用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 美國國際
go

[小學] 美國國際 [複製鏈接]

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 11:35
請問美國國際和香港美國學校,有什麼分別?

你指這兩間?美國國際 (America International school)。香港美國學校 (American school Hong Kong ) ?兩間都係行美制。AIS 成績中等,校舍舊,學费平。ASHK 喺大埔,未有 track record, 學費貴 d。

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 13:09
學費平啲好!
我是剛剛開始搜集資料,
如果,而家國際學校讀書讀美國課程,
通常讀美國課程學校嘅人,目標都係去美國讀大學。但亦有人最後去加拿大,英國或其他國家。 如果你鍾意美國課程,亦可以選擇讀中小學讀美國課程,到高中考IBDP。IB 係國際承認,到時再決定去邊個國家讀大學都得。

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 15:19

謝謝那看那間收再算
呢2年多咗人走,少咗外國人來港,應該相對易入。Stamford 我仔讀緊第4年,我覺得唔錯,程度較深。 各方面都符合我嘅要求, 美國課程,高中考 IBDP,  到時睇個仔成績再決定去邊度讀大學。

boojiji 發表於 21-3-8 15:15
Stamford 係咪中小學都會在何文田果個新校舍?
係呀

conniewktang 發表於 21-3-11 07:21

大埔的ASHK學費貴是有原因的,可上網看看師資, 學校真 ...
聽落都唔錯呀, 早幾年我搵學校都有睇過 ASHK, 不過喺大埔咁遠就唔考慮了

hkbusfan 發表於 21-3-11 09:44
多謝分享! 希望有機會去school tour 睇吓 :)

點解好似唔多家長揀九龍塘AIS? 我睇佢FB 間學校都好似唔錯呀 ...
AIS 歷史悠久,但學術成績唔太突出。我仔同學之前都係讀AIS, 之後轉去 Stamford,佢覺得 AIS 程度較低。我都有睇過佢網頁,但唔覺得有咩特別吸引之處。 喺香港行美式制嘅學校好少, 畀我揀我會選啲創新嘅學校。

conniewktang 發表於 21-3-11 10:06
如果考IBDP, 去什麼國家升學也ok。
我仔為例,佢早產加超細B,12月出生,現在才剛11歲2個月,如果讀ASHK,  ...
我最近都有諗過如果去英國讀大學可以慳一年學費咪抵好多? 但讀小一年其實有冇學少咗嘢㗎?

hkbusfan 發表於 21-3-11 10:49
原來係咁, 我睇forum 都感覺AIS 算比較易入Stamford 好新, 我都唔太認識
想再請教一下, 美制學校有咩特別/ ...

我覺得美式教育比較有創意同自由度較大。 例如作文,老師唔會逐句捉 grammar,會比較有興趣睇你內容寫得夠唔夠詳盡同你既想法。同埋始終美國喺 STEM 呢方面比較有優勝。 我仔同學由 Stamford 轉去 ESF, 佢明顯地覺得 Stamford 程度較高。

conniewktang 發表於 21-3-11 12:02
美式IS都重視STEM, 不改grammar就間間IS都不會改。
我仔果間ASHK除任教老師外,另外1-2個助教會埋身補習咁 ...
ASHK 都係用 MAP assessment 嗎?

melobi12 發表於 21-3-11 14:46
我聽過AIS 校長喺online school tour 講嘢,感覺正路,但冇咩特別。

我亦喺疫情前去過ASHK school tour, ...
咁你最後去咗邊間?

cassy_w 發表於 21-3-12 09:03
其實有得選, 我鍾意讀 4 年大學多D, 始終大學生活同中學好唔同, 人生咁多年, 之後睇番其實 1 年並唔係咁長, ...
的確係。 如果有得揀,首選當然係去美國讀大學好,尤其係讀科技的話。但美國大學學費真係好贵, 我諗過如果入唔到頂尖嗰d 去美國讀又好似好唔值......
‹ 上一主題|下一主題