢就冇興趣,之前佢話想畫畫丶想學樂器,學學下就話唔學,仲要話係我逼佢學...

回覆 小曳人 的帖子

冇同佢一齊學, 有咩可以家長同小朋友一齊學?

回覆 小曳人 的帖子

好犀利,你哋用好多時間陪小朋友👍🏻👍🏻👍🏻

回覆 小曳人 的帖子

我哋又真係無試過同佢一齊去學一樣嘢,多謝你哋分享同意見,我會試下

回覆 王家爸爸 的帖子

親子活動有呀,只係唸緊係資優係唔係要做啲乜嘢培育下佢,唔好浪費咗佢嘅優點

回覆 mandy_520 的帖子

我小朋友情況同你小朋友相似,當初都係揀間程度適中嘅學校比佢,佢開頭返學都好開心,但後來學習態度出左問題,覺得自己唔溫都識,變到好懶散,同埋開始話返學悶,所以升小二時同佢轉左間直資,課程深左,同多D活動,佢話返學好玩左丶開心左..
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊