用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲讀醫/牙科
發新帖回覆
樓主: chlemon
go

[澳紐] 澳洲讀醫/牙科   [複製鏈接]

Dr_Tsuii 發表於 23-3-25 13:16
回覆 happyfamilybaby 的帖子

有無後悔簡咗醫科? 無呀,passion嚟嘅你係citizen嗎?唔係,不過工作2年之 ...

Hi Dr_Tsuii,

想問下澳洲(國際生)醫科難入d,定係牙醫難入d?

2者要求的成績,醫科還是牙科要求高?

謝謝

Dr_Tsuii 發表於 23-11-12 20:21
回覆 Augesttime 的帖子

depends on uni. honestly, i think this boils down to what you want to be in  ...

當然知hku dentistry好好,但讀非dse就超級難入。牙醫係家中孩子想讀的一科,就只好諗諗除了hku,還有那處可以完夢。孩子更想走學院/研究路線(看看有無能力)而唔係諗開舖搵錢的牙醫。

家中大孩子正在讀hku mbbs,所以細孩子對讀醫也有個想法和了解,2者間還是希望讀牙科。相信佢係有passion而非向錢看。

謝謝你的分享。我網上查過很多有關key words但講澳洲牙科的確比澳洲醫科的少很多。甚至我emailed過當地4間undergrad dentistry schools。佢地都係答我either 需要isat或ucat-anz,令我都好混淆,唔知考邊款可以“幾間通用”。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊