用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局俾人告上高院
發新帖回覆
樓主: lot888
go

教局俾人告上高院   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 24-5-2 10:20
其实我都想知,如果中六或之前拿着几个缺点,或小过大过,但DSE有很多星星,到底有没有什么影响? ...
我都想知,學校教育正常係有教無類,衹要想讀書既學生正常就可以去讀,衹係小學中學學習生涯因品行拿了幾个缺点,但佢既知識能力可能直逼愛因思坦,是否就唔比佢入讀大學?若然品行品德咁重要,為何成長路對孩子品德唔著緊?

cafeva 發表於 24-5-3 12:02
咁又要討論下功課既意義在那裡? 記缺點既意義又是什麼?
教育既目的係咩?
現今係要先攪好"教育"意義及目的係咩,孩子專登次次唔交,但最後考試次次100分咁又點?父母及老師就唔再理會,攪到品行囂張次次遲到又點,成日講野語帶生果父母不雅語言,又如何對待?

HK-MAN    發表於 24-5-3 12:15

long0 發表於 24-5-30 16:46
回覆 UTB 的帖子

呢幾年學生精神問題都好嚴重我都幾想知D精神病係邊度黎
全都係有連帶關係,更加漏了且最大因素攪出精神問題係家長傳比孩子.

UTB 發表於 24-5-30 16:27
我眼見唔少教師工作壓力太大,患上情緒病。有些更患上抑鬱症。當中有小部分屬長期抑鬱,勞累到沒有動力為自 ...

所以才講現今世界既"教育"變晒質, 成年人了,每個工種都一樣有壓力,在於自己什樣去平衡及解放,攪到現今盡責又好既老師世間少有. 我敢講階級觀念係做成而家咁多問題原因之一,以前其實都係有,衹係因經濟冇咁貧富差距,所以無咁突顯問題嚴重性,

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
衹係痛心現今既"教育"到底為了咩而去做? 唔好講Band3,名校都一樣.人心壤了,衹會害苦下一代,下一代到了社會階層又害另一代.............孔子真係痛心疾首.

猴子爸 發表於 24-6-3 12:17
人渣到处都有,最重要是要有合适的机制和有能力的管治班子能够把人渣的影响尽量降到最低,同时令到真正的人 ...

一個國家或一個地方政府,應視"教育"部門為重中之重既地方,絕唔會容許呢D無能办学团体或校董会破壞"教育",任由這樣子繼續運作,這個政府或國家領導人物根本就冇理會未來既楝樑,衹係視現在先要隨手可得既金錢,教育好唔好既念頭拋到九霄雲外,所以學校居然可以出現濫用職權,與學生對話及承諾當作耳邊風.各校為了品質(學生成績),不論好壞無所不用其極,連EK講到最TOP既某校,都好似為了成績監控著學生電腦上學習既一舉一動,需則好像不了了之或不知真假,但已經名流港史留下污點.

回覆 猴子爸 的帖子

主要針對自己的電腦吧,家長同意無可厚非,所以便慢慢淡卻了. 大部份學校提出既野,基本上家長都會同意,甚少會不同意. 學生冇稔到咁多野,衹係學校真係咁怕影響校內系統,學校提供給用家就解決晒一切事情,衹係覺得有點兒那個.

long0 發表於 24-6-3 16:40
回覆 UTB 的帖子

你入band one 唔係因為老師呀嘛要搞清楚
若是純粹學校而學得到星星特多咁就正常,衹是好像感覺不是這樣子.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊