用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區女大抽獎
發新帖回覆
樓主: iloveubb2022
go

中西區女大抽獎   [複製鏈接]

pandaschool 發表於 23-4-30 09:33
我鄰居,上年中西區小學畢業,第一志願英華、第二志願St Clare, 第三坑真。結果坑真。呢個例子係話俾我知 ...

都唔知教育局係唔係會出錯..
周不時聽到的都有d矛盾

我女兒的補習社同學b1b
上年照佢媽媽講係咁填
自甲YW SS SH
乙, YW. >SS > SH/TL > SC
最後入SC

ihui 發表於 23-6-10 11:38
大抽獎不會再細分b1a, b1b, b1c, 所有band 1 學生一齊抽,如你朋友情況,只能說隨機號碼後,但點都入到保 ...

我意思係 上邊所提及乙二入唔到 scgs,但乙3入到坑真
以我所知,都有幾個家長都用yw/ss,sh/tl,sc 呢個次序
所以有啲奇怪

gigiyyc 發表於 24-4-13 10:42
夠位比b2女上移b1英中
真b1點會危

上年連ssgs都仲有位剩, 知道有幾個b2都抽得入
今年b1女仲好穩陣, 但b2應該無咁易了

encina 發表於 24-4-15 02:52
請問band2女又應該點排好?可以博一間英中嗎?因為阿女中文差啲
今年教育局就估中西區唔夠學位但照計英中女校夠位俾埋b2, 只係無上一年咁鬆動, 連b3都入到英中女校
另雖然SS & SC 正常化較上年預留返多了位俾自己小學(應該上年太少人, 所以才分多啲出公海),
但應該仍然會有保留位回返出公海
所以你係band 2女的話, 應該係盡填英中

lot888 發表於 24-4-15 09:21
如果睇睇ssgc school report,學位有180,但之前都係收16X,上年好似只有15X,似乎未必想收足。 ...

收唔足係因為唔夠學生報?

encina 發表於 24-4-15 14:14
就係見SSGC少左成10個位,覺得好可怕,我女2線學校,今年學生都比上年多左10人左右.....
又怕阿女派到中中 ...

SSGPS今年小六生比上年多20個
其實SSGPS各年級走唔少人
唯獨今年小六人數最不受移民潮影響

不過就算已正常化, 齋睇大數,
計埋借位乙部有394個英中女校位 估計不超過500個女仔要進入乙部 (包括直屬)
都應該仍然夠英中位俾band 2女

只係冇上年咁隨心所欲, 連band 3都入到

G98385TT 發表於 24-4-15 15:01
回覆 iloveapplepie 的帖子

其實考首10名, 可能會再考再高level 的中學囉....所以冇收晒全部學生.. ...

2019年前年年都收足, 但近年只收約140個, 仲有30幾40個位剩

encina 發表於 24-4-15 15:51
本身想放SCGC第一,老師又話唔好,SSGC第一,SCGC放第2,唉....即係第3我就要放鴨真...... ...

還有借位可放

知唔知今年SCPS今年小六有幾多人?
聽聞好似只有70幾人?

encina 發表於 24-4-15 16:16
我都聽講7X....但幾多會走就唔知...就算當10個走,加公海7個都係17個去抽...

SCPS band 3率大約15%

而約有3成band 1會轉去其他女校
所以就算佢保留多咗位, 都係會放返出嚟

如果今年又只有70幾人, 可能只有40幾50人直升

encina 發表於 24-4-15 16:39
你好勁,我見BK有人放SCPS的22年升中張圖,得好少人去左鴨真同培德,得4%...所以一直以為佢地基本上都直上 ...

應該是上移效應, 有可能band 3都放SC乙一抽入

你可以找找2021年或以前去睇吓

noviasobb 發表於 24-4-15 17:50
哪裡可以看到教育局的估計?謝謝
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK1_2024.pdf

noviasobb 發表於 24-4-15 17:41
如果你係band 2, 太冒險了,SSGC 還有位咩?!

係呀, 今年SSGC 94個保留位有機會俾晒自己小學(今年有95人), 可能無保留位流出 (因SSGPS 係100% band 2+)

反而如果SCPS只有70幾人的話, SCGS應該有20個左右保留位回流公海

encina 發表於 24-4-16 13:18
其實我都想問,咁如果小學band3仲可以直上ssgc ?咁唔會讀得好辛苦🤔

band 3冇得直上,
不過俾足誠意,有例子叩門入返自己女校

真實個案前年有band2c/3a上移band 1中學,最後要留班,亦有人中二要轉到band 2c/3a

fwstides 發表於 24-4-17 23:45
好有歸屬感,可以想像佢哋小學讀得開心先會咁選擇

因為ssgc在ssgps攪很多"升中活動"去加強學生的"歸屬感"

Dreamingday 發表於 24-4-18 08:33
我見at Clara 大抽獎都唔多位, 點解以往band 2 都入到

因為本區英中位+英中借位 > band 1+2女生的人數

liverpool2023 發表於 24-4-18 16:31
又唔一定,可能讀讀下認清事實轉走

如果講離校率
SS不嬲都好多人走
就算係疫情前, 由F1升到F6, 一般都走咗3成人(假設無插班)
移民潮更無咗4成半人 (2023年 F6 由F1的181人跌至100人

反觀SC, 疫情前由F1升到F6 正常只走幾個%至一成人左右(假設無插班)
移民潮後只無咗十幾%學生, 2023年由F1的128人跌至105人 (人數竟然仲多過SS)

會唔會SS都係用坊間神校的方法去管理DSE成績呢?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊