用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 關於UCAT
樓主: b3410
go

關於UCAT [複製鏈接]

b3410 發表於 22-6-28 23:27
大致睇下,Monash最難搞,要考5月 1st cycle ISAT, 要準備公開試,未必有時間去考。
UNSW最彈性,ISAT,UC ...

想問清楚多些, 是不是:

考 ucat 就報得unsw同Adelaide, 兩者都可以報5月的ANZ_UCAT。

考ISAT就報 Monash/unsw。

其實呢幾間係咪都只接受出咗dse/IB/IAL成績先可以申請? 因為點都要寫school reference,畢咗業好難攪喎。

b3410 發表於 22-6-29 08:51
UCAT 報名先,考試 7月至8月UCAT ANZ
Bookings open: 1 March 2022
Bookings close: 17 May 2022 at 11:59 ...

我家親友就係問咗朋友仲有好似Adelaide個website,話好多都只係接受實際成績actual score的學生申請(北半球國家的考試)。
所以我親友先淆晒底,嘩!咁未考前報咩好?如果一心報澳洲,但都要報其他。咁又8月都未知收唔收,9月果d英美加港嘅大學又讀定唔讀? 佢就因為唔識熟朋友係高中升大學(讀唔上去讀foundation嘅就有),所以完全唔知流程。

b3410 發表於 22-6-29 20:55
問咗佢哋本地報讀醫科的同學,話係用predicted score. 無理由international students 反而要 actual 啩? ...

佢地考遲,IB或當地係1月先知result。

北半球係8月前就知,都未截止,所以要actual score。

聽就係咁,所以先想知hk學生申請嘅時間線係點。
‹ 上一主題|下一主題