用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急!St Jo vs SPB
發新帖回覆
樓主: vjcarcar
go

急!St Jo vs SPB   [複製鏈接]

回覆 vjcarcar 的帖子

我個人喜歡spb多啲,但睇完你嘅分析,覺得st jo比較適合你

升中 - (打和) spb聽聞呢兩三年都全部直升SPC,但講緊幾年後升中情況, 無人知

升大學成績 - (打和)正解, DSE有升有跌, 兩間都唔會差得去邊

學生/家長質素 - (sjps) 聽你分析, sjps令你舒服d, Spb每個學生都由校長/副校長揀過

課外活動 /樂器 - (sjps) 兩間都有唔少課外活動選擇. Spb每年有樂器評估, 你覺得呢個要求係「多一種時間精神上嘅負擔」。
Btw, 個人愚見, 從小培養一體一藝對小朋友成長有幫助

返學遠近 - (打和) sjps 搬遠左可能會提供相應交通安排, 呢點係未知數

宗教 - (sjps) 「相同宗教,唔需要轉channel。」

中文教學語言 - (sjps) 你prefer粵教中

學費 - (sjps) 你話 「但sjps有舊生support資源亦唔會少。」啱呀

兩間學校唔同類型, 培養出來學生嘅氣質都唔同, 以上分析無考慮到小朋友性格. 你囝囝性格係偏向文靜還是好動呢?

呢兩間都係好嘢, 相信入是但一間都唔會後悔

我相信呢兩間學校都出好多叻仔, 不過(絕大部份人)入大學要睇成績, 如果唔係點解要考試?

兩間學校都有歷史, 有舊生network, 不相伯仲

唔知樓主最後揀咗邊間呢?

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊