用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如果培育及發展資優小朋友?
發新帖回覆
樓主: happy.4ever
go

如果培育及發展資優小朋友? [複製鏈接]

回覆樓主:

My child :
147 , superior memory and spatial intelligence.

父母相量過: 學業上 :不超前,零補習
(避免減低在學校學習興趣 and 專注力),早睡(before 9)

生活: 玩樂同普遍小朋友無異

結果:專注力極高,非常自動自覺
學業 :傳統津小畢業。小學由頭帶到尾的級一,
Now 中學(坊間所講嘅直資神校學生)較以前自覺性更高,完全自己攪掂 ,仍然零補習。不用父母操心

仍然早睡(before 10pm)

結論:係咪一定要走快些,好睇你想要啲咩outcome

有時,平淡是福
At least 佢可以在讀書之餘,有充足嘅玩樂時間。甚少打喊露,經常笑。開心享受每一天。

ABC-DAD 發表於 22-10-22 17:30
好奇問一下有無玩體育運動?早睡的男孩身體發育應該幾好。
注重休息係非常非常重要的一件事。

係呀,女生。完全零運動細胞。不過好喜歡玩board games

唔強。只係ok , 不過從小記性特別好。諗嘢好logic , 喜歡跟大人傾計多過跟小朋友玩。

長處真係在讀書方面(音,體都不出色),不過學業上沒見到特別dominant 嘅科目(好多gifted 都Maths 好叻),只係勝在all round , 各科平均

ABC-DAD 發表於 22-10-22 19:12
Board game 發生(展)邏輯思維同解難能力都好吖,外語(掌)握應該不差吧?
社交能力也得到發展,性格開朗 ...

外語掌握係幾好。特別發音,超級準繩

ABC-DAD 發表於 22-10-22 19:17
All round係讓父母最幸福的苗。

Thx

ABC-DAD 發表於 22-10-22 19:21
可以試下一家人玩下射箭或氣手槍,南華會幾有水準架。
係極度要培養專注力同提升心理質素嘅事。
...

好提議喎,thx suggestion

ABC-DAD 發表於 22-10-22 19:28
高中前最好要補強,好重要x3,真的重要。
對大學進修好有用。

你意思係中三要開始谷谷佢?中四先谷就遲,right ?

ABC-DAD 發表於 22-10-22 19:40
谷就不必咁嚴重,中三前功課輕鬆應付到,中一就可以正規一啲學下電腦技,不單未來做project 得心應手,擴闊 ...

IC

睇咗你今天在另一post 內容。非常同意。

ABC-DAD 發表於 22-10-22 19:28
高中前最好要補強,好重要x3,真的重要。
對大學進修好有用。

Hi ,
原來不經不覺,阿女已經中二了。記得你回覆過我。所以想再請教:
補強 :
你覺得係把她現在已強的科目 再top up , 其他就普普通通ok ?
還是已經要針對中三選科,進補想要的科目?

為咗將來工作多啲選擇,其實她已想了一個選科plan : selective : Bio, Chem ,econ ,
佢現在仍然是all round , 各科大致平均,但見佢,中,西史特別高分,但將來佢無打算做老師,
咁其實我應該係邊方面「補強」好呢?

ABC-DAD 發表於 23-9-17 22:37
#你覺得係把她現在已強的科目 再top up , 其他就普普通通ok ?
還是已經要針對中三選科,進補想要的科目?#
...

暫時仲未需要補習,仲可以10pm 前瞓覺。每科都幾平均,但一定不是最高分嗰個,啲同學真係好叻

Greylay 發表於 23-9-17 23:53
暫時仲未需要補習,仲可以10pm 前瞓覺。每科都幾平均,但一定不是最高分嗰個,啲同學真係好叻
...

有家長話: selective 科目中, 會把想揀的科top up ,其餘只要合格就ok , 你點睇呢個approach ?

Btw , 我哋學校 IAL 是俾中文科麻麻地的學生讀(自由報,但學校決定邊個可以讀),我小朋友話有人話: 特登整衰科中文搏入IAL , 妳又點睇?

ABC-DAD 發表於 23-9-18 00:06
我睇法係培養小朋友獨立自主嘅個性,唔好人云亦云。
自己抓著自己方向,得到幾多都係自己嘅本錢。

我自己傾向從正路「盡力去做」,不「偏行」嘅
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊