用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被過份吹捧的學校
樓主: lingling1219
go

被過份吹捧的學校   [複製鏈接]

lingling1219 發表於 21-7-11 15:23
上星期帶細女叩上智,哩間成績好在這裡已有很多人提過, 但親身到校舍又細又舊, 附近環境仲好差, 係哩度 ...
唔好意思,我覺得你真係比較不了解地區名校,放眼全港凡屬於地區名校大多數校舍都比較殘舊同細,周圍環境都麻麻哋,比如上水區鄧顯、屯門區陳瑞芝和董玉娣、百周年…校舍真係細同殘舊,周圍環境多數係舊公屋區

lingling1219 發表於 21-7-11 19:26
我意思係係哩度被部分會員吹捧的學校, 只係講成績, 應該有其他如校內外、師資等等資訊協助
如有任何抵觸 ...
無話冒犯或抵觸,只不過我係想講,地區名校多數係邨屋附近,根本無多餘地方擴建,但呢類學校入面屬於“麻雀雖小卻五臟俱全”,我相信上智都一樣,如果你認識屯門陳瑞芝中學可能覺得上智已經好靚架啦

總之一句講晒:適合自己嘅學校就係好學校,青菜蘿蔔各有所好!

hkpapa852 發表於 21-7-12 16:49
NT4: 基元
基元本身唔係差, 但成日俾區內人吹到係噓到話係B1中學, 個人覺得有點兒那過, 不如認真睇下基元DS ...
基元呢幾年嚟講增值緊,元朗區小學家長可以再留意着;至於青年會中學因為佢直資,標住英文中學,加上前幾年籃球隊打學界出晒名(可惜真正幾個打得勁嘅已經畢業幾年),誤導咗好多新手升中家長,事實上band別大約band2b~c!

hkpapa852 發表於 21-7-12 17:44
好多學校成日都話"增值緊"

但邊個保証到幾時先有成果?
個人觀感對基元幾好,雖然band別大約band2a左右,但近年老師好用心去教同注重學生身心健康,唔會因為小朋友讀唔到書棄置不理或勸諭退學,當然或者有家長不同睇法!至於“增值緊”呢個講法,真係唔知點解讀,要學校領導層、老師、學生、家長互相配合,事實上每一屆學生素質不同成果亦會不同,再加上未來幾年教育大力改革,相信幾年後全港學校會有個大執位…不過個人覺得數理勁嘅學校最有着數

gracelam 發表於 21-7-12 17:54
呢個帖一地玻璃碎
其實差唔多間間都有水份啦,參考下就好,唔好太認真,適合自己小朋友的就是好學校

gracelam 發表於 21-7-12 18:02
係呀! 我從來只是參考吓, 適合孩子就是好學校。

但有D家長真係盲目追棒坊間排名㗎!
盲目追捧嘅多數係新手家長,其實坊間用來排名分數包括:學術、校舍環境、校風、體育、音樂、“粉絲”評語…!所以點解有d學校dse成績未到band1水平但排名就band1,希望新手家長對於排名只可以參考下,多d到實體學校觀察下,或者問下該校用家意見,然後結合自己小朋友專長去揀適合學校

ren 發表於 21-7-12 18:22
唔好話家長,舊年孩子的班主任都係攞住“大考”嘅排名當策略要我地跟。。。唔跟仲恥笑我地。。。
但我始終 ...
就算班主任都未必有經驗策略,我記得我小朋友自行揀兩間跨區學校,班主任恥笑我小朋友:你咁嘅成績人哋係唔會收你架,跟我俾嘅建議啦!到大抽獎時甲乙一我小朋友揀區內自己心儀學校,班主任又鬧做咩降低要求揀,三番四次打電話嚟問點解咁揀法,我答佢適合心儀咪得囉,從揀完學校到放榜班主任一直俾面色小朋友睇,放榜最後結果係跨區自一收咗…家長覺得呢個班主任打臉打得可笑嗎?
‹ 上一主題|下一主題