用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 JUPAS 的面試
樓主: 焯媽媽
go

JUPAS 的面試   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 21-12-30 15:23
奇案!
成績好到入到三寶,前面就算排嘅科目唔meet到prerequisites ,都爭住收啦
究竟攪咩呢:waha ...

好可能係.... 肥咗英文。

佢搏ABCD格外開恩,但無人肯落搭,仲要ABCD 只填hku cu hkust非engineering,即係mbbs mbchb nursing,law ,bba 呢類熱門但真係要英文嘅。 去到band E,先出現第一個非3大。 poly見佢嘩~咁高分,係英文。唔想拖低最last嗰個入學分數,就收咗佢。

會唔會係咁呢?

ok_ko 發表於 21-12-30 14:46
其實嗰位學生成績應該很好的了。他可能清楚知道band A/B 肯定有offer。後面的就唔理了。而且出了DSE成績後 ...

係,我都覺得佢咁敢膽搏膽豁出去睇執唔執到AB offer。

都唔知話呢個special case係勵志定警世好喇!

Charlotte_mom 發表於 21-12-30 16:34
照計肥中文都有情講
但肥英文但其他科高分,仲要入神科,就真係好懸疑
總之一定係奇案

不過我回返主題,jupas嘅interview做個樣姐。唔會真係有高分低分之分,只有OK定唔OK。

見嘅係未入世,連中學都剛讀完嘅中學生,都係循個例,做下勢。
香港學生又好,外地都好,都會覺得要見嘅/篩選嘅,會係勁科,自然吸引條件好dd嘅人去揀。真係jupas咩都講分數,邊得咁得閒用interview決定入定唔入,執正嚟做分分鐘見10個先有一個係“人”咁嘅表現. 間間U都求高分入來拎多d資助。

強如mbbs mbchb有幾何肥interview吖? 見你45,46,47,唔通唔收咩!jupas派架咋嘛,得合格同滿意2款標準,學院正路係無得reject嘅。要求唔會低得過其他要interview嘅科目,即係其他科目嘅interview唔會係難囉。

我同意你話分數為主主主導嘅看法。

回覆樓主:

另外,講開interview有書單俾人準備下,再interview/present,其實呢類presentation好多中學都成日做,睇書係習慣,少睇厚書工具書就一定有些少難度,不過無俾主題已經好易做喇。我諗都係想看看學生的組織能力,文筆思路而已。所以先唔會有發問環節。

如果係發問,見嘅就唔會係科大呢d級數,而係似劍牛長春藤,書單都唔會俾,預咗考生本人係博覽群書(其實心向呢方面的興趣,HK某些尖中尖唔會無睇過某些書單上的書,讀IS叻嘅可能year8 year9當興趣已經睇過晒),然後interview就係傾計喇,傾下呢傾下路睇睇學生有無些看法係好似從書中汲收再應用返出來去講自己的獨特看法,唔會係問答題咁考問學生咁刻意。

hkust咁interview都算就住就住去interview,俾些書目但求睇出學生係想讀嘅,都係好事來的。大學入學interview學到嘅,下次搵暑期工/intern/grad offer 多3叫有多次經驗,有備而來總係好事。

JJDBB 發表於 22-1-2 15:05
早前,同學去HKU醫學 interview,有大一學生分享,U interview首先是in時是否正面,有無禮貌,無話要識幾 ...

我孩子早前也有去到幫手做helper+分享。佢讀 year 1。

那同學講得啱啊!記得舊年我孩子佢真正面試,的確MMI係觀察學生對答是否依從4 ethic pillars 去分析和表達看法,是否客觀是否正面。當然有禮貌+淡定,一定會留有好印象。

最後我覺得想MMI獲取高分,思路反應敏捷+流利的英語絕對係必要條件。因為即使腦裏有幾多好睇法,幾多慎密嘅邏輯,都要夠快去整理+用到位的英文字彙簡潔地講出來,人人每一站只得短短2-3分鐘講,唔似其他學院interview 傾談形式。
‹ 上一主題|下一主題